Ο Ελληνικός Διαστημικός Οργανισμός (ΕΛΔΟ) είναι πλέον γεγονός και η πρώτη επίσημη παρουσίαση του πραγματοποιήθηκε σήμερα Δευτέρα από τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά σε αίθουσα του υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, παρουσία πλήθους κρατικών στελεχών και επιστημόνων.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το logo και το ΔΣ του ΕΛΔΟ, αφού πρώτα ο υπουργός ΨΗΠΤΕ συνεχάρη τη Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και προσωπικά τον γγ Β. Μαγκλάρα για την “ασταμάτητη προσπάθεια’” για την ολοκλήρωση ενός τόσο σημαντικού έργου “για το οποίο έχουμε το κάθε δικαίωμα να είμαστε αισιόδοξοι”.
Ο νεοσύστατος δημόσιος φορέας θα έχει ως στόχο την εξειδίκευση και υλοποίηση της πολιτικής της χώρας μας στο Διάστημα, ενώ παράλληλα θα διαχειρίζεται εθνικά έργα που αφορούν σε διαστημικές τεχνολογίες. Ανάμεσα στους στόχους του ΕΛΔΟ είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, του δυναμισμού και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Η διάχυση των τεχνολογιών και των εφαρμογών του Διαστήματος σε όλους τους κλάδους της οικονομίας (τηλεπικοινωνίες, γεωργία, μεταφορές, εκπαίδευση, κ.ά.), η αύξηση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας (δορυφορικές επικοινωνίες, ραδιοπλοήγηση, παρατήρηση Γης, κ.λπ) και η ισχυροποίηση της θέσης της Ελλάδας μέσω ανάπτυξης συνεργασιών με τεχνολογικά ανεπτυγμένες χώρες.
“Μέσα σε ένα χρόνο καταβάλλαμε μεγάλη προσπάθεια και κατορθώσαμε να επαναφέρουμε στη δημόσια σφαίρα τη συζήτηση για τα οφέλη, που μπορούν να αποφέρουν οι τεχνολογίες αιχμής στον τόπο μας, μεταξύ αυτών και οι τεχνολογίες του Διαστήματος.
Η πρωτοβουλία μας δικαιώνεται καθημερινά. Σε σχολεία, ερευνητικά κέντρα, καινοτόμες επιχειρήσεις”, επεσήμανε ο Νίκος Παππάς, κατά την τοποθέτησή του, τονίζοντας ότι “Η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να ζηλέψει και μπορεί να ξεπεράσει πολλές χώρες στον τομέα του διαστήματος”.
Σύμφωνα με τον ίδιο, “η ίδρυση του ΕΛΔΟ δίνει νέα ώθηση στις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αξιοποίηση του διαστημικού τομέα. Οι επενδύσεις στις διαστημικές τεχνολογίες αφορούν μια εμπορική δραστηριότητα με τζίρο 200 δισ. ευρώ ετησίως, σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος (ESA), η αναλογία του intern of investment του διαστήματος είναι 1 ένα προς 7. Πρόκειται, δηλαδή, για μία από τις μεγαλύτερες αναλογίες που υπάρχουν σε οποιοδήποτε κλάδο”.
Ο Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης δεν παρέλειψε να αναφερθει και στην πρόσφατη συνεργασία της χώρας με την ESA, “με σκοπό την ίδρυση ενός ESA BIC στην Ελλάδα, που θα προσφέρει υποστήριξη σε νέους επιχειρηματίες, ώστε να αξιοποιήσουν τεχνολογίες που έχουν αναπτυχθεί από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, για τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπηρεσιών”. Όπως σημείωσε, “η διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος, πέρα από την ανάπτυξή τους και την παραγωγή νέων προϊόντων, είναι απαραίτητη ώστε να αντιληφθούν οι πολίτες πόσο χρήσιμος είναι αυτός ο τομέας. Να αντιληφθούν ότι πρόκειται για υπηρεσίες που μπορούν να κάνουν τη ζωή μας καλύτερη και την Ελλάδα ισχυρότερη, καθώς αποτελεί έναν κλάδο – ‘αιχμή του δόρατος’ στην προσπάθεια ανάκαμψης της χώρας”.
Ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας, από την πλευρά του ανέφερε: “Δύο χρόνια πριν κανείς δεν πίστευε ότι η Πολιτεία είχε τη βούληση να ασχοληθεί σοβαρά με τον τομέα του Διαστήματος, με αποτέλεσμα αυτό να αποτυπωθεί σε όλα τα ζητήματα που αφορούσαν τη διαστημική μας πολιτική. Η ίδρυση του Οργανισμού αποδεικνύει τη δυναμική της χώρας, ενισχύει τη διεθνή της εικόνα και επιφέρει πολλαπλά οφέλη στην οικονομία και την επιχειρηματικότητα, καθώς θα υπάρξει διάχυση των τεχνολογιών του Διαστήματος και των εφαρμογών τους σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και αυτός στη σφοδρή κριτική και τα ειρωνικά σχόλια που έλαβε ο Οργανισμός κατά την ανακοίνωση της πρωτοβουλίας συγκρότησής του σημειώνοντας ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στο εσωτερικό και εξωτερικό της χώρας κατάφεραν τον ελληνικό λαό να χάσει την πίστη στον εαυτό του, και έτσι μόνο, συνέχισε ο κ. Μαγκλάρας, μπορεί να εξηγηθεί γιατί ένας τόσο σημαντικός τομέας για την χώρα παρέμενε αναξιοποίητος.
Ο Βασίλης Μαγκλάρας έκλεισε την τοποθέτησή του, ευχόμενος “καλή αρχή στον ΕΛΔΟ” και στη συνέχεια παρουσίασε το λογότυπο και το νέο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού το οποίο περιλαμβάνουν οι: Πρόεδρος: Σταμάτης Κριμιζής. Διευθύνων Σύμβουλος: Κωνσταντίνος Πιλαφτσής και μέλη του οι: Βασίλης Αναστασόπουλος, Βασίλης Κωστόπουλος, Γιώργος Μαντζούρης, Θανάσης Πότσης και Χριστόδουλος Πρωτόπαππας.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΔΟ, Σταμάτιος Κριμιζής, αφού ευχαρίστησε τον Υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκο Παππά, για την ανάθεση της προεδρίας του Οργανισμού στον ίδιο, δήλωσε: “Όραμά μας αποτελεί η οργάνωση και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας και η υποστήριξη των αναγκών των πολιτών. Θα εργαστούμε με επιμονή και αποφασιστικότητα για να αποδείξουμε ότι αυτή η χώρα έχει την οργάνωση, τις ικανότητες και τη θέληση για σκληρή δουλειά και πάνω απ’ όλα τη βούληση και το σθένος να συμβάλλει στις δύσκολες προκλήσεις της εποχής μας. Θέλουμε ο ΕΛΔΟ, να είναι παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους Οργανισμούς”.
Ο Οργανισμός, εξήγησε ο κ. Κριμιζής, θα είναι πολύ διαφορετικός και το όραμά μας είναι αφενός η οργάνωση και η προώθηση τεχνολογιών αιχμής σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, καθώς και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Ελλάδας. Υπογράμμισε ότι τα οφέλη για τη χώρα είναι αναμφισβήτητα κάνοντας λόγο για επιτακτική ανάγκη αυτός ο Οργανισμός να γίνει το πρότυπο Οργανισμού για τη χώρα με αξιοκρατία, ήθος, διοικητικές ευελιξίες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσίασης του ΕΛΔΟ, ο Νίκος Παππάς υποδέχθηκε στο Υπουργείο μαθητές του 26ου Γενικού Λυκείου Αθηνών – Μαρασλείου, οι οποίοι είχαν κερδίσει πέρυσι την πρώτη θέση στο μαθητικό διαγωνισμό διαστημικής “CanSat in Greece» -διαγωνισμό στον οποίο μετέχουν και φέτος- μαζί με τους καθηγητές τους. Ο Υπουργός, λόγο πριν τραβήξει μια selfie μαζί τους, τους προσέφερε συμβολικά δώρα και δήλωσε ότι το Υπουργείο θα αναλάβει τα έξοδα της συμμετοχής τους στον ευρωπαϊκό διαγωνισμό, καθώς “η Ελλάδα δεν έχει τίποτα να φοβηθεί με τέτοια νιάτα που διαθέτει”.