UBS :«Καθαρή έξοδος» για την Ελλάδα

Σε τροχιά εξόδου από το τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι, χωρίς χρηματοδοτική βοήθεια από τον επίσημο τομέα, βρίσκεται η Ελλάδα, αναφέρει σε έκθεσή της η UBS, σημειώνοντας ωστόσο ότι θα παραμείνουν η μεταμνημονιακή εποπτεία και οι όροι, αν και θα ανοίξει παράθυρο χρηματοδότησης από τις αγορές.

Σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο «η Ελλάδα έχει κάνει πολύ δρόμο». Με το έλλειμμα να διαμορφώνεται στο 15% το 2009 και στο 13% το 2013, έχει συντελεστεί ένα εντυπωσιακό turnaround. Η χώρα αναμένεται να εμφανίσει το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2018.

- Διαφήμιση -

Ο οίκος εκτιμά ότι η χώρα δεν θα χρειαστεί επίσημο πρόγραμμα μετά τον Αύγουστο, καθώς η οικονομική ανάκαμψη θα ενισχυθεί περαιτέρω το 2018 και το 2019, ενώ ταυτόχρονα θα αυξάνεται η εμπιστοσύνη μετά την έξοδο από το πρόγραμμα.

Βασικό στοιχείο για την εξέλιξη αυτή φέρεται η προσήλωση της χώρας στην υλοποίηση των δημοσιονομικών μέτρων.

Όπως συνέβη και στις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα διάσωσης, έτσι και η Ελλάδα θα ελέγχεται τακτικά. Ωστόσο, η Ελλάδα φαίνεται πως θα εξέλθει από το πρόγραμμα χωρίς περαιτέρω οικονομική βοήθεια, σύμφωνα με την έκθεση.

Από αυτή την άποψη, η UBS εκτιμά πως ο ESM θα συνεισφέρει στα ταμειακά αποθέματα της κυβέρνησης στο τέλος του προγράμματος. Αυτό εκτιμάται πως θα συνδέεται με όρους που ακόμα δεν έχουν συμφωνηθεί και θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν διάφορους μηχανισμούς, όπως μια προληπτική γραμμή πίστωσης, όρους στις μεταρρυθμίσεις, έναν μηχανισμό προσαρμογής για την ανάπτυξη κ.α.

Η UBS σχολιάζει πως οι πολιτικές αλλαγές εκτός Ελλάδας ωφελούν τη χώρα: Η ανάληψη της ηγεσίας του Eurogroup από τον Πορτογάλο Μάριο Σεντένο θα βοηθήσει, ενώ η σχεδιαζόμενη ανάληψη του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας από τον Ολαφ Σολτς του SPD αποτελεί άλλη μια βασική προσαρμογή. Η τράπεζα δεν αναμένει οι ιταλικές εκλογές να επηρεάσουν σημαντικά την κατάσταση στην Ελλάδα.

Δημοσιονομικά μέτρα

Όπως επισημαίνει η UBS, πέραν των δημοσιονομικών μέτρων που έχουν ήδη ανακοινωθεί, δεν αναμένονται άλλα μέτρα, κάτι που θα οδηγήσει σε ξεκάθαρο πλεόνασμα το 2018 και 2019. Επιπλέον, η ισχυρή ανάπτυξη στην Ευρώπη και παγκοσμίως, σε συνδυασμό με την έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης, θα στηρίξουν την εμπιστοσύνη και την περαιτέρω ανάπτυξη της απασχόλησης.

Πιο μακροπρόθεσμα, οι προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας θα εξαρτηθούν από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Η πολιτική διάσταση

Εκτιμά μάλιστα πως σε συνδυασμό με την ισχυροποίηση της ανάκαμψης, την περαιτέρω χαλάρωση των capital controls και τα μέτρα για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα μπορέσει να εμφανιστεί ισχυρότερος, διεκδικώντας ξανά με αξιώσεις τις επόμενες εκλογές από τη ΝΔ. Τα στοιχεία από τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι από τις αρχές του 2017, η στήριξη στο κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχει σταθεροποιηθεί, και, εν τω μεταξύ, κλείνει η «ψαλίδα» με τη ΝΔ.

Η UBS εκτιμά ότι οι γενικές εκλογές θα λάβουν χώρα τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο του 2019. και πως αυτό θα επιτρέψει στον ΣΥΡΙΖΑ να δρέψει τα οφέλη από την οικονομική ανάκαμψη της χώρας και την έξοδο από το μνημόνιο.

Αναλυτικότερα, όπως σημειώνει η UBS, η Ελλάδα βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος διάσωσής της τον Αύγουστο, με τον ESM να προβλέπεται να έχει εκταμιεύσει συνολικά 58,6 δισ. ευρώ από τα 86 δισ. μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Επιπλέον, έξοδος από το πρόγραμμα αναμένεται να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο που θα προ-χρηματοδοτεί την κυβέρνηση μέχρι το τέλος του 2019. Αυτό θα στηρίξει την Ελλάδα μετά τον Αύγουστο, επιτρέποντας στη χώρα να βγει στις αγορές ομολόγων.

Για το θέμα των εκλογών, η UBS επαναλαμβάνει πως η ελληνική κυβέρνηση έχει κίνητρο να τις διενεργήσει όσο πιο αργά γίνεται – τουλάχιστον όσο η Νέα Δημοκρατία έχει προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις.

 

 

- Διαφήμιση -

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ