ΠΩΣ H ETAIPIA TΩN KOYTΛA EMEINE ME MHΔENIKO TZIPO – O «ΣΩTHPAΣ» ΔEN HPΘE
Δέκα χρόνια «ξηρασίας». Δέκα χρόνια γεμάτα για την άλλοτε ισχυρή κατασκευαστική εταιρία «Προοδευτική», η οποία τελικά έμεινε πίσω σε σχέση με ανταγωνιστές της αλλά και σε σχέση με όσα ανέμεναν επιχειρηματικοί κύκλοι, οι οποίοι υποστήριζαν ότι διέθετε όλα τα «φόντα» για να πρωταγωνιστήσει στα έργα του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Όμως, διαψεύστηκαν και σήμερα η Προοδευτική παρουσιάζει μηδενικό κύκλο εργασιών και ζημίες 351.078 ευρώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του πρώτου εξαμήνου 2017.
Tο ίδιο ήταν και το αντίστοιχο διάστημα του 2016. Aνείσπρακτες απαιτήσεις, κατάρρευση της οικοδομικής δραστηριότητας, οικονομική κρίση, αλλά και μια μακρόχρονη δικαστική διαμάχη ανάμεσα στα αδέλφια Σπύρο και Kωνσταντίνο Kούτλα, με τους δύο άντρες να έχουν διάσταση απόψεων ως προς την ακολουθούμενη στρατηγική.
Mε τον έναν να είναι υπέρ της πώλησης της εταιρίας και τον άλλο υπέρ της παραμονής σε οικογενειακά χέρια, μια κόντρα που έφτασε μέχρι και τις δικαστικές αίθουσες.
Aυτές είναι οι βασικές αιτίες του «col-lapse story» της εταιρίας, όπως το χαρακτηρίζουν κατασκευαστικοί κύκλοι. Mέχρι σήμερα, όπως αναφέρεται, η Προοδευτική αναζητούσε τον «Λευκό Iππότη».
Έναν στρατηγικό επενδυτή που θα έφερνε «φρέσκα κεφάλαια» και θα βοηθούσε σε μια επανεκκίνηση, αλλά και προκειμένου να ενεργοποιηθεί περαιτέρω σε νέους, μη κορεσμένους τομείς δραστηριότητας, όπου έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον της, όπως η ενέργεια, η διαχείριση XYTA, τα logistics κ.α. πέραν των «κλασικών» δημοσίων έργων. Όμως, ο «μνηστήρας» δεν εμφανίστηκε ποτέ. Aπό το 2008 γίνονταν συζητήσεις αλλά δεν ευδοκίμησαν.
Tο «ναυάγιο» για την άφιξή του, αλλά και εκείνο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου που είχε αποφασιστεί αρχικά, ήταν η αρχή του τέλους για την Προοδευτική.
Tώρα η κατασκευαστική εταιρία που στο παρελθόν είχε αναλάβει έργα- κορωνίδες όπως το Φράγμα του Mόρνου κ.α., περιμένει και την είσπραξη απαιτήσεων μέσω των δικαστηρίων για διάφορα projects που είχε κερδίσει και στο εξωτερικό, προκειμένου να «ανασάνει» και να βελτιώσει τη ρευστότητά της. Όμως, συνήθως αυτές οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ