Η «απάντηση» της οικογένειας Μαρινόπουλου στο big deal της Specifar με την Watson
Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του καλοκαιριού και η ελληνική εταιρεία θα προσθέσει το 13ο εργοστάσιο στο χαρτοφυλάκιό της
Δεν πρόλαβε καλά – καλά να στεγνώσει το μελάνι από τη συμφωνία εξαγοράς της ελληνικής φαρμακευτικής Specifar του Τίτου Βασιλόπουλου από τον αμερικανικό κολοσσό, Watson Pharmaceuticals, έναντι 0,5 δισ. ευρώ και ένα νέο deal βρίσκεται… προ των πυλών και πάλι στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας.
Η ΦΑΜΑΡ, η οποία ανήκει στην οικογένεια Μαρινόπουλου και την οποία διοικούν ο Πάνος Μαρινόπουλος και ο Στέφανος Μαρινόπουλος, στον τομέα των καλλυντικών ο πρώτος και στον τομέα των φαρμάκων ο δεύτερος, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εξαγορά μεγάλης φαρμακοβιομηχανίας στην Ισπανία. Γεγονός, το οποίο δείχνει αφενός πως η κρίση γεννά ευκαιρίες και αφετέρου πως ο ανταγωνισμός, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, αυξάνει διαρκώς.
Όπως δήλωσε αποκλειστικά στην «DEAL» επιτελικό στέλεχος του ομίλου Μαρινόπουλου, οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά στις τελικές υπογραφές, ενώ το ύψος του deal θα ανέλθει σε 70 – 80 εκατομμύρια ευρώ.
Τα στελέχη του ελληνικού ομίλου, εδώ και αρκετούς μήνες, είχαν πυκνώσει τα ταξίδια τους στη χώρα των Μαδριλένων, ενώ αυτές τις μέρες βρίσκονται στη Βαρκελώνη, όπου παρακολουθούν τη λειτουργία του εργοστασίου και ρυθμίζουν τις τελευταίες τυπικές εκκρεμότητες που απομένουν, για την τελική συμφωνία.
Η ισπανική βιομηχανία ανήκει στον όμιλο της Zanofe – Aventis, leader της αγοράς φαρμάκου στη Γαλλία και μία από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες στον κόσμο. Το ισπανικό εργοστάσιο θα είναι το 13ο, που θα προσθέσει η οικογένεια Μαρινόπουλου στο χαρτοφυλάκιο της ΦΑΜΑΡ. Όπως αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου – που παράγει φάρμακα για λογαριασμό ευρωπαϊκών και αμερικανικών φαρμακευτικών οίκων – κατασκευάζει νέα βιομηχανική μονάδα στην Ορλεάνη στη Γαλλία, συνενώνοντας δύο βιομηχανικές εταιρείες, που λειτουργούν στην ίδια πόλη.
Στόχος της ελληνικής φαρμακευτικής, η οποία αποτελεί την έκτη από άποψη τζίρου, με τις πωλήσεις το 2010 να φτάνουν τα 350 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 16% και τα κέρδη προ φόρων να αγγίζουν τα 298.000 ευρώ, είναι να διευρύνει ακόμα περισσότερο τις διεθνείς της δραστηριότητες.
Ο έντονα εξαγωγικός της προσανατολισμός άλλωστε, φαίνεται και από το ότι διαθέτει συνολικά 12 εργοστάσια παραγωγής φαρμάκων σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ ανέκαθεν αποτελούσε σταθμό για μεγάλα deals, όπως εκείνο με την Johnson & Johnson για την απόκτηση του εργοστασίου της στη Νέα Ορλεάνη.
Πτώση στην Ελλάδα
Ένας από τους βασικούς άξονες στο στρατηγικό πλάνο της ΦΑΜΑΡ αποτελούν οι νέες επενδύσεις εκτός συνόρων, κόντρα στην οικονομική κρίση, για να εξισορροπηθούν και ως έναν βαθμό και οι απώλειες στην ελληνική αγορά, όπου ο όγκος της και συνεπώς και οι σχετικές παραγγελίες εκ μέρους εταιρειών που καλύπτουν τη χώρα μας, έχουν μειωθεί.
Τα έσοδα της ελληνικής ΦΑΜΑΡ, τον περασμένο χρόνο, μειώθηκαν σε 115,66 εκατ. ευρώ από 120,41 εκατ. ευρώ το 2009, κάμψη της τάξεως του 3,9% σε ποσοστό και κατά 4,75 εκατ. ευρώ σε αξία, επιβαρυμένα και από την έκτακτη φορολογική επιβάρυνση. Μάλιστα, μειώθηκε και ο αριθμός των εργαζομένων της από 1.511 σε 1.288 άτομα.
Για το 2011 πάντως, η διοίκηση προβλέπει ότι ο όγκος της παραγωγής θα είναι αυξημένος, καθώς έχει αυξηθεί ο όγκος παραγγελιών από μέρους διεθνών οίκων για την παραγωγή φαρμάκων, που θα διατεθούν εκτός ελληνικών συνόρων.