Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της ετήσιας έκδοσης του Economist για την Ελλάδα και την Κύπρο στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα σήμερα στην Αθήνα.
Δώδεκα ηγέτες που αποσύρονται, 11 επετείους – σταθμούς, 10 πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες οικονομίες, 9 εκπλήξεις, 8 εκλογικές διαδικασίες, 7 «θαύματα», 4 μεγάλες συμφωνίες και 1 τεράστια απόφαση ξεχώρισε ανά την υφήλιο για το νέο έτος ο εκδότης και αρχισυντάκτης του The World in 2018 Daniel Franklin.
Μεγάλες προσωπικότητες εγχώριες και όχι μόνο παρευρέθησαν στην εκδήλωση και μίλησαν για την Ελλάδα.
Πιέρ Μοσκοβισί, Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων
Το μήνυμα ότι η Ευρωζώνη οδεύει προς την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος προσαρμογής στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018 έστειλε από το επίσημο δείπνο του Economist ο Πιέρ Μοσκοβισί.
Όπως είπε, η Ελλάδα θα γίνει «ένα κανονικό μέλος της Ευρωζώνης, με πλήρη δικαιώματα, και φυσικά καθήκοντα, με σεβασμό στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί».
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Μοσκοβισί, δεν υπάρχει κανένας χώρος για εφησυχασμό. «Το 80-90% της διαδρομής έχει ήδη διανυθεί», όμως, «η χώρα πρέπει μέχρι το τέλος να συνεχίσει να παραδίδει μεταρρυθμίσεις». Επιπλέον, μίλησε για την ανάγκη περαιτέρω μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού δημόσιου χρέους.
Η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιστρέψει και η Ελλάδα επίσης ανακάμπτει, διαπίστωσε ο κ. Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε «αρκετά αισιόδοξος» για τη χώρα.
Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι, μετά το Brexit, το οποίο χαρακτήρισε παράθυρο ευκαιρίας, «θα πρέπει να ενδυναμώσουμε την ΕΕ».
Έφη Aχτσιόγλου, Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
«Αυτή η Ευρώπη δεν είναι μια Ευρώπη των ίσων», τόνισε η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφη Αχτσιόγλου, η οποία διαπίστωσε ενίσχυση των φυγόκεντρων πολιτικών δυνάμεων στο εσωτερικό της Ευρώπης, διαρκώς αναπτυσσόμενη εθνικιστική αναδίπλωση και απαξίωση των Ευρωπαϊκών θεσμών.
Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου, «η κρίση διόγκωσε περαιτέρω το ήδη υπάρχον δημοκρατικό έλειμμα της Ένωσης» και «η de facto παραχώρηση εξουσιών λήψης κορυφαίων πολιτικών αποφάσεων σε τεχνοκράτες ή σε μη εκλεγμένα σώματα δεν μπορεί να δικαιολογηθεί ούτε στο ελάχιστο λόγω εκτάκτων συνθηκών στην οικονομία».
Η ίδια μίλησε για την ανάγκη δημοκρατικού ελέγχου, διαφάνειας στις αποφάσεις και τις διαδικασίες, καθώς και της ευρύτερης δυνατής κοινωνικής συμμετοχής και δημόσιας λογοδοσίας. «Διότι διαφορετικά, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της γενικευμένης αμφισβήτησης του ευρωπαϊκού εγχειρήματος, εφόσον αυτό δομείται ερήμην των πολιτών».
Στο πλαίσιο αυτό, προέκρινε μεταξύ άλλων τη θέσπιση αυστηρών και δεσμευτικών κανόνων όσον αφορά την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής του μεγάλου πλούτου, όπως είναι η αυστηροποίηση του πλαισίου για τους φορολογικούς παραδείσους. Τάχθηκε δε υπέρ της πρότασης για έναν Ευρωπαίο Υπουργό Οικονομικών, «όχι όμως με καθήκοντα παιδονόμου αλλά με ρόλο και αρμοδιότητα να βλέπει τις δομικές ανισορροπίες και να έχει τα εργαλεία για να τις διορθώνει». Η ίδια στάθηκε στην παράμετρο «της προστασίας της εργασίας και των εργατικών δικαιωμάτων, όχι μόνο των ατομικών αλλά και των συλλογικών εργατικών δικαιωμάτων».
«Θα πρέπει πλέον να δούμε και το ζήτημα των μισθών της χώρας», σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου, μιλώντας για την ανάγκη αύξησης του κατώτατου μισθού, «ο οποίος είναι εξαιρετικά συμπιεσμένος» στην Ελλάδα.
Ενρίκο Λέτα, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας
Την πεποίθηση ότι η συγκρότηση μεγάλου κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία θα είναι ίσως η πιο κομβική εξέλιξη για το 2018, προς την κατεύθυνση μιας φιλοευρωπαϊκής ατζέντας, εξέφρασε στην ειδική εκδήλωση του Economist ο πρωην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι το 2018 προσφέρει μάλλον το τελευταίο παράθυρο ευκαιρίας για τομές στην ΕΕ, καθώς ο χρόνος πιέζει και το 2019 η αλλαγή «φρουράς» σε όλους τους βασικούς ευρωπαϊκούς θεσμούς θα δυσχεράνει τη λήψη σημαντικών αποφάσεων.
Αναφερόμενος στην Ιταλία, διαπίστωσε ότι η οικονομία σαφώς ανακάμπτει, ενδεχομένως και λόγω του Brexit, ωστόσο, στάθηκε στην παράμετρο των πολιτικών εξελίξεων ως δυνητική πηγή αβεβαιότητας.
Οδυσσέας Αθανασίου, Διευθύνων Σύμβουλος, Lamda Development
Η εσωστρέφεια και η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι οι δύο μεγαλύτεροι εχθροί της Ελλάδας που θα πρέπει να καταπολεμήσει στο εσωτερικό της, εκτίμησε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου.
Στο πλαίσιο αυτό, μίλησε για την ανάγκη η χώρα να προσελκύσει ξένα κεφάλαια και να επεκτείνει τη διεθνή παρουσία της χώρας, επιδιώκοντας το εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις, και μεγαλώνοντας την πίτα της οικονομίας της.
Σύμφωνα με τον κ. Αθανασίου, οι οικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα το 2018 είναι θετικές και λόγοι αισιοδοξίας είναι η αύξηση των εξαγωγών, η επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής και η ισχυρότερη κατανάλωση από τη βελτιωμένη ψυχολογία και τον τουρισμό εδώ και περισσότερο από έναν χρόνο.
Αναφερόμενος ευρύτερα στην προοπτική για την Ευρώπη, τη χαρακτήρισε θετική, για δύο βασικούς λόγους:
– τις οικονομικές συνθήκες, «οι οποίες δείχνουν οι καλύτερες της τελευταίας 10ετίας»
– τις πολιτικές συνθήκες, “καθώς η Γαλλία και η Γερμανία δείχνουν περισσότερο ευθυγραμμισμένες από ποτέ προς την κατεύθυνση της ευρωπαϊκής ενοποίησης”
Dominique Bolli, head of government advisory, Henley & Partners
Χρειάζεται ακόμη περισσότερος χρόνος ώστε να μεσολαβήσουν κάποια βασικά πράγματα και να προχωρήσουν οι αγορές προς τα ζητούμενα επίπεδα, εκτίμησε από το βήμα του Economist o Dominique Bolli, head of government advisory της Henley & Partners, ο οποίος χαρακτήρισε σχετικά εύθραυστη την τρέχουσα εικόνα, γεγονός που κατά τη γνώμη του υποδηλώνει και η επιδίωξη των επενδυτών να διαθέτουν plan B για τη δυνατότητα εξόδου από ορισμένες αγορές. Ευρύτερα, αναφέρθηκε σε παραμέτρους όπως -μεταξύ άλλων- οι εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Κορέα, στις οποίες εκ των πραγμάτων η επενδυτική κοινότητα έχει το βλέμμα της.
Βασίλης Ραμπάτ, Πρόεδρος Δ.Σ., Διευθύνων Σύμβουλος και Γενικός Διευθυντής, Xerox Hellas
Στο γεγονός ότι μετά από καιρό οι οικονομικές τάσεις είναι θετικές ταυτόχρονα σε όλες τις ηπείρους στάθηκε από το βήμα του Economist ο πρόεδρος Δ.Σ., διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής της Xerox Hellas Βασίλης Ραμπάτ. Όπως είπε, υπάρχει μεν μια ταλάντευση στα χρηματιστήρια, η οποία όμως οφείλεται σε διόρθωση λόγω των υψηλών τιμών. «Φυσικά, πολλά μπορούν να συμβούν στον κόσμο, αλλά η τάση είναι θετική», υπογράμμισε ο κ. Rabbat. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξελίξεις γύρω από τον ψηφιακό μετασχηματισμό της παγκόσμιας οικονομίας, τονίζοντας ότι οι αντίστοιχες διεργασίες ωθούν την ανάπτυξη.