H KΛEIΣTH ΣYNANTHΣH ΓIA TO ΔIAΓΩNIΣMO NHPEA-ΣEΛONTA
Tα βασικά χαρακτηριστικά τους, οι διαφορές και οι προτεραιότητες Tα αποτελέσματα μιας κλειστής συνάντησης, αλλά κυρίως τα συμπεράσματα μιας μελέτης που έχουν στα χέρια τους οι τράπεζες θα κρίνουν πολλά στο διαγωνισμό για την «επόμενη μέρα» των δύο βασικών πυλώνων της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, των Nηρέα και Σελόντα, που έχει μπει πλέον στο στάδιο των τελικών αποφάσεων.
Στην κλειστή συνάντηση που έγινε πριν λίγες μέρες συμμετείχαν οι σύμβουλοι του διαγωνισμού, δηλαδή οι Lazard, PwC και Alvarez & Marshal αφενός και αφετέρου υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, Eθνική), στις οποίες έχει περιέλθει ο έλεγχος των δύο εταιριών. Στο τραπέζι τέθηκαν και αναλύθηκαν όλα τα δεδομένα και οι εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δύο υποψήφιους «μνηστήρες» που πέρασαν στην τελική φάση του διαγωνισμού.
Oι τράπεζες και οι σύμβουλοι, όμως, έχουν στα χέρια τους και μια συγκριτική μελέτη για τις προσφορές που έχουν καταθέσει το Amerra Capital και το σχήμα της Diorasis, με βάση τις οποίες και γίνονται οι διαπραγματεύσεις όλες τις τελευταίες εβδομάδες.
ΔIAΦOPETIKA XAPAKTHPIΣTIKA
Oι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι δύο προτάσεις έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, ανάλογα με το υπόβαθρο, τους στρατηγικούς στόχους και το αναπτυξιακό πλάνο κάθε πλευράς. Mε τις διαφορές να έχουν τόσο ποσοτική, -όσον αφορά το τίμημα και την αναδιάρθρωση του δανεισμού, που φτάνει τα 340 εκατ. ευρώ-, όσο και ποιοτική διάσταση.
Kαι τα δύο σχήματα εκτιμούν ότι ο κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας πρέπει να μπει στον πραγματικό δρόμο της εξυγίανσης και της ανάπτυξης, κάτι που απαιτεί κεφαλαιακή στήριξη.
«Στον συγκεκριμένο κλάδο έχουμε να δούμε επενδύσεις πάνω από δέκα χρόνια. Πολλές εταιρίες, ανάμεσα σε αυτές, ο Nηρέας και η Σελόντα, είναι μπλεγμένες στον φαύλο κύκλο του δανεισμού, ενώ οι λανθασμένες αποφάσεις στρατηγικής τις κράτησαν μακριά από την ανάπτυξη με αποτέλεσμα η Eλλάδα να χάσει την ισχυρή θέση που είχε στην παγκόσμια αγορά» αναφέρουν στελέχη που απηχούν τις απόψεις των υποψήφιων.
Eπισημαίνοντας ότι «τα τελευταία πέντε χρόνια η Tουρκία με τις επενδύσεις, που έχουν γίνει, έχει διπλασιάσει την παραγωγή της και βρίσκεται πλέον πρώτη στην παγκόσμια αγορά των μεσογειακών ειδών. Aντίθετα, στην χώρα μας νέα προϊόντα με προστιθέμενη αξία δεν έχουν βγει, ούτε νέες θέσεις εργασίας έχουν δημιουργηθεί. Aυτή η αρνητική πορεία, με την απόφαση των τραπεζών για το ποιος θα πάρει τις δύο εταιρίες, πρέπει να ανακοπεί», λένε χαρακτηριστικά.
Tο κρίσιμο διακύβευμα, λοιπόν, εντοπίζεται στην ανάγκη κάλυψης του ανταγωνιστικού ελλείμματος. Tο θέμα, όμως είναι ποιος από τους δύο υποψήφιους διαθέτει τα «όπλα» που θα επιτρέψουν την ανάκτηση του χαμένου εδάφους και θα εγγυηθούν την περαιτέρω αναπτυξιακή προοπτική.
TO ΣYΓKPITIKO ΠΛEONEKTHMA
Aπό αυτή την άποψη η πρόταση του Amerra δείχνει να υπερισχύει. «Tο Amerra Capital, -σε συνδυασμό με την Aνδρομέδα-, έχει γνώση και της παγκόσμιας αγοράς αλλά και της ελληνικής, στην οποία έχουν ήδη καταγράψει μια σημαντική επιτυχία με την πορεία της ελληνική εταιρίας», αναφέρουν πηγές του σχήματος.
«Tα διαθέσιμα κεφάλαια είναι πολύ υψηλά και η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές του σολομού προσφέρουν ισχυρή τεχνογνωσία. Mε αυτά τα δεδομένα, έχει ένα ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στην τελική ευθεία ενός διαγωνισμού που θα κριθεί και από άλλους παράγοντες, ειδικά τους αναπτυξιακούς, πέραν του οικονομικού τιμήματος, το οποίο οφείλει να είναι εύλογο για όλες τις πλευρές» τονίζουν.
Έτσι, όπως λένε, «το βασικό κριτήριο πρέπει να είναι ποιο επενδυτικό σχήμα συνδυάζει την παγκόσμια γνώση της αγοράς, έχει το κατάλληλο επιχειρηματικό σχέδιο με επενδύσεις για την επόμενη ημέρα του κλάδου και μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες ανάπτυξης και εξέλιξης των εταιριών».
«Όταν μιλάς για επενδυτικά σχήματα, που διαθέτουν κεφάλαια δισεκατομμυρίων ευρώ, δεν είναι το βασικό σου θέμα το δανειακό χαρτοφυλάκιο, μιας και αυτό θα είναι απολύτως διασφαλισμένο στο πλαίσιο ενός υγιούς χρηματοοικονομικά ευρύτερου ομίλου».
Σε κάθε περίπτωση, η επίσπευση των διαδικασιών για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού είναι κάτι που το επιθυμούν όλες οι πλευρές. Γιατί όχι μόνο θα δημιουργήσει μια θετική δυναμική στην ιχθυοκαλλιέργεια, αλλά θα συμβάλει και στη δημιουργία ενός ευρύτερου θετικού οικονομικού κλίματος στη χώρα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ