Η πολυτελέστερη φυλακή του κόσμου, το Ritz-Carlton του Ριάντ, έκλεισε. Στο website του, το ξενοδοχείο στο οποίο κρατούνταν 159 μέλη της βασιλικής οικογένειας και επιχειρηματίες, κρατούμενοι για διαφθορά, ανακοίνωσε πως δέχεται κρατήσεις. Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο με τις ελιές των 600 ετών στην είσοδό του και τα 492 δωμάτια, θα αρχίσει να δέχεται επισκέπτες από τις 14 Φεβρουαρίου, σε τιμές που ξεκινούν από τα 664 δολάρια τη βραδιά. Και η Σαουδική Αραβία, τώρα κοιτάζει προς την επόμενη μέρα της.
Από τους 159 κρατουμένους, άλλοι αφέθηκαν ελεύθεροι, άλλοι κρατούνται κατ’ οίκον περιορισμό, άλλοι κυκλοφορούν υπό αυστηρούς περιορισμούς και εποπτεία για να μην εγκαταλείψουν τη χώρα. Κάποιοι, όμως, παραμένουν εκεί, στα δωμάτια του ξενοδοχείου, κρατούμενοι. Όχι για πολύ, όπως φαίνεται.
Ο 32χρονος πρίγκιπας Mohammed bin Salman, φαίνεται πως πέτυχε το σκοπό του, δηλαδή να επιστραφούν στα ταμεία του βασιλείου περίπου 100 δισεκατομμύρια δολάρια τα οποία, όπως καταγγέλθηκε, είχαν χαθεί λόγω διαφθοράς. Στην επόμενη μέρα, ο Σαουδάραβας πρίγκιπας προσπαθεί να θεμελιώσει την –αδιαμφισβήτητη, ως τώρα- δύναμή του στη χώρα και να μετατρέψει την οικονομία της, κάνοντάς τη λιγότερο εξαρτημένη από το πετρέλαιο και με έμφαση στη διαφάνεια. Όμως, ενδεχομένως να χρειαστεί να δείξει τις προθέσεις του, όπως και το μέχρι πού προτίθεται να φτάσει, απέναντι σε ορισμένους νέους, πανίσχυρους εχθρούς. Θα χρειαστεί, ενδεχομένως, σιδηρά πυγμή.
«Ο πρίγκιπας Mohammed διατρέχει το κίνδυνο οι πρώην κρατούμενοι να προσπαθήσουν να ενωθούν σε μικρά γκρουπ ώστε να υπονομεύσουν επιπλέον μεταρρυθμίσεις και την ηγεσία του», εξηγεί ο επικεφαλής σύμβουλος της Gulf State Analytics στην Washington, Theodore Karasik και συνεχίζει: «Θα έχει δημιουργήσει εχθρότητα ακόμα και με μερικά μέλη της βασιλικής οικογενείας, παρά τους δεσμούς και τα προνόμια της εξουσίας που έχουν οι δύο πλευρές».
Από την έντυπη έκδοση