Σε λεπτές κλωστές κρέμονται εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας στη Θεσσαλονίκη καθώς πλήττεται σε σημαντικό βαθμό ο κλάδος του εμπορίου.
Στα πλαίσια αυτά και σε ένα κλίμα πολύ βαρύ περιόδευσε σήμερα πρωί στα καταστήματα της συμπρωτεύουσας ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Σταύρος Ζαχαρέλης.
Ο κ, Ζαχαρέλης με τη φράση – σύνθημα «Κλείνουμε για μια ημέρα, για να λειτουργούμε πολλές περισσότερες», καλούσε καταστηματάρχες και επιχειρηματίες να συμμετέχουν στην αυριανή 24ωρη απεργία, που έχουν προκηρύξει ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθώς και να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στις 10.30 το πρωί, έξω από το κτίριο στο οποίο στεγάζονται το Βιοτεχνικό και το Επαγγελματικό Επιμελητήρια της Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).
Λίγο αργότερα τόνισε σε δηλώσεις του ότι σε ότι αφορά την κινητοποίηση τα μηνύματα είναι «ιδιαίτερα θετικά».
Πρόσθεσε ακόμη ότι για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο, «μονόδρομο αποτελεί η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα, αλλά και η στήριξή τους από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα».
Έρευνα φωτιά
Αναφερόμενος, επίσης, σε έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ), της ΓΣΕΒΕΕ, σχετικά με την πορεία των μικρών επιχειρήσεων (έως 49 άτομα), ο κ. Ζαχαρέλης είπε πως πλέον εκτιμάται ότι περί τις 225.000 θα έχουν βάλει λουκέτο μέσα στο 2011, ενώ μέχρι και πριν από ένα μήνα η σχετική πρόβλεψη τις ανέβαζε σε 175.000.
Σύμφωνα με την έρευνα, άλλωστε, 215.000 επιχειρήσεις (περίπου το 25,9% του συνόλου), δήλωσαν δυσκολία στη συνέχιση της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας μέχρι τα τέλη του 2011, με συνέπεια να απειλούνται σοβαρά πάνω από 320.000 θέσεις απασχόλησης.
Εξάλλου, η έλλειψη ρευστότητας και η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων, μεγεθύνουν τη δυσκολία τους στο να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Ειδικότερα, ένας στους τέσσερις έχει οφειλές στο ΙΚΑ, τρεις στους δέκα χρωστάνε στην εφορία (27,3%), σε δάνεια (28,4%) και σε ενοίκια (29,3%). Πάνω από τρεις στους δέκα έχουν οφειλές σε ΔΕΚΟ-ΔΕΗ, ΟΤΕ και ύδρευση (30,8%), σε προμηθευτές (31,9%), ενώ σχεδόν τέσσερις στους δέκα (36,3%) χρωστάνε στον ΟΑΕΕ.