«Ο Κανονισμός του Δουβλίνου, σύμφωνα με τον οποίο ο αιτών καταθέτει αίτηση στη χώρα εισόδου του στην ΕΕ, θα γίνει αποδεκτός μόνο αν διασφαλιστεί ότι οι εκάστοτε χώρες δεν θα αναγκάζονται να κρατήσουν επί μακρόν στο έδαφός τους εισερχόμενους πρόσφυγες. Πόσο μάλλον που κατά κανόνα το ζήτημα αφορά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία. Οι χώρες αυτές δεν θα πειστούν μόνο με χρήμα», επισημαίνει η Frankfurter Allgemeine Zeitung με αφορμή το άτυπο συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ στη Σόφια για την μεταρρύθμιση της πολιτικής ασύλου.
Από την πλευρά της η Süddeutsche Zeitung παρατηρεί σε άρθρο με τίτλο «Διαφιλονικούμενη παραμένει η ποσόστωση προσφύγων»: «Και μετά τη σύνοδο των υπ. Εσωτερικών παραμένει ασαφές κατά πόσο οι πρόσφυγες θα μοιράζονται δίκαια στις χώρες-μέλη. Κομισιόν και Βερολίνο θα επιθυμούσαν μια εφαρμογή του Κανονισμού του Δουβλίνου.
Σε περίπτωση όμως υπερβολικού αριθμού προσφύγων τότε θεωρούν πως θα πρέπει να τίθεται σε εφαρμογή ποσόστωση μετεγκατάστασης για να ανακουφιστούν χώρες, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία. (…) Οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να καταλήξουν σε συμφωνία μέχρι τέλη Ιουνίου. Ενδεχομένως η κοινή προσφυγική πολιτική να είναι μέρος ενός πακέτου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την δημιουργία Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου. Άγνωστο ωστόσο αν μια ποσόστωση θα αποτελέσει μέρος της λύσης».