Τα εγκαίνια της μεγαλύτερης βιομηχανικής έκθεσης στον κόσμο, αυτής του Ανοβέρου έγιναν το βράδυ της Κυριακής από την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης βρίσκεται η σχέση ανθρώπου και ρομπότ, με τους διοργανωτές να υποστηρίζουν ότι τα ρομπότ και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο ωφέλιμου χειρισμού από τον άνθρωπο, ο οποίος παραμένει στο κέντρο της παραγωγικής διαδικασίας και δεν πρέπει να φοβάται ότι θα χάσει την δουλειά του εξαιτίας αυτών.
“Κεντρικό μήνυμα της φετινής έκθεσης είναι ότι ο άνθρωπος παραμένει στο επίκεντρο της παραγωγικής διαδικασίας. Μπορώ να κατευθύνω ένα ρομπότ επ΄ωφελεία μου με την ίδια ευκολία που μπορώ να χειριστώ ένα smartphone, δεν χρειάζεται να είμαι ειδικός της πληροφορικής για να το κάνω αυτό”, επισημαίνει ο Γιόχεν Κέκλερ, γενικός διευθυντής της έκθεσης.
Στην έκθεση, που κλείνει φέτος τα εβδομήντα της χρόνια, θα συμμετάσχουν συνολικά 5.000 επιχειρήσεις από 75 χώρες με κοινό παρονομαστή την καινοτομία και τη τεχνητή νοημοσύνη. Για φέτος το συμπέρασμα είναι ότι τα ρομπότ δεν απειλούν την εργασία των ανθρώπων, ωστόσο βρίσκονται στο επίκεντρο της βιομηχανίας, όπως και η σύνδεση της βιομηχανίας με την ψηφιακή τεχνολογία και το facebook.
“Συνεργατικά ρομπότ” είναι ο τεχνικός όρος για τις μηχανές που αφομοιώνουν ανθρώπινες λειτουργίες ώστε να συνυπάρξουν στο ίδιο εργασιακό περιβάλλον με τον άνθρωπο, χωρίς να αμφισβητούν την πρωτοκαθεδρία του. Η αυξημένη ζήτηση για το κατάλληλο λογισμικό προσελκύει και πάλι στο Ανόβερο τους κολοσσούς της πληροφορικής. Microsoft, Oracle, SAP, ακόμη και η Amazon, θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στη μεγαλύτερη βιομηχανική έκθεση του κόσμου.
“Βιώνουμε την πορεία από την ιδέα στην υλοποίηση, από το πάουερ-πόιντ στην πραγματικότητα”, λέει ο Κλάους Μίτελμπαχ, διευθυντής του συνδέσμου ηλεκτροβιομηχανιών (ZVEI). “Εδώ θα δείτε νέες μορφές συνεργασίας» επισημαίνει. «Οι μεγάλες αμερικανικές εταιρίες πληροφορικής επιστρέφουν στη Βιομηχανική Έκθεση του Ανοβέρου. Δεν είμαστε εμείς που πηγαίνουμε στις εκθέσεις πληροφορικής όπως γινόταν στο παρελθόν, η πληροφορική είναι που πηγαίνει στη βιομηχανία. Πρόκειται για μία νέα εξέλιξη…”
Για τον Τίλο Μπρόντμαν, επικεφαλής του συνδέσμου βιομηχανιών μηχανολογικού εξοπλισμού (VDMA), το ζητούμενο δεν είναι μόνο η τεχνολογική πρωτοπορία, αλλά και ένα νέο επιχειρηματικό μοντέλο, που θα εξελίσσει την καινοτομία σε επικερδή δραστηριότητα. “Για τα επόμενα δέκα χρόνια δεν θα έλεγα ότι πρέπει όλοι να προχωρήσουμε σε πλήρη ψηφιοποίηση. Ωστόσο το 80% των επιχειρήσεων θα προχωρήσουν σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί μπορούν να το κάνουν και γιατί πιστεύουν ότι έτσι εξασφαλίζουν μία καλύτερη αφετηρία στις μελλοντικές αγορές”.