Η πέμπτη δόση των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δοθεί κανονικά στην Ελλάδα, επεσήμανε χθες ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ, εν αναμονή των δηλώσεων του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Όλι Ρεν η πέμπτη δόση του δανείου προς την Ελλάδα πρέπει να καταβληθεί τον επόμενο μήνα, ανεξάρτητα από το νέο πακέτο βοήθειας.
Νωρίτερα, ο Αλταφάζ είχε διευκρινήσει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τρόπους κατά τους οποίους οι ιδιώτες κάτοχοι ελληνικών ομολόγων θα μπορούσαν να δεχτούν, εθελοντικά, να τα διατηρήσουν.
Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι πρόκειται για ένα «τεχνικά δύσκολο» εγχείρημα, καθώς θα μπορούσε να θεωρηθεί «πιστωτικό επεισόδιο» από κάποιους παράγοντες της αγοράς και «αυτό θέλουμε να το αποφύγουμε».
Σε αυτή τη φάση, «οικοδομούνται γέφυρες μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών και των κρατών μελών της ευρωζώνης» είχε τονίσει, τότε σημειώνοντας ότι για την περίπτωση της Ελλάδας συζητείται κάτι ανάλογο με την πρωτοβουλία της Βιέννης, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το Δ.Σ. του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου για το θέμα της Ελλάδας.
Σημείωσε ότι στο τραπέζι των συζητήσεων των χωρών – μελών της ευρωζώνης βρίσκεται και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της Ελλάδας, αλλά απέφυγε να πάρει σαφή θέση αν στην επικείμενη σύνοδο του Eurogroup θα ληφθεί απόφαση και για την νέα στήριξη προς την Ελλάδα.
Ο εκπρόσωπος του Ολι Ρεν επανέλαβε ότι στόχος των αποφάσεων είναι η σταθερότητα της Ελλάδας και της ευρωζώνης.
Ερωτηθείς δε για τον κοινωνικό αντίκτυπο των μέτρων στην Ελλάδα, ο Α. Αλταφάζ υπογράμμισε ότι η κοινωνική κατάσταση στη χώρα βρίσκεται στο επίκεντρο των ανησυχιών της Επιτροπής, από την αρχή της εκδήλωσης της κρίσης.
Τόνισε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο αντικοινωνικό από τη διατήρηση δημοσίων λογαριασμών σε ανισορροπία και επεσήμανε ότι οι προσπάθειες για την αρωγή στην Ελλάδα αφορούν στην προσπάθεια να μπει τάξη στα δημόσια οικονομικά και να αποφευχθούν περαιτέρω δυσμενείς εξελίξεις.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, το ελληνικό πρόγραμμα δεν αφορά μόνο στην προσπάθεια δημοσιονομικής σταθεροποίησης, αλλά επικεντρώνεται κυρίως στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Υπενθύμισε ακόμη ότι για χρόνια η Ελλάδα ζούσε πάνω από τις δυνατότητες της, είχε απώλειες ανταγωνιστικότητας, με σοβαρά μάλιστα προβλήματα διαφθοράς.
Τέλος, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, χωρίς να σχολιάσει επί της ουσίας την πρόσφατη απόφαση της “Standard & Poor’s”, εξέφρασε την έντονη δυσφορία του για τις αξιολογήσεις που γίνονται.
«Οι πολιτικές συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, βασίζονται στις τριμηνιαίες αξιολογήσεις της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που έχουν βαθιά γνώση της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας», τόνισε ο Α. Αλταφάζ.