Η έρημος Σαχάρα έχει μεγαλώσει σημαντικά σε μέγεθος τον τελευταίο αιώνα και η βασική αιτία δεν μπορεί παρά να είναι κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με μια πρόσφατη επιστημονική μελέτη που επεξηγεί ανάμεσα στ’ άλλα και την όλο και συχνότερη εμφάνιση του φαινόμενου της “αφρικάνικης σκόνης” στην χώρα μας.
Αναλύοντας στοιχεία που συλλέγονται από το 1923, μια αμερικάνικη ερευνητική ομάδα εξέτασε τους διάφορους παράγοντες που συνέβαλαν στις αλλαγές των βροχοπτώσεων στην περιοχή της Σαχάρας. ΤΟ συμπέρασμα τους είναι ότι η μεγαλύτερη ζεστή έρημος του κόσμου (η τρίτη μεγαλύτερη αν ληφθούν υπόψη και οι παγωμένες έρημοι της Αρκτικής και της Ανταρκτικής) είχε επεκταθεί κατά περίπου 10% κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου.
Σύμφωνα με την μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό “Journal of Climate”, πίσω από αυτήν την μεγέθυνση κρύβεται ένας συνδυασμός φυσικών κλιματικών κύκλων και κλιματικών αλλαγών που προκαλούνται από τον άνθρωπο και που προκάλεσαν αυτό το φαινόμενο τον περασμένο αιώνα – με τον τελευταίο παράγοντα να αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τρίτο της αύξησης.
“Οι τάσεις στην Αφρική τα καυτά καλοκαίρια να γίνονται ακόμα πιο καυτά και στις βροχερές εποχές να υπάρχει ξηρασία συνδέονται με παράγοντες που περιλαμβάνουν την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου και των ρύπων στην ατμόσφαιρα”, δήλωσε ο Δρ Ming Cai, διευθυντής προγράμματος στο Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών, το οποίο χρηματοδότησε την έρευνα.
Ανάλογα με τις εποχές και τις διαφορετικές καιρικές συνθήκες, οι εκτάσεις των ερήμων επεκτείνονται ή συρρικνώνονται. Η διαδικασία έχει ως εξής: Όσο πιο ξηρές είναι οι κλιματολογικές συνθήκες, τόσο οι έρημοι μεγαλώνουν, ενώ αντίθετα μικραίνουν όσο αυξάνεται η υγρασία.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η έρημος επεκτείνεται προς τα νότια καθώς υποχωρεί το βόρειο τμήμα της ημιάνυδρης ζώνης του Σαχέλ, που χωρίζει τη Σαχάρα από τις εύφορες σαβάνες νοτιότερα. Αντίστροφα το χειμώνα η έρημος κερδίζει έδαφος προς τα βόρεια.Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τη θερινή περίοδο, σε σύγκριση με το 1920, η μέση αύξηση του εδάφους της Σαχάρας φθάνει πλέον το 16%.
Και φυσικά, ανάμεσα στις συνέπειες της συνεχούς επέκτασης της Σαχάρας συναντάμε και τη συχνότερη μεταφορά της αφρικανικής σκόνης σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπως διαπιστώσαμε ιδίοις όμμασι την προηγούμενη εβδομάδα…