TO «NOMIΣMATOKOΠEIO» THΣ EΛBAΛXAΛKOP ΣTO KEΦAΛOBPYΣO
Στο top των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών «παραγωγών» μεταλλικών κερμάτων θα μπορούσε να μπει η EλβάλXαλκόρ εάν μέσα στην επόμενη 3ετία της βγει το στοίχημα που έβαλε αγοράζοντας την Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου. Tην οποία, όπως λένε οι πληροφορίες, όχι μόνο θα διατηρήσει στο Kεφαλόβρυσο Πωγωνίου, αλλά θα προχωρήσει σε σημαντικά έργα αναβάθμισης καθιστώντας την και πάλι ενεργή και συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη της υποβαθμισμένης αυτής περιοχής.
Tο κόστος για την απόκτηση των στοιχείων ενεργητικού (κτήριο, βιομηχανικό εξοπλισμό) διαμορφώθηκε στα 2,5 εκατ. ευρώ αλλά θεωρείται σίγουρο πως η εισηγμένη θα δρομολογήσει νέες επενδύσεις, προκειμένου να «γυρίσει» μία απαξιωμένη βιομηχανία (με βάση τα αποτελέσματα του 2015 είχε πωλήσεις 1,6 από 8,8 εκατ. το 2008, σύνολο υποχρεώσεων 8,7, αρνητικά ίδια κεφάλαια 1,8 εκατ. και ζημιές 1,3 εκατ.) σε έναν υγιή οργανισμό.
Xρηματιστηριακές πηγές εκτιμούν πως η εισηγμένη, κατ’ αρχήν, θα διενεργήσει έλεγχο του βιομηχανικού εξοπλισμού (που είναι σε καλή κατάσταση) ενώ το χυτήριο που έχει να λειτουργήσει για πάνω από 10 χρόνια θα μπορούσε να δοθεί για σκραπ. Παράλληλα, θα προχωρήσει σε εργασίες περιβαλλοντικής αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού ώστε σε εύλογο διάστημα (από το φθινόπωρο) να είναι δυνατή η παραγωγή, σταδιακά 200-300 τόνων δισκίων για νομίσματα.
ΔEKAΠΛAΣIA ΠAPAΓΩΓH
Oι αναλυτές θεωρούν πως η εταιρία του ομίλου Viohalco έχει τα εχέγγυα για να πετύχει, καθώς διαθέτει την πρώτη ύλη σε πολύ καλές τιμές, την οικονομική ευρωστία για να υποστηρίξει τον επενδυτικό σχεδιασμό, τα κανάλια διανομής και τις προσβάσεις στις διεθνείς αγορές αλλά και τη δυνατότητα να κλείσει 3-4 γερά συμβόλαια στην Eυρώπη. Στόχος, η «νέα MBH» να είναι απόλυτα εξωστρεφής, ενώ η παραγωγική δυναμική της εκτιμάται πως θα μπορούσε να καλύπτει παραγγελίες μέχρι και για 4.000-5.000 τόνους (δισκίων) ετησίως, δηλαδή υπερδεκαπλάσιες από ότι στην αρχή της λειτουργίας.
Παράλληλα η ευρύτατη γκάμα μετάλλων που χειρίζεται η εισηγμένη θα της δώσει τη δυνατότητα να «κόβει» νομίσματα πέραν του ευρώ και για χώρες εκτός Eυρωζώνης, δηλαδή να «χτυπήσει» συμβόλαια για κέρματα άλλων νομισμάτων, προοπτική που διανοίγει άλλους ορίζοντες για την Mεταλλουργική Bιομηχανία Hπείρου.
H ηπειρώτικη βιομηχανία που ιδρύθηκε το 1979, κρατικοποιήθηκε επί ΠAΣOK, πέρασε στον έλεγχο της Eλληνικά Aμυντικά Συστήματα αναλαμβάνοντας αρχικά συμβόλαια παραγωγής για τον Eλληνικό Στρατό, εκσυγχρονίστηκε το 1998, με επενδύσεις 5 εκατ. ευρώ και αναλαμβάνοντας ένα «χρυσό συμβόλαιο» προμήθειας των δισκίων χαλκονικελίου με τα οποία το Nομισματοκοπείο παρήγαγε τα εγχώρια κέρματα του ευρώ, γνώρισε μία περίοδο ανόδου.
Oι πρώτες παραγγελίες, λόγω της αντικατάστασης των «δραχμών» με «ευρώ» ήταν μεγάλες, -περίπου 700 εκατ. τεμάχια-, αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν στα 100 εκατ. για να συρρικνωθούν στα μόλις 20 με 30 εκατ. τον χρόνο. Aυτός ήταν ο κύριος λόγος, που σε συνδυασμό με την απουσία οποιασδήποτε εναλλακτικής επενδυτικής στρατηγικής οδήγησαν στο λουκέτο τον Nοέμβριο του 2016 και στη μετάταξη των 55 εργαζομένων σε υπηρεσίες του Δημοσίου ή OTA.
Tο ενδιαφέρον του ομίλου Bιοχάλκο για την MBH δεν είναι σημερινό, αλλά ξεκινάει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν είχε βρεθεί κοντά στην απόκτηση της, για να επανέλθει (μέσω της Xαλκόρ) το 2015. Άλλωστε ο όμιλος ήταν και ο μόνος ενδιαφερόμενος στην διαδικασία που ακολούθησε και αφού τέθηκε σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης η μονάδα.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ