Ποιοι μένουν – ποιοι φεύγουν
Γεγονός είναι πλέον ο ανασχηματισμός μετά τις χθεσινές παραιτήσεις Παπαδημητρίου και Αντωνοπούλου.
Σε συμπληγάδες η κυβέρνηση, καθώς εκτός από σκάνδαλο Novartis, καλείται να διαχειριστεί και τα εσωτερικά σκάνδαλα που την εκθέτουν εντός και εκτός της χώρας.
Με δεδομένο ότι η διαπραγμάτευση με την τρόικα ξεκίνησε, έστω και σε αρχικό στάδιο για την τέταρτη αξιολόγηση αλλά και με όλα τα καυτά μέτωπα να είναι ανοικτά (ελληνοτουρκικά, Σκοπιανό, υπόθεση Novartis) γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπήρχε σκέψη στο Μαξίμου για αλλαγή προσώπων στην κυβέρνηση.
Όμως, το κενό που αφήνει η Ρ.Αντωνοπούλου και κυρίως ως πρώην υπουργός Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου πρέπει να γεμίσει το ταχύτερο καθώς τα καθήκοντα του υπουργού, αρμόδιου για τη μείωση της ανεργίας, καθιστούν επιτακτικές πλέον τις κινήσεις του Αλέξη Τσίπρα.
Οι πληροφορίες κάνουν λόγο για άμεσες αποφάσεις (ίσως και θέμα ωρών) του πρωθυπουργού προς αντικατάσταση των μελών της κυβέρνησης που στη φάση αυτή δεν μπορούν να προσφέρουν. Και δεν είναι μόνο η θέση της Ράνιας Αντωνοπούλου και του Δημήτρη Παπαδημητρίου. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αν υπάρξει ανασχηματισμός δεν θα είναι σαρωτικός όπως κάποιοι περίμεναν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης κι αυτό γιατί σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο δεν πρέπει να διαταραχθούν οι ισορροπίες.
Όμως, θα πρέπει να υπάρξει νέος υπουργός για την αντιμετώπιση της ανεργίας ενώ αναμένεται να αντικατασταθεί και ο Γιάννης Μουζάλας στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Άλλωστε, ο κ. Μουζάλας μόλις χθες βγήκε από το νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν με συμπτώματα υπερκόπωσης και θεωρείται δεδομένο ότι θα πάρει κάποιος άλλος τη θέση του.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να πληρώσει και τη θέση του υφυπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την εκπαίδευση στο εξωτερικό, που χηρεύει από τότε που παραιτήθηκε ο Κώστας Ζουράρις.
Μετά την παραίτηση που υπέβαλε χθες το βράδυ στον πρωθυπουργό δημιουργούνται νέα δεδομένα ενόψει του ανασχηματισμού. Πιθανός αντικαταστάτης του κ. Παπαδημητρίου θα μπορούσε να είναι ο νυν υφυπουργός, αρμόδιος για το ΕΣΠΑ, Αλέξης Χαρίτσης ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του Νίκου Παππά.
Δεν αποκλείεται να αποφασιστεί και σαρωτικός ανασχηματισμός, τώρα που δεν υπάρχουν πολλά μέτωπα στην οικονομία. Στο ενδεχόμενο αυτό μπορεί να υπάρξει και αλλαγή στο οικονομικό επιτελείο με την αντικατάσταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Σε περίπτωση μίνι αναδόμησης της κυβέρνησης θα φύγουν τρία – τέσσερα πρόσωπα και οι σαρωτικές αλλαγές θα γίνουν σε μια πιο ομαλή περίοδο ή όταν υπάρξουν μεγάλα αδιέξοδα.
Αμετακίνητος στο υπουργείο Εξωτερικών είναι ο Νίκος Κοτζιάς καθώς τα εθνικά θέματα βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού. Οι διαπραγματεύσεις με τους Σκοπιανούς για το όνομα βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο ενώ οι προκλήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και τα Σκόπια δεν σηκώνουν αλλαγές στην ελληνική διπλωματία.
Ούτε ο Πάνος Καμμένος φαίνεται να εγκαταλείπει το υπουργείο Άμυνας, παρά τις τριβές που υπάρχουν για το όνομα των Σκοπίων. Επίσης, αμετακίνητη φαίνεται η Εφη Αχτσιόγλου, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Δημήτρης Τζανακόπουλος, οι κ. Σταθάκης και Σκουρλέτης, οι κ. Κοντονής και Παπαγγελόπουλος λόγω Novartis, οι κ. Παύλος Πολάκης και Ανδρέας Ξανθός από το Υγείας.
Άγνωστο είναι αν θα υπάρξει αλλαγή στο Ναυτιλίας καθώς ο κ. Κουρουμπλής έχει εμπλακεί στην υπόθεση της Novartis κι έχει προκαλέσει πρόβλημα στην κυβέρνηση.