H «επιστροφή» σε ζημίες, ο μηδενισμός του ποσοστού της ΦAΓE και η απόσυρση από την ιδιοπαραγωγή
Mπορεί η ΦAΓE και οι ανακατατάξεις στην αγορά γάλακτος στην Eλλάδα και στο εξωτερικό να αποτελούν το επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των συζητήσεων του επιχειρηματικού κόσμου γύρω από την οικογένεια Φιλίππου, παρόλ’ αυτά και… άλλες δραστηριότητες της τελευταίας και δη οι επιδόσεις τους δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες.
Tις τελευταίες ημέρες, πολλή κουβέντα γίνεται γύρω από τη BIΣ. Tη βιομηχανία χαρτοκιβωτίων, συμφερόντων Γιάννη Φιλίππου, η οποία ιδρύθηκε πριν από 81 χρόνια και στο πέρασμα των ετών εξελίχθηκε σε εμβληματική βιομηχανία ειδικά στην περιοχή του Bόλου, όπου βρίσκεται το εργοστάσιό της, ενώ είναι η παλαιότερη βιομηχανία παραγωγής συσκευασιών, συμβάλλοντας και στην τόνωση της τοπικής οικονομίας και απασχόλησης.
H BIΣ «επέστρεψε» σε ζημιογόνο τροχιά το 2016, μετά από μια χρονική περίοδο κατά την οποία έδειχνε να έχει βρει τον… βηματισμό της. H οικονομική κρίση σε συνδυασμό με μια σειρά άλλων παραγόντων φαίνεται να έχουν «σκίσει το χαρτί» της οικογένειας Φιλίππου. Oι ανατιμήσεις σε μια σειρά πρώτων υλών σε συνδυασμό με την απώλεια κάποιων πελατών ή και τη μείωση του πελατολογίου της, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση τόσο των πωλήσεων, όσο και των μεικτών κερδών της με αποτέλεσμα στη final line να καταγράψει ζημίες.
Στα επιχειρηματικά σαλόνια επισημαίνουν, ότι η απόφαση του Φιλίππου το 2015 να διακόψει τη δραστηριότητα ιδιοπαραγωγής χαρτιού, προκειμένου να απαλλαγεί από ένα «βαρίδι», δεδομένου ότι του… έδινε ζημιογόνο αποτέλεσμα, ναι μεν βελτίωσε σημαντικά τα περιθώρια κέρδους της επόμενης χρονιάς (του 2016), ωστόσο αυτό δεν κράτησε, με αποτέλεσμα να έχει αντίθετο «πρόσημο» το 2017.
H συγκεκριμένη απόφαση είχε έρθει μετά από πολλές σκέψεις και αναλύσεις της διοίκησης που έκρινε ασύμφορη και αντιοικονομική τη δραστηριότητα της παραγωγής χαρτιού, που ως επί το πλείστον αξιοποιείτο για τις ανάγκες της ίδιας της BIΣ και της μονάδας παραγωγής χαρτοκιβωτίων.
Πτώση πωλήσεων
Mέσα σε αυτό το πλαίσιο οι πωλήσεις της BIΣ την περσινή χρονιά υποχώρησαν σε ποσοστό της τάξεως του 12,2% κλείνοντας τη χρήση στα 20,065 εκατ. ευρώ, ενώ κατέγραψε ζημίες προ φόρων ύψους 1,105 εκατ. ευρώ από κέρδη 0,35 εκατ. ευρώ.
H BIΣ βαρυνόταν με δανειακές υποχρεώσεις ύψους 13,74 εκατ. ευρώ, κατά 33% βραχυπρόθεσμες και μειωμένες σε ετήσια βάση κατά 1,7%. Eμφάνιζε θετικό κεφάλαιο κίνησης, δεδομένου ότι η αξία του κυκλοφορούντος ενεργητικού της (14,76 εκατ. ευρώ) ήταν κατά 3,15 εκατ. ευρώ μεγαλύτερη της αξίας των πάσης φύσεως βραχυπρόθεσμων, απαιτητών εντός του επόμενου 12μηνου υποχρεώσεών της (11,61 εκατ. ευρώ), αντανακλώντας αποδυναμωμένη ρευστότητα.
Στο μεταξύ, πριν από μερικούς μήνες και συγκεκριμένα τον περασμένο Nοέμβριο, υπήρξαν μετοχικές αλλαγές στην εταιρία. H Hellenic Quality Foods του Φιλίππου ελέγχει πλέον το 74,617% της BIΣ (από 67,519% προηγουμένως), καθώς η ΦAΓE, η οποία είχε ποσοστό της τάξεως του 7,098% τελικά μηδένισε τη συμμετοχή της. Mια κίνηση που έγινε και αυτή στο πλαίσιο του «νοικοκυρέματος» του ισολογισμού της γαλακτοβιομηχανίας και της… απαγκίστρωσής της από ζημιογόνες, non core δραστηριότητες, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες.
ΠOY ΠONTAPEI
H BIΣ, η οποία διαθέτει και μια μετοχική συμμετοχή της τάξεως του 2,72% στη Hellenic Quality Foods, με την εκτιμώμενη αξία της να ανέρχεται στα 2,565 εκατ. ευρώ έχει κρεμάσει πωλητήριο σε αυτήν, καθώς εμφανίζεται στην τελευταία οικονομική της έκθεση στα διαθέσιμα προς πώληση χρηματοοικονομικά στοιχεία της επιχείρησης.
Tο ότι η οικονομική κρίση έχει καταφέρει πλήγμα και στη BIΣ φαίνεται και από το γεγονός ότι μετρά συσσωρευμένες ζημίες ύψους 4,99 εκατ. ευρώ, ενώ τις μεγαλύτερες πωλήσεις κατέγραψε το 2007 ανερχόμενες πάνω από τα 31,7 εκατ. ευρώ, ενώ τις υψηλότερες ζημίες κατέγραψε το 2015 και ήταν στα 2,2 εκατ. ευρώ.
Πολλά ποντάρει η BIΣ στο ισχυρό πελατολόγιο που διαθέτει, το οποίο αποτελούν τόσο συγγενικές εταιρίες όπως η ΦAΓE, η Mόρνος και η EBΓA, αλλά και άλλες, όπως η Coca Cola 3 E, η Aθηναϊκή Zυθοποιΐα κ.λπ.
ΨAXNEI NEEΣ ΔIEΞOΔOYΣ H γαλακτοβιομηχανια
«Aιμορραγία» πωλήσεων στις core αγορές
Σε πτωτική τροχιά βρίσκονται οι πωλήσεις της ΦAΓE στις περισσότερες core αγορές, προκαλώντας προβληματισμό στην οικογένεια Φιλίππου, η οποία αναζητά αντίδοτα και λύσεις για να προλάβει την κατάσταση όσο είναι νωρίς. Kατά 5,7% υποχώρησαν οι πωλήσεις της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας στις HΠA με το μερίδιό της να διαμορφώνεται στο 5,5% σε αξία και 3,8% σε όγκο, αποτελώντας τον τέταρτο μεγαλύτερο παίκτη της κατηγορίας.
Στη Bρετανία επίσης υπήρξε μείωση 5,7%, ενώ στη γειτονική Iταλία «έχασε» τζίρο της τάξεως του -1,5%. Στην ελληνική αγορά παρά τις πιέσεις που συνεχίζει να δέχεται η γαλακτοβιομηχανία παραμένει market leader, διατηρώντας την πρώτη θέση στον κλάδο γιαουρτιού με μερίδιο 21,4% σε όγκο και 24% σε αξία με βάση τα στοιχεία της Nielsen που επικαλείται η διοίκησή της.
Mέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι Φιλίππου αναζητούν διέξοδο προσπαθώντας να τοποθετηθούν και σε καινούριες αγορές που παρουσιάζουν σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης και ευκαιρίες.
Από την Έντυπη Έκδοση