Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας για την αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος που αντιμετώπισαν πέρυσι οι παραθαλάσσιες περιοχές του Κορινθιακού Κόλπου με την μαζική παρουσία μεδουσών, που απ’ ότι φαίνεται θα πλήξει και φέτος τους λουόμενους και τον τοπικό τουρισμό.
Την ευρεία σύσκεψη συγκάλεσαν από κοινού η αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Βοιωτίας Φανή Παπαθωμά και ο αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φωκίδας Κατσαγούνος Ευάγγελος με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Χωροταξίας και Περιβάλλοντος Αναστασίου Γεωργίου και του αντιπεριφερειάρχη Κοινωνικής Αλληλεγγύης Περγαντά Ιωάννη, καθώς και του προέδρου του Επιμελητηρίου Βοιωτίας Αγνιάδη Παναγιώτη και του αντιδημάρχου Θηβαίων Αναστασίου Καμούτση και υπηρεσιακών παραγόντων. Παρέστησαν, επίσης, ο πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. (Σύνδεσμος Προστασίας και Ορθολογικής Ανάπτυξης του Κορινθιακού Κόλπου) Σταμάτης Χαλβατζής και τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής Νίκος Βαλαούρας (αντιδήμαρχος Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας), Στέλιος Σαλαπατάρας (Δ.Σ Λεβαδέων), Ντίνος Τυρηνόπουλος (Δ.Σ. Θηβαίων).
Ο πρόεδρος του Σ.Π.Ο.Α.Κ. ενημέρωσε τους παριστάμενους για όλες τις ενέργειες και τις παρεμβάσεις που έγιναν εκ μέρους του Συνδέσμου το τελευταίο διάστημα για το θέμα αυτό, καθώς και για την προσπάθεια που καταβάλλει για την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου, της τοποθέτησης πλωτού φράγματος σε παραλία του Κορινθιακού, μετά την σχετική τροποποίηση του νόμου, έτσι ώστε να διαπιστωθεί στην πράξη εάν διασφαλίζεται η προστασία των λουομένων. Εάν υπάρξουν θετικά αποτελέσμστα ο Σύνδεσμος εισηγείται την εξεύρεση τρόπου χρηματοδότησης τέτοιων πλωτών φραγμάτων εκ μέρους της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς επίσης και την διευκόλυνση των υπηρεσιών της Περιφέρειας προς τους ενδιαφερόμενους, για την επίσπευση της διαδικασίας αδειοδότησης.
Ουσιαστικά, πρόκειται για δίχτυ που μπορεί να τοποθετηθεί από τα σημεία με πολύ μικρό βάθος μέχρι τα πιο βαθιά νερά οριοθετώντας προστατευμένες περιοχές κολύμβησης. Παρόμοια πλωτά φράγματα έχουν τοποθετηθεί σε Γιβραλτάρ και Ντουμπάι, που υποφέρουν επίσης από την παρουσία των μεδουσών στις θάλασσες τους. Σχετικό αίτημα για την τοποθέτηση πλωτών φραγμάτων έχει στείλει και ο Τουριστικός Οργανισμός Λουτρακίου (LTO) στην Τεχνική Υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοπονήσσου.
Σύμφωνα με επιστήμονες, η αυξημένη παρουσία μεδουσών στην θάλασσα αποδίδεται κυρίως στην αύξηση της θερμοκρασίας της θάλασσας και στην υπεραλίευση που αφανίζει τα ζώα τα οποία τρέφονται με μέδουσες. Άλλοι υποβοηθητικοί παράγοντες για την εξάπλωση των ασπόνδυλων είναι η αυξημένη απορροή στις θάλασσες θρεπτικών χημικών ουσιών, καθώς και η αύξηση των ανθρώπινων υπεράκτιων κατασκευών, όπως οι πλατφόρμες άντλησης φυσικού αερίου.