«Η ασφυκτικά στενή εποπτεία, το να μην μπορείς να αποφασίσεις ακόμη και σαν κοινοβούλιο, ακόμη και για πιο δευτερεύοντα θέματα της κοινωνικής ή της θεσμικής ζωής, ασφαλώς θα χαλαρώσει, θα καταργηθεί» δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Β’ Αθηνών, Νίκος Ξυδάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 fm», σχετικά με την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο και τη διαμόρφωση του μεταμνημονιακού τοπίου.
«Εφόσον δεν έχουμε τον άμεσο δανεισμό από τα κράτη, τους εταίρους, δεν επιβάλλουν τους όρους του δανειστή, υπό αυτή την έννοια, ναι, πράγματι, θα έχουμε μια σημαντική χαλάρωση. Δεν θα έχουμε την απόλυτη χαλάρωση και παραμένουν οι γενικοί καταναγκασμοί της Ευρωπαϊκή Ένωσης και οι ειδικοί καταναγκασμοί του υπερχρεωμένου κράτους» είπε ο κ. Ξυδάκης.
«Στον βαθμό που και άλλα κράτη της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου το εξωτερικό χρέος είναι πάνω από 75% […], επιτήρηση θα υπάρχει. Και το δημοσιονομικό σύμφωνο σταθερότητας υπάρχει και ισχύει για όλους γενικευμένα, με τα ίδια κριτήρια ελλείμματος, πληθωρισμού και χρέους. Αλλά δεν θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις, οι οποίες απορρέουν από τη σύναψη δανειακών συμβάσεων» διευκρίνισε.
Σε ό,τι αφορά την υπερψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και τις διευκρινίσεις, που δόθηκαν από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο θέμα της κατανομής των οικογενειακών επιδομάτων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ εξήγησε: «Αυτό το οποίο είπαμε είναι ότι βεβαίως δεν ήταν πολύ καλή η περασμένη κατανομή, υπήρχε τεράστια ασυμμετρία μεταξύ των πολυτέκνων και των μονοτέκνων ή διτέκνων, κάτι που δεν ταιριάζει με τις σύγχρονες επιστημονικές αντιλήψεις για τη δημογραφική ανάκαμψη. Πρέπει να δημιουργείς κίνητρο πριν από το πρώτο παιδί, για να φτάσει στο πρώτο παιδί μια οικογένεια, να κάνει το δεύτερο, να υπάρχει μία συμμετρία. Έγινε μία εξομάλυνση, αλλά στην κατασκευή αυτής της νέας αρχιτεκτονικής έγιναν περικοπές, προκλήθηκαν απώλειες, κυρίως στους τρίτεκνους. Είπαμε -αρκετοί βουλευτές- ότι χτυπάει άσχημα και σε μία δύσκολη οικονομική κατάσταση για όλους να αφαιρείς κάποια χρήματα από το νοικοκυριό κι έχουμε την υπόσχεση και της υπουργού, της κ. Φωτίου, και του πρωθυπουργού, ότι μέσα στο 2018, προτού τελειώσει η αποπληρωμή των επιδομάτων, μέσα στο έτος, θα αποκατασταθούν, θα αναπληρωθούν οι απώλειες για όσους τις έχουν υποστεί».
Ερωτηθείς σχετικά με τη δυνατότητα εξεύρεσης λύσης στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ο κ. Ξυδάκης παρατήρησε πως «υπάρχει μία μεταβολή στάσης και ρητορικής στα Σκόπια, μία διάθεση προσέγγισης, ώστε αμοιβαία να βρεθεί μία λύση». «Αυτό», συνέχισε, «πρέπει να το εκμεταλλευτούμε, να είμαστε γενναιόδωροι και ταυτόχρονα να είμαστε σοβαροί και πολύ προσεκτικοί και να τεθεί ένα πλαίσιο -τώρα χτίζεται ένα πλαίσιο συνεννόησης- που θα μας οδηγήσει σε κάτι, το οποίο θα ανακουφίζει και τις δύο χώρες σε αυτό που ήταν “αγκάθι” και μας κράτησε μακριά και με ζημιά –ίσως περισσότερο για τους γείτονες, που είναι το μικρό κράτος, αλλά κι εμείς δεν κερδίζουμε κάτι διπλωματικά».