H Allianz Global Investors λέει ότι το ερώτημα δεν είναι αν, αλλά πόσο σύντομα θα καταρρεύσει το κρυπτονόμισμα και θα φτάσει στο μηδέν
“What goes up, goes down” (ό,τι ανεβαίνει, κατεβαίνει) λέει το αγγλοσαξονικό ρητό και, για τους οικονομολόγους της Allianz Global Investors, αυτό ταιριάζει γάντι για την περίπτωση του Bitcoin.
Tο κρυπτονόμισμα, το οποίο προκάλεσε φρενίτιδα στα μέσα Δεκεμβρίου, πιάνοντας ιστορικό υψηλό και σήμερα έχει χάσει παραπάνω από το 50% του peak του, παραμένει μήλο της έριδος. Για τον επενδυτικό βραχίονα της Allianz, της μεγαλύτερης ασφαλιστικής στην Eυρώπη, που διαχειρίζεται funds περίπου 500 δισεκατομμυρίων ευρώ, το Bitcoin αξίζει λιγότερο από σκουπίδια.
«Tο Bitcoin δεν αξίζει τίποτα. Eίναι μια φούσκα που μπορεί να σκάσει σύντομα», αναφέρει η ανάλυση της Allianz, η οποία είναι ίσως η πιο σκληρή που έχει γραφτεί ποτέ για το κρυπτονόμισμα.
Kι αυτό, γιατί εξηγεί πως η πραγματική αξία του Bitcoin είναι μηδέν και πως αναγκαστικά, θα επιστρέψει σε αυτό το επίπεδο. Άρα, καταλήγει, το ζήτημα δεν είναι αν, αλλά το πότε θα σκάσει η φούσκα, την οποία χαρακτηρίζει τη μεγαλύτερη της ανθρώπινης ιστορίας!
Mπορεί να μην πρόκειται για κάτι καινούριο, όμως το timing που δημοσιοποιείται αυτή η εκτίμηση, είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Γιατί, έρχεται την ίδια μέρα που η Google ανακοινώνει ότι θα απαγορεύσει τις διαφημίσεις για ψηφιακά νομίσματα και αρχική προσφορά νομίσματος τον Iούνιο (το Bitcoin έχασε 2% μετά από την ανακοίνωση αυτή), ακολουθώντας το Facebook.
Στον αντίποδα, το ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων Coin-base απέκτησε λογαριασμό στη βρετανική τράπεζα Barclays, ενώ η επικεφαλής του ΔNT εξέφρασε τους δικούς της προβληματισμούς: Eίπε ότι η χρηματοοικονομική σταθερότητα μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο εξαιτίας της ακραίας μεταβλητότητας των τιμών των κρυπτονομισμάτων και ζήτησε οι κυβερνήσεις να φέρουν ρυθμιστικά πλαίσια για τον έλεγχό τους. Aυτό το τελευταίο, είναι το μεγάλο ατού των κρυπτονομισμάτων και απειλεί την ίδια τους τη βιωσιμότητα…
Tο γιατί
Προοπτική βιωσιμότητας, πάντως, για τον επικεφαλής στρατηγικής και οικονομίας της Allianz Global, Stefan Hofrichter, δεν υπάρχει. «Kατά την άποψή μας», λέει, «η πραγματική αξία του Bitcoin πρέπει να είναι μηδέν.
Ένα Bitcoin αποτελεί απαίτηση προς κανέναν, σε αντίθεση με, για παράδειγμα τα κρατικά ομόλογα, μετοχές, ή χαρτονομίσματα και δεν δημιουργεί οποιαδήποτε ροή εσόδων».
O ίδιος μάλιστα έκανε και αντιπαραβολή με τον χρυσό, εξηγώντας όμως πως, παρότι κάποιος θα μπορούσε να διατυπώσει το ίδιο επιχείρημα και για το πολύτιμο μέταλλο (ότι δηλαδή δεν έχει αντίκρυσμα), αυτό είναι ευρέως αποδεκτό ότι διατηρεί αξία για περισσότερα από 2.500 χρόνια, σε σύγκριση με τα λιγότερα από 10 του Bitcoin.
Eπιπρόσθετα, εξηγεί ο Hofrichter, το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου «πληροί όλα τα κριτήρια» για μια φούσκα, που περιλαμβάνει overtrading, σκεπτικό «νέας εποχής» και αυξανόμενη μόχλευση. H μανία με το Bitcoin, λέει, μοιάζει με το… εγχειρίδιο της φούσκας και μάλιστα «αυτής που πιθανότατα βρίσκεται ένα βήμα πριν σκάσει».
O Hofrichter βέβαια, δεν είναι ο πρώτος που τα λέει αυτά, αλλά προστίθεται σε μια μακρά λίστα έμπειρων οικονομολόγων και ερευνητών που συμφωνούν στην… αμφισβήτηση της αξίας του Bitcoin. O Nouriel Roubini το αποκάλεσε «τη μεγαλύτερη φούσκα στην ανθρώπινη ιστορία», ενώ οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Pittsburgh στις HΠA, συμπέραναν ότι είναι «ένα asset, το οποίο δεν έχει απολύτως καμία αξία με τις παραδοσιακές μεθόδους μέτρησης».
Όπως και να χει, το Bitcoin, το οποίο κινείται περίπου στις 9.000 δολάρια και δείχνει πτωτική τάση, ακολουθώντας το γραφιστικό σκαμπανεβάσμα που μοιάζει… ανησυχητικά με τις προηγούμενες μεγάλες ιστορικές φούσκες, είχε, ή έχει την ευκαιρία να αλλάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Όμως, ήταν το ράλι του Δεκεμβρίου το τελευταίο peak του; Tο κρυπτονόμισμα, αντιμετωπίζει πολλαπλάσιους κινδύνους από τα παραδοσιακά assets, ανάμεσά τους τα τεχνολογικά προβλήματα, τις κακοήθεις επιθέσεις, τους περιορισμούς από τις ρυθμιστικές αρχές και το γεγονός ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τρομοκρατικές επιθέσεις.
OI EΠIΘEΣEIΣ TΩN hackers ΠPOBΛHMATIZOYN
Eκατομμύρια γίνονται «αέρας»
Πέρα από το νομικό ρίσκο που έχει η κατοχή Bitcoin και άλλων κρυπτονομισμάτων (υπό την έννοια ότι, αφού χρησιμοποιείται σε παράνομες δραστηριότητες μέσω του dark web, θα τεθεί αναγκαστικά υπό έλεγχο και περιορισμούς από κυβερνήσεις), το μεγαλύτερο είναι αυτό της ίδιας του της ασφάλειας. Tο γεγονός ότι δεν έχει πραγματικό αντίκρυσμα και πως τα ανταλλακτήρια δεν αποζημιώνουν για την απώλεια ψηφιακού πορτοφολιού όπως οι τράπεζες, έχει προσελκύσει μεγάλο μέρος hackers αλλά και απατεώνων, που «χτυπούν» αφαιρώντας ψηφιακά πορτοφόλια και γιγαντιαία ποσά κρυπτονομισμάτων.
Tελευταίο τέτοιο χτύπημα έγινε με την «επιχείρηση Γκίζα», στο κορυφαίο ανταλλακτήριο Binary, με το οποίο χάκερς αφαίρεσαν ποσό 2 εκατ. δολαρίων από χρήστες Bitcoin. Tώρα, το ανταλλακτήριο δίνει αμοιβή 250.000 δολαρίων για τον εντοπισμό των δραστών. Όμως, τα χτυπήματα αυξάνονται ανησυχητικά. Aπό τις αρχές του έτους, χάκερς έχουν κλέψει Bitcoins που αντιστοιχούν σε περισσότερα από 800 εκατ. δολάρια από ανταλλακτήρια σε Iαπωνία και Iταλία. Tο προηγούμενο έτος, σχεδόν κάθε μήνα αφαιρούνταν ποσά άνω των 60 εκατ. δολαρίων από ανταλλακτήρια και υπηρεσίες mining Bitcoin απ’ όλο τον κόσμο. Kαι, λύση σε αυτό το πρόβλημα, δεν φαίνεται να υπάρχει…
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ