Χειροκροτούμενος από τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας εισήλθε στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου στο πλαίσιο της έκτακτης συνεδρίασης της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ.
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Παπανδρέου μίλησε για τη μάχη που δίνει η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος για την διάσωση της χώρας.
«Με αφοσίωση η Κ.Ο. δίνει μάχη για την διάσωση της χώρας» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός ενώ υπογράμμισε ότι ανέλαβε την ευθύνη της διακυβέρνησης σε μια στιγμή που η χώρα ήταν στο χείλος του γκρεμού.
Ο κ. Παπανδρέου ενημέρωσε την Κ.Ο. για τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την γερμανίδα Καγκελάριο, Άγκελα Μέρκελ υπενθυμίζοντας της την σκληρή διαπραγμάτευση που κάνει η χώρα για την δανειοδότηση.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρωθυπουργός τόνισε , ότι τώρα είναι η ώρα για την πιο μεγάλη μάχη και εκείνος αλλά και η κυβέρνηση δεν έχει την πολυτέλεια να φυγομαχήσει. “Δεν έχω την πολυτέλεια να φυγομαχήσω, ούτε εγώ, ούτε η κοινοβουλευτική ομάδα, ούτε η Κυβέρνηση δεν θα φύγουμε τώρα. Ξέρω το κόστος, ξέρω τον πόνο του κάθε βουλευτή, αλλά σας λέω στηριχτείτε πάνω μου και θα στηρίξω και εσάς”
Οι τρεις άξονες
Με αφοσίωση δίνουμε εδώ και 20 μήνες την ευθύνη για τη διάσωση της χώρας και η Ελλάδα έχει μείνει όρθια, τόνισε ο πρωθυπουργός, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στην ΚΟ του ΠΑΣΟΚ.
– η αντιμετώπιση του μεγάλου χρέους και των ελλειμμάτων που κληρονόμησε η κυβέρνηση
– την προώθηση των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η χώρα εδώ και χρόνια
– η διαμόρφωση συνθηκών στη διεθνή σκακιέρα, ώστε η Ελλάδα να παίξει το ρόλο που της αρμόζει
Ο κ. Παπανδρέου άσκησε κριτική στους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, ενώ αναφέρθηκε και στα λάθη που έχει διαπράξει και η Ευρώπη τους τελευταίους μήνες.
Ρηγίλλης μέσω Γαλλίας
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του επικαλέστηκε και τις δηλώσεις του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί για το δημόσιο διάλογο που βρίσκεται σε εξέλιξη εντός της Ευρώπης για τη διάσωση της Ελλάδας, αλλά και γενικότερα για την ευρωπαϊκή ενότητα στην αντιμετώπιση της κρίσης σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά παράλληλα έμμεσα σχολίασε και τη στάση της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Η στιγμή είναι σημαντική, είτε γιατί η Ευρώπη θα γράψει ιστορία ή η ιστορία θα ξεγράψει την ΕΕ» τόνισε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας ότι όλοι οφείλουν να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την υποχρέωση της Ελλάδας να κάνει τις αλλαγές που θα κάνουν τη χώρα να σταθεί στα πόδια της.
Αναγνώρισε ότι οι αλλαγές είναι επώδυνες και σε αρκετές περιπτώσεις άδικες, «όμως όσο πιο γρήγορα τις κάνουμε τόσο πιο γρήγορα θα φύγουμε από την κρίση»
Αιχμές
Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στην προσπάθεια εθνικής συνεννόησης, που επιχείρησε με στόχο την ευρύτερη ενότητα, γεγονός που συνέβαλε στην αποτελεσματικότερη διαπραγμάτευση, όπως στην περίπτωση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας.
Άφησε μάλιστα αιχμές για το γεγονός ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει συνεννόηση, την ώρα που άλλα Κοινοβούλια συνεννοούνται για να δανείσουν «χρήματα των φορολογούμενων» στην Ελλάδα.
Κατηγόρησε μάλιστα τη ΝΔ ότι διαχειρίστηκε την προσπάθεια με επικοινωνιακούς όρους, με τρόπο που οδηγεί σε περαιτέρω εσωστρέφεια.
Επανέλαβε ακόμα ότι θα συνεχίσει την προσπάθεια συνεννόησης, αλλά σε κάθε περίπτωση ο ίδιος και οι βουλευτές θα συνεχίσουν την προσπάθεια.
Στην νέα Κυβέρνηση
Αναφερόμενος στην νέα Κυβέρνηση που θα σχηματιστεί, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι θα είναι πιο αποτελεσματική και πιο συμπαγής από την προηγούμενη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως και η έως τώρα δεν έκανε σωστά τη δουλειά της.