«Όχι» στον κατακερματισμό της λύσης με τα Σκόπια, διεμήνυσε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα στον Πύργο της Ηλείας.
Ο κ. Μητσοτάκης έθεσε τις προϋποθέσεις για την επίλυση του θέματος και τάχθηκε υπέρ μίας ενιαίας και αδιαίρετης συμφωνίας. Συγκεκριμένα ξεκαθάρισε: «Θέλω να τονίσω, προς όλες τις πλευρές, εντός και εκτός Ελλάδος: Η λύση πρέπει να είναι ενιαία και αδιαίρετη. Λύση σε δόσεις με την Ελλάδα να πληρώνει τοις μετρητοίς όχι μόνο δεν θα γίνει δεκτή, αλλά είναι επικίνδυνη. Για να πω ακόμη πιο απλά, η συμφωνία είτε θα είναι συνολική είτε δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Η ΝΔ είναι η μεγάλη πατριωτική Παράταξη του τόπου. Για να λύσουμε το ζήτημα των Σκοπίων δίνουμε μάχες από τις αρχές τις 10ετίας του ’90 μέχρι σήμερα. Συχνά σε δύσκολες συγκυρίες και με κόστος για μας τους ίδιους. Διότι εμείς πραγματικά επιδιώκουμε λύση. Δεν εκμεταλλευόμαστε εθνικά ζητήματα για μικροκομματικούς σκοπούς. Δε θα ανεχτώ να διχάσουμε τους Έλληνες για να ενώσουμε τους Σκοπιανούς. Δε θα δεχτώ τη ρήξη των δεσμών της Μακεδονίας με την υπόλοιπη Ελλάδα. Και δεν θα γίνουμε συνεργοί σε μια μεθόδευση που πληγώνει τη χώρα και την ψυχή των Ελλήνων. Μαθήματα από τους σημερινούς κυβερνώντες δεν δεχόμαστε. Γιατί τα μισά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το 2008, όταν δίναμε την εθνική μάχη στο Βουκουρέστι, μας ζητούσαν να αναγνωρίσουμε τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο συλλαλητήριο της Κυριακής υπογραμμίζοντας: «Σεβόμαστε και όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στα συλλαλητήρια, και όσους επιλέξουν να μην πάνε. Σεβόμαστε κάθε επιλογή. Αυτό που δεν είναι σεβαστό και δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό, είναι να βγαίνει το παρακράτος του Ρουβίκωνα, να απειλεί με επεισόδια και η κυβέρνηση να κοιτάζει απαθής. Δεν το λέω τυχαία αυτό στον κ. Τσίπρα γιατί τα λάθη του και σε αυτό το θέμα είναι ασυγχώρητα. Ένας υπεύθυνος πρωθυπουργός, πριν ακόμη αρχίσει τη διαπραγμάτευση θα διασφάλιζε ότι η άλλη πλευρά θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να βρεθεί λύση. Ο κ. Τσίπρας δεν το έκανε».
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη πως «ο πρωθυπουργός αντί να βελτιώσει το κεκτημένο του Βουκουρεστίου και να πάει ένα βήμα παραπέρα τις εθνικές επιδιώξεις, είναι έτοιμος να κάνει βήματα πίσω. Αντί να θέσει πρώτα το ζήτημα του αλυτρωτισμού – πριν καν μπει στη συζήτηση για το όνομα – το είχε αφήσει εντελώς απ’ έξω. Και το έθεσε μόνο όταν εμείς το επισημάναμε, με ένταση. Αντί να απαιτήσει δεσμεύσεις στο ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης, για να φανεί αν πραγματικά πληρούνται οι προϋποθέσεις λύσης από την άλλη πλευρά, είναι έτοιμος να δώσει ανταλλάγματα δημιουργώντας τετελεσμένα. Αντί να ξεκόψει εξαρχής κάθε αναφορά σε “μακεδονικό έθνος”, το οποίο αποτελεί τη βάση της αλυτρωτικής προπαγάνδας, το αφήνει να υπάρχει στο τραπέζι των συζητήσεων. Και το βασικότερο: Αντί να απαιτήσει λύση – πακέτο, φαίνεται έτοιμος να δεχτεί την τμηματική επίλυση των διαφορών. Να υποχωρήσει, δηλαδή, από τώρα σε αυτά που αποτελούν τα δικά μας διαπραγματευτικά πλεονεκτήματα, όπως η ένταξη στους διεθνείς οργανισμούς, για να πάρει ως αντάλλαγμα κάποιες διαβεβαιώσεις, που εύκολα μπορούν να αλλάξουν αργότερα».