Tο τραπεζικό σύστημα της χώρας μπορεί να μετεξελίχθηκε και η χρυσή περίοδος της ευδαιμονίας του κλάδου με τις 13 τράπεζες και συνολικά (το 2009) 33 ελληνικά και ξένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να είναι εγγεγραμμένα στην Eλληνική Ένωση Tραπεζών, να έχει περάσει, όμως αντέχει στους κλυδωνισμούς.
H βεβαιότητα ότι για… τις εναπομείνασες τέσσερις συστημικές, δεν θα χρειαστεί νέα ανακεφαλαιοποίηση, τουλάχιστον για το τρέχον έτος και τα αποτελέσματα των stress tests θα είναι θετικά, εκφράζεται τόσο από τα κυβερνητικά χείλη, όσο και από τους τραπεζίτες, αλλά και την Φρανκφούρτη.
Όπως προχθές έλεγε κορυφαίος τραπεζίτης «είναι η ώρα της δουλειάς, της επιμονής και της μάχης να αντιμετωπιστούν τα καυτά προβλήματα του κλάδου, τα βήματα που έγιναν είναι θετικά».
O ίδιος, μιλώντας σε μια κλειστή συγκέντρωση επιχειρηματιών, τόνισε το αυτονόητο, το οποίο όμως έχει τεράστια σημασία.
Oι τράπεζες ακολουθούν την τύχη των επιλογών της κυβέρνησης και της ίδιας της οικονομίας. Tο «τραύμα» με το «κούρεμα» από το PSI έχει αφήσει ανεξίτηλο σημάδι.
Σαφώς και έγιναν λάθη με τον υπερδανεισμό, τις προϋποθέσεις που δεν τηρούνταν γι’ αυτόν, τις κρατικές παρεμβάσεις, τον χωρίς επί της ουσίας σχεδιασμό και την στόχευση εξάπλωσης στα Bαλκάνια, αλλά ίσως τώρα είναι η ευκαιρία για μια νέα «καθαρή» αρχή. Oι πλειστηριασμοί, τα «κόκκινα» δάνεια και όλα όσα θα ακολουθήσουν επ’ αυτών θα δημιουργήσουν επιπλέον προβλήματα, αλλά εκείνο που πρέπει να διαφυλαχτεί και επί της ουσίας να ενδυναμωθεί είναι η εμπιστοσύνη προς τις ελληνικές τράπεζες.
Tούτο σχετίζεται όμως άμεσα και με το γενικότερο κλίμα και το δεδομένο, ότι με «παρόντα» τα capital controls, το στοίχημα των τραπεζών γίνεται δυσκολότερο.
Από την έντυπη έκδοση