1,7 εκατομμύρια Βιετναμέζοι έχουν μεταναστεύσει την τελευταία δεκαετία από το Δέλτα του Μεκόνγκ, μία εκ των πιο παραγωγικών περιοχών της Γης, για λόγους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή.
Το 2015-2016, την περιοχή έπληξε μια από τις χειρότερες ξηρασίες εδώ και έναν αιώνα. Αυτό προκάλεσε διείσδυση αλμυρού νερού σε ακτίνα άνω των
Στην περιοχή ζουν 18 εκατομμύρια κάτοικοι εργαζόμενοι κυρίως σε αγροτικές καλλιέργειες που έχουν μεγάλη σημασία για τις παγκόσμιες εξαγωγές ρυζιού, γαρίδας και φρούτων. Αποτελούν όμως και μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην κλιματική αλλαγή παγκοσμίως. Την τελευταία δεκαετία, περίπου 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι (το 10% του συνολικού πληθυσμού) έχουν μεταναστεύσει μακριά από το τεράστιο σύστημα ποταμών και καναλιών, ενώ έχουν εγκατασταθεί στην περιοχή μόλις 700.000 νέοι κάτοικοι.
Αν συγκρίνουμε το ποσοστό αυτό με τους παγκόσμιους δείκτες, περίπου ένα στα 200 άτομα από αγροτικές περιοχές μετακινείται σε αστικά κέντρα κάθε χρόνο. Ωστόσο, ο υψηλός ρυθμός μετανάστευσης από τις επαρχίες του Δέλτα του Μεκόνγκ είναι υπερδιπλάσιος του εθνικού μέσου όρου και ακόμη υψηλότερος στις πιο ευάλωτες στο κλίμα περιοχές, υποδηλώνοντας ότι σχετίζεται με τις πρόσφατες κλιματικές συνθήκες.
Στο Κιεν Γκιάνγκ, μια περιοχή με πληθυσμό 1,7 εκατομμύρια που βίωσε την καταστροφή σε μεγάλο βαθμό, το τοπικό ποσοστό μετανάστευσης εκτινάχθηκε, και το έτος που ακολούθησε περίπου ένας στους εκατό κατοίκους εγκατέλειψε την περιοχή.
Όλα αυτά δείχνουν ότι η κλιματική αλλαγή απειλεί να επιδεινώσει τις υπάρχουσες τάσεις οικονομικής μετανάστευσης. Σύμφωνα με μια έρευνα από το Πανεπιστήμιο του Van Lang, το 14,5% των μεταναστών από την περιοχή δηλώνει ότι η αιτία της μετανάστευσης ήταν η κλιματική αλλαγή, ένα ποσοστό που αντιστοιχεί σε 24.000 ανθρώπους ετησίως. Όμως αν συνυπολογίσουμε ότι ως κύρια αιτία μετανάστευσης αναφέρεται η φτώχεια και η έλλειψη εργασίας, που σχετίζονται με τις πλημμύρες και την ξηρασία που προκαλεί η κλιματική αλλαγή, τότε το ποσοστό είναι αρκετά μεγαλύτερο.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με μια έκθεση του ΔΝΤ την προηγούμενη εβδομάδα, η άνοδος της θερμοκρασίας, του επιπέδου της θάλασσας και τα ακραία καιρικά φαινόμενα μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά κατά 10% την οικονομία της χώρας, δυσχεραίνοντας έτσι τις ζωές του 12% του πληθυσμού, δηλαδή περισσότερων από 10 εκατ. ανθρώπους.