Ο δήμαρχος Αβδήρων (γενέτειρας του Δημοκρίτου και του Πρωταγόρα) κ. Βασίλης Τσολακίδης, δηλώνει ότι οι Βούλγαροι τουρίστες αποτελούν σημαντικό οικονομικό παράγοντα για την περιοχή. Μάλιστα, ιδρύθηκε και εταιρία με ελληνοβουλγαρικά κεφάλαια, η οποία οικοδομεί στα περίχωρα του θέρετρου Μυρωδάτου, ένα από τα μεγαλύτερα και ακριβότερα ξενοδοχεία που θα έχει 320 θέσεις και θα είναι το πιο σύγχρονο στην περιοχή.
Ήδη, οι απασχολούμενοι με τον τουρισμό στην περιοχή μαθαίνουν βουλγαρικές φράσεις και οι επιχειρήσεις ζητούν προσωπικό το οποίο γνωρίζει τη βουλγαρική γλώσσα, για να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα τους παραθεριστές από τη γείτονα χώρα. Ο δε δήμαρχος είχε υποσχεθεί προεκλογικά, ότι στα πληροφοριακά κέντρα στα Άβδηρα και τα άλλα θέρετρα στις ακτές του Αιγαίου, σύντομα θα υπάρχουν πληροφορίες και στη βουλγαρική γλώσσα. Σύμφωνα δε με την τελευταία συμφωνία που υπογράψαμε, Βούλγαροι αστυνομικοί θα περιπολούν στις ελληνικές παραλίες.
Η βουλγαρική εφημερίδα «24 chasa» («24 ώρες») έκανε ρεπορτάζ στην περιοχή, και υποστηρίζει ότι εδώ και δύο χρόνια οι Βούλγαροι στις πλαζ από την Καβάλα μέχρι την Αλεξανδρούπολη, μάλλον είναι περισσότεροι από τους ντόπιους. Τους προσελκύουν όχι μόνο οι όμορφες αμμουδιές, αλλά και τα κέντρα διασκέδασης, οι εγκαταστάσεις μπιτς βόλεϊ και ποδοσφαίρου και όχι σε τελευταία θέση οι δυνατότητες ψαρέματος.
Οι ταβέρνες στην Καβάλα, γράφει η εφημερίδα, έχουν τα μενού γραμμένα και στα βουλγάρικα. Η πόλη είναι δημοφιλής προορισμός για τους Βούλγαρους και τους τουρίστες απ’ όλον τον κόσμο λόγω των ιστορικών της αξιοθέατων και του μεγαλύτερου υπαίθριου αρχαιολογικού μουσείου των Φιλίππων που απέχει απ’ αυτή μόλις 15 χλμ.
Πραγματική τουριστική έκρηξη σημείωσαν οι ευρισκόμενοι κοντά στη βουλγαρική πόλη Ζλατογκράντ ελληνικοί οικισμοί Άβδηρα και Μυρωδάτο. Πέρυσι μόνο για ένα Σαββατοκύριακο από τη συνοριακή δίοδο Ζλατογκράντ περνούσαν από 12-13 χιλιάδες άτομα. Τις μέρες αργίας το 80% των αυτοκινήτων είναι με βουλγαρικό αριθμό κυκλοφορίας. Συνήθως οι Βούλγαροι επισκέπτονται τους γειτονικούς ελληνικούς οικισμούς για μια μέρα, φθάνουν το πρωί και το βράδυ φεύγουν.
«Οι πλαζ ζωντάνεψαν με τον ερχομό των Βούλγαρων. Ο τζίρος αυξήθηκε», δήλωσε ο κ. Δημήτρης Καρατσομπανάκης, ιδιοκτήτης ταβέρνας και καταστήματος στην παραλία του Μυρωδάτου. Με αυτή την επιχείρηση καταπιάστηκε ο παππούς του το 1980. «Πριν, δεν υπήρχαν καθόλου τουρίστες στις πλαζ, τώρα η παραλία είναι γεμάτη. Το επίπεδο του Βούλγαρου τουρίστα είναι πολύ καλό, δεν δημιουργεί προβλήματα και του αρέσει η διασκέδαση», προσθέτει.
Εκτός από αυτοκίνητα, κάθε μέρα από το Ζλατογκράντ ξεκινούν λεωφορεία για το Μυρωδάτο έναντι του ποσού των 16 ευρώ κατά άτομο. Η τιμή περιλαμβάνει όχι μόνο τη μεταφορά από το βουλγαρικό μέχρι τον ελληνικό οικισμό και αντίστροφα, αλλά και γεύμα σε ταβέρνα στην ίδια την παραλία, καφέ φραπέ και κόκα-κόλλα, καθώς και τη χρήση ομπρέλας και σεζλόνγκ.
Θα πει κάποιος, με 16 ευρώ κατ’ άτομο, που να περιλαμβάνει όλα τα παραπάνω, τι κέρδος να μείνει στην επιχείρηση; Αλλά, στην κατάσταση που ήμαστε, και το ένα ευρώ καλό είναι. Βέβαια, δεν είναι όλοι οι Βούλγαροι τουρίστες αυτής της οικονομικής επιφάνειας. Να προσθέσουμε στο ρεπορτάζ της βουλγαρικής εφημερίδας, ότι και τον Θερμαϊκό επισκέπτονται Βούλγαροι τουρίστες με πανάκριβα αυτοκίνητα και δεν αρκούνται σε ένα αναψυκτικό με τέσσερα καλαμάκια.