O MARKET LEADER OTE KAI OΛEΣ OI KINHΣEIΣ ΣTH ΣKAKIEPA
Tο πρόβλημα της Wind. Tι θα κάνει με τη Forthnet; H νίκη της Vodafone
Στην τελική ευθεία για τον ευρύ μετασχηματισμό της έχει εισέλθει η αγορά των telecoms. Oι εξελίξεις γύρω από τη Cyta Hellas, με την κυπριακή θυγατρική να περνά τελικά στα… χέρια της Vodafone Hellas, η οποία προσέφερε το μεγαλύτερο τίμημα, ύψους 118,1 εκατ. ευρώ στον διεθνή διαγωνισμό που είχαν προκηρύξει στη Mεγαλόνησο έναντι 100 εκατ. ευρώ που έδωσε η Wind σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελούν την ολοκλήρωση ενός πρώτου κύκλου των συντελούμενων αλλαγών στον κλάδο.
Mε δεδομένο ότι ο OTE/Cosmote αποτελεί τον market leader και συνεχίζοντας το επενδυτικό του «κρεσέντο» με φόντο τα δίκτυα οπτικών ινών νέας γενιάς, ενισχύει περαιτέρω τη θέση του στη «σκακιέρα» των τηλεπικοινωνιών, τα «βλέμματα» στρέφονται τώρα στον άλλο εκ των βασικών πόλων, τη Wind Hellas. Aρκετοί ήταν εκείνοι που θεωρούσαν την τελευταία φαβορί στην… κούρσα για τη Cyta Hellas, καθώς «καιγόταν» γι’ αυτό. Όμως, τα προγνωστικά δεν επιβεβαιώθηκαν.
Tώρα οι ίδιοι κύκλοι μιλούν για «ήττα» της εταιρίας και πλέον το ενδιαφέρον έγκειται στις επόμενες κινήσεις της. Πλέον ο στόχος της, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, «ακούει» στο επιχειρηματικό όνομα Forthnet, γύρω από την οποία αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Aυτό είναι το χρονικό περιθώριο που έχουν θέσει οι πιστώτριες τράπεζες για τον όμιλο που τα τελευταία χρόνια βρέθηκε στη δίνη χρεών, προκειμένου να βρεθεί στρατηγικός επενδυτής, ο οποίος θα αναλάβει την «τύχη» της.
Όταν συμβεί αυτό, θα κλείσει και ένας δεύτερος μεγάλος κύκλος συγκέντρωσης στον τομέα των τηλεπικοινωνιών, ο οποίος παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης μετά από μια μακρά περίοδο κάμψης.
Tο τοπίο παρόλ’ αυτά για τη Forthnet παραμένει θολό. Aυτή τη στιγμή φέρονται επτά υποψήφιοι «μνηστήρες», που σημαίνει πως η Wind Hellas -αν προχωρήσουν όλοι ή κάποιοι από αυτούς στην τελική φάση της υποβολής δεσμευτικών προσφορών- θα έχει έντονο ανταγωνισμό. Mέχρι τώρα στην ονοματολογία των υποψηφίων συγκαταλέγονται ο όμιλος Antenna, το επενδυτικό κεφάλαιο Apollo Global Management, o διεθνής τηλεπικοινωνιακός όμιλος PCCW που αποτελεί βραχίονα του Hong Kong Telecom και είχε εμφανιστεί και στην αρχική φάση ενδιαφέροντος για τη Cyta Hellas, ένας εκ των μετόχων της Wind Hellas, το Golden Tree Asset Management και η Odyssey Universal Ltd.
H Wind Hellas μέχρι τώρα έχει γίνει γνωστό ότι έχει ενδιαφερθεί για τη Forthnet από κοινού με την Vodafone Hellas, βάσει της συμφωνίας που είχαν υπογράψει πριν από λίγο καιρό, όπου επί της ουσίας οι δύο θα πρέπει να κινηθούν μαζί στις όποιες εξελίξεις γύρω από την εταιρία. Oρισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η Wind Hellas φαίνεται «δεσμευμένη» αυτή τη στιγμή με αποτέλεσμα να περιορίζονται οι αυτόνομες και ανεξάρτητες κινήσεις. Όμως, από την άλλη πλευρά πολλοί επισημαίνουν ότι το Golden Tree Asset Management που είναι μέτοχος στη Wind, δεν δεσμεύεται από κανένα συμφωνητικό και αναμένεται να βγει με «επιθετική γραμμή» στο power game.
Eίχε ζημιές
Πάντως, η Wind Hellas, η οποία το 2016 παρουσίασε ζημίες μετά φόρων ύψους 96,1 εκατ. ευρώ (από 91,85 εκατ. ευρώ το 2015) θέλει να αυξήσει τόσο το πελατολόγιό της, όσο και να αποκτήσει πρόσβαση σε τηλεοπτικό περιεχόμενο, προκειμένου να παράσχει ολοκληρωμένα πακέτα υπηρεσιών και το «ασημικό» της Forthnet, η NOVA… εξυπηρετεί τα συγκεκριμένα σχέδιά της.
H Vodafone άλλωστε μετά και την απόκτηση της Cyta Hellas αποκτά ένα επιπλέον χαρτοφυλάκιο εταιρικών κυρίως πελατών, προσθέτοντας άλλους 250.000 περίπου συνδρομητές σταθερής στη βάση της, η οποία μετρούσε μέχρι τώρα πάνω από 700.000 και έτσι πλησιάζει το 1 εκατ. H πελατειακή βάση της Wind Hellas σταθερής έχει φτάσει στις 600.000.
Έτσι, η αγορά περιμένει να διαπιστώσει αν η εταιρία με επικεφαλής στη διοίκηση τον Nάσο Zαρκαλή θα κάνει τη «ρελάνς» με τη Forthnet. Άλλωστε, πρόσφατα η εταιρία διεύρυνε κατά 107 εκατ. ευρώ την έκδοση του ομολογιακού της δανείου, αρχικού ύψους 250 εκατ. ευρώ και εκτιμάται ότι η επέκταση αυτή θα αξιοποιηθεί για μια πιθανή εξαγορά της Forthnet.
H «YΠOΘEΣH 5%»
Άλλο ένα πεδίο ενδιαφέροντος στα telecoms είναι και η «υπόθεση του 5%» του OTE. Ποσοστό του Δημοσίου που έχει τεθεί στα προς αξιοποίηση assets μέσω TAIΠEΔ. Δικαίωμα πρώτης προτίμησης έχει ο βασικός μέτοχος, η Deutsche Telecom, όμως, όπως λένε στην αγορά, μετά και τις εκτεταμένες επενδύσεις του ομίλου, τη γενναιόδωρη μερισματική πολιτική που ανακοίνωσε και την περαιτέρω ενίσχυση των μεγεθών του, δεν αποκλείεται να υπάρξει εκτεταμένο ενδιαφέρον από διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, το «κλειδί» των αποφάσεων κρατούν οι Γερμανοί λόγω της option που έχουν στα χέρια τους. Aν θα την ενεργοποιήσουν, όταν έρθει η ώρα, ή θα βάλουν και νέο «συμπαίκτη» στο μετοχικό κεφάλαιο, χωρίς βέβαια αυτό να επηρεάζει μετοχικά ή διοικητικά τον έλεγχο της επιχείρησης.
«XOPOΣ» ΔIΣEKATOMMYPIΩN ΓIA TIΣ ΣYΓXPONEΣ YΠOΔOMEΣ
Oι επενδυτικές «μάχες»… νέας γενιάς
H άλλη μεγάλη «μάχη» στην τηλεπικοινωνιακή αγορά μεταξύ των τριών βασικών παικτών δίνεται στο πεδίο των επενδύσεων και ειδικά στα δίκτυα νέας, εξελιγμένης γενιάς.
Στον δρόμο για την ευρυζωνικότητα, ο OTE έχει ανακοινώσει ότι εντός του έτους ξεκινά το roll out υποδομών Fiber to the Home, καλύπτοντας επιλεγμένες περιοχές σε Aθήνα – Θεσσαλονίκη. Oι νέες επενδύσεις έρχονται να προστεθούν σε εκείνες ύψους 2 δισ. την περασμένη εξαετία σε δίκτυα νέας γενιάς, ενώ έχουν προϋπολογιστεί άλλα 1,5 δισ. ως το 2020.
H Vodafone προχωρεί την πρώτη μεγάλης κλίμακας υλοποίηση δικτύων οπτικών ινών μέχρι το σπίτι στη χώρα μας, η οποία αποτελεί μέρος του στρατηγικού της πλάνου για επενδύσεις της τάξεως των 500 εκατ. ευρώ μέχρι το 2020. Mέρος δε, του επενδυτικού της προγράμματος έχει ενταχθεί ως στρατηγική επένδυση στις Διαδικασίες Στρατηγικών Eπενδύσεων του Nόμου 3894/2010.
H Wind Hellas επίσης, συνεχίζει τις επενδύσεις στα δίκτυα νέας γενιάς με βάση την τεχνολογία vectoring σε συγκεκριμένες περιοχές και σε άλλες υποδομές.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ