Πριν λίγες μέρες η Μπαρτσελόνα ανακοίνωσε την απόκτηση του Κουτίνιο έναντι 160 εκατ ευρώ. Ήταν η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή στην ιστορία τυ ποδοσφαίρου μετά από αυτή του Νεϊμάρ στην Παρί Σ.Ζ για 222 εκατ ευρώ το καλοκαίρι. Το ότι το ποδόσφαιρο αποτελεί μια κερδοφόρα βιομηχανία είναι γνωστό εδώ και πολλές δεκαετίες. Όμως τα τελευταία δύο χρόνια σημειώθηκαν έξι από τις δέκα κορυφαίες μεταγραφές στην Ιστορία.
Το ποσό που δίνεται σήμερα για τα τα τηλεοπτικά δικαιώματα της Premier League είναι 2,3 δισ ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό το 1992 κυμαινόταν στα 51 εκατομμύρια ευρώ. Σε μια 25ετία το ποδόσφαιρο έχει γίνει 44 φορές ακριβότερο! Τα τηλεοπτικά δικαιώματα, το μάρκετινγκ και η είσοδος των πιο πλούσιων ανθρώπων στον κόσμο του ποδοσφαίρου, έχουν διαμορφώσει τα νέα ισχυρά δεδομένα στον βασιλιά των σπορ.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδα As, από την προηγούμενη δεκαετία το ποδόσφαιρο άρχισε να χρησιμοποιείται ως ισχυρό όπλο μάρκετινγκ στην υπηρεσία των ιδιοκτητών των ομάδων. Αναφέρονται αρκετά χαρακτηριστικά παραδείγματα: Το 2003, ο Ρώσος μεγιστάνας Ρομάν Αμπράμοβιτς, με εκτιμώμενη περιουσία 5,3 δισ. δολαρίων, αγόρασε την Τσέλσι. Έκτοτε, επενδύοντας 1,678 δισ. ευρώ σε μεταγραφές, κατέκτησε την Premier League πέντε φορές και κέρδισε ένα Champions League και τρία FA Cup. Το 2005, ένας άλλος μεγιστάνας, ο Αμερικανός Μάλκολμ Γκλέιζερ, ανέλαβε τον έλεγχο του 70% των μετοχών της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Πέθανε το 2014 χωρίς να χρειαστεί να πάει ποτέ στο Old Trafford.
Η άλλη ομάδα στην πόλη, η Σίτι, κατέληξε στα χέρια του Μανσούτ μπιν Ζαγιέντ, αδελφού του πατέρα του προέδρου του Αμπου Ντάμπι. Την ίδια ακρβώς ημέρα υπέγραψε ο Ρομπίνιο της Ρεάλ Μαδρίτης για 42 εκατομμύρια ευρώ. Από τότε έχει δαπανήσει 1,512 δισ. ευρώ σε παίκτες και έχει κερδίσει ένα Κύπελλο και δύο πρωταθλήματα.
Ο Εμίρης του Κατάρ αποφάσισε το 2011 να μη μείνει έξω από τον χορό των (δισ)εκατομμυρίων. Αφού δημιούργησε ένα επενδυτικό ταμείο, αγόρασε την Παρί Σ.Ζ. Δίνοντας την πρώτη του σεζόν 107 εκατομμύρια σε μεταγραφές, όσα είχε δαπανήσει ο σύλλογος τα προηγούμενα επτά χρόνια. Αυτό το καλοκαίρι επένδυσε 418 εκατομμύρια, με τα 222 που πληρώθηκαν για τον Νεϊμάρ να δημιουργούν ένα ντόμινο, που συνεχίζουν μέχρι τώρα, Μπαρτσελόνα και Λίβερπουλ.
Αυτές οι εξελίξεις είχαν προκαλέσει την καταγγελία της LaLiga στην UEFA για ενδεχόμενη παραβίαση του οικονομικού fair play. Δεν χρειάζεται να έχει κανείς μαντικές ικανότητες για να καταλάβει ότι το ισπανικό ποδόσφαιρο αντιδράει στην είσοδο νέων… εμίρηδων στο ποδόσφαιρο για να διατηρήσει τη βασιλεία του (δεδομένου πως έχει κερδίσει τα τέσσερα τελευταία Champions League).