ια πρώτη φορά, οικοδομούμε ένα πραγματικά αποκεντρωμένο μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης, μακριά από τις αθηνοκεντρικές λογικές, τόνισε η περιφερειάρχης Αττικής Ρένας Δούρου στην έναρξη του 12ου Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση με τίτλο «Διάλογοι με την Ανατολική Αττική», που πραγματοποιείται στο Τεχνολογικό- Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, σήμερα και αύριο.
«Διαμορφώνουμε τις προϋποθέσεις για ανοικτή οικονομία, χωρίς γραφειοκρατία, με έμφαση στη στήριξη της καινοτομίας, τις πρωτοβουλίες νέων ανθρώπων- δεν είναι τυχαία άλλωστε και η πρόσφατη πρόσκληση για νέους αγρότες, εδώ στην Ανατολική Αττική», είπε μεταξύ άλλων η περιφερειάρχης, τονίζοντας ότι πρόκειται για «έναν τόπο που συγκεντρώνει όλες τις προδιαγραφές για να αποτελέσει μια σοβαρή νησίδα βιώσιμης ανάπτυξης, χάρη στον πρωτογενή της τομέα και τις μεγάλες της παραγωγικές δυνατότητες, μέσα από συνέργειες δημόσιων και ιδιωτικών φορέων επιχειρηματικότητας. Έναν τόπο στον οποίο γίνονται πολλά και θα γίνουν ακόμη περισσότερα».
Η περιφερειάρχης στην ομιλία της χαρακτήρισε τα Περιφερειακά Συνέδρια εργαλεία για την επικοινωνία «όλων των σημαντικών πραγμάτων που κάνουμε, όπως αυτό εδώ αδιαμεσολάβητα, σπάζοντας έτσι τη σιωπή των διεφθαρμένων, μακριά από την παραπληροφόρηση και τα fake news».
«Ο στόχος είναι σαφής: να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια αναπτυξιακή διαδικασία στη βάση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και όχι στη βάση κάποιων αόριστων επιταγών από την πρωτεύουσα προς το κέντρο», τόνισε η Ρένα Δούρου και προσέθεσε: «Αλλάζουμε έτσι έμπρακτα τη φορά και το περιεχόμενο της αναπτυξιακής στρατηγικής: για πρώτη φορά δεν διατάζει η Αθήνα αλλά οι ακρώρειες της πατρίδας, οι Περιφέρειες».
Όπως χαρακτηριστικά είπε η περιφερειάρχης Αττικής, «είμαστε αδιαπραγμάτευτοι με εκείνους που βάζουν πάνω από το συμφέρον των πολιτών και του περιβάλλοντος την καρέκλα τους. Ο τόπος μας έχει χορτάσει από τέτοιου είδους αιρετούς. Και τους έχει επίσης πληρώσει πάρα πολύ ακριβά.
Ήσαν ακριβώς εκείνοι που τον οδήγησαν στον γκρεμό και μετά στην κηδεμονία των μνημονίων». Και τόνισε: «Σήμερα ακριβώς που πλησιάζουμε στην έξοδο από τα μνημόνια, τούτη η ανοικτή, συμμετοχική διαδικασία, μέσα από τα Περιφερειακά Συνέδρια, αποκτά ιδιαίτερη κρισιμότητα. Γιατί η έξοδος από τα μνημόνια και την επιτροπεία δεν συνεπάγεται αυτόματη επιστροφή σε κάποιον χαμένο παράδεισο. Αντιθέτως, η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μια δύσκολη, επίπονη διαδικασία με στόχο να οδηγηθεί ο τόπος σε μια νέα κανονικότητα».
Τέλος, η Ρένα Δούρου συνέδεσε τη διαδικασία των Περιφερειακών Συνεδρίων για μια δίκαιη και ισόρροπη ανάπτυξη με την ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται σε ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με το ρόλο των περιφερειακών και τοπικών αρχών και υπογράμμισε την ανάγκη να αποκτήσει επιτέλους η χώρα μας τα θεσμικά εκείνα εργαλεία που διασφαλίζουν αυτό το ρόλο, μέσα από την κύρωση σειράς ευρωπαϊκών συνθηκών και συμβάσεων, «είτε πρόκειται για το μεταναστευτικό είτε για το νέο μοντέλο ανάπτυξης».
Νωρίτερα ο δήμαρχος Λαυρεωτικής Δημήτρης Λουκάς τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος, εμβαθύνοντας στα νέα δεδομένα, αναδεικνύει την αναπτυξιακή πολλαπλότητα, η οποία επιγραμματικά στηρίζεται στο λιμάνι και τις προοπτικές του, στην ανάδειξη της βαριάς ιστορικής κληρονομιάς της Λαυρεωτικής, από το Σούνιο μέχρι το Οβριόκαστρο, και το Δασκαλειό Κερατέας. Στη βάση ενός σχεδίου, όπως προσέθεσε, «που ενοποιεί όλα τα διάσπαρτα ιστορικά μνημεία, με κεντρικά έργα το υπό ίδρυση Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου, τη δημιουργία του Αρχαιολογικού Πάρκου στον Εθνικό Δρυμό του Σουνίου, την ολοκλήρωση της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου του Θορικού και συνολικά την ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου από το υπουργείο Πολιτισμού -ένα έργο που υποστηρίζεται σθεναρά από την Περιφέρεια Αττικής και την Εταιρεία Μελετών Λαυρεωτικής με την οποία ήδη έχουμε προγραμματίσει τη μεταστέγαση του Ορυκτολογικού Μουσείου Λαυρίου σε ένα από τα πιο εμβληματικά νεοκλασικά κτίρια της πόλης μας και την αναβάθμισή του σε Μουσείο εθνικής εμβέλειας».
«Ενοποιό έργο όλων αυτών», επισήμανε ο κ. Λουκάς θα αποτελέσει η επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού προς το λιμάνι του Λαυρίου, υπηρετώντας γενικότερα τις αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας, αφού θα προσθέσει τον ελλείποντα κρίκο από το Κορωπί και το Αεροδρόμιο μέχρι το Λαύριο ενώνοντας μέσω του εθνικού λιμανιού του Λαυρίου το Αιγαίο με τον ηπειρωτικό κορμό της χώρας.
Από την πλευρά του ο Ιωάννης Γκόλιας, πρύτανης ΕΜΠ, ως διαχειριστική αρχή του Τεχνολογικού Πάρκου αναφέρθηκε στον τοπικό συμβολισμό του Λαυρίου για την ανασυγκρότηση της οικονομίας, ως «τόπο που τον περασμένο αιώνα σηματοδότησε την εκκίνηση της παραγωγικής και βιομηχανικής ανάπτυξης της χώρα». Δεσμεύτηκε για τη συμβολή του ΕΜΠ στην υλοποίηση του αναπτυξιακού σχεδιασμού της περιοχής, με αναφορές στην καλή συνεργασία του με την Περιφέρεια Αττικής και την κ. Δούρου ιδιαίτερα, σχετικά με την συνεργασία τους για τη δημιουργία του Μουσείου Μεταλουργίας. Επίσης αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα νομοθετικών ρυθμίσεων ώστε να αξιοποιηθεί περαιτέρω το τεχνολογικό Πάρκο.