Με το τέλος του ελληνικού προγράμματος να πλησιάζει ένα ερώτημα, ταλανίζει τους Ευρωπαίους, όπως επισημαίνουν οι Financial Times: Πώς μπορούν να διασφαλίσουν οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης ότι οι Έλληνες, που τους οφείλους περισσότερα από 200 δισ. ευρώ, θα συνεχίσουν να τους αποπληρώνουν μέσα στις επόμενες έξι δεκαετίες;
Για το ΔΝΤ, εξηγεί η βρετανική εφημερίδα, η απάντηση είναι μία «γενναιόδωρη» ελάφρυνση χρέους, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της. Οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης, με πρώτη τη Γερμανία, όμως, είναι επιφυλακτικές. «Περισσότερη ελάφρυνση χρέους σημαίνει μικρότερη επιστροφή χρημάτων για τους φορολογούμενους» αναφέρουν, για αυτό και όπως επισημαίνουν υπάρχει έντονη αντιπαράθεση για τους όρους, που θα τη συνοδεύουν.
Το Βερολίνο και οι σύμμαχοί θυμούνται ακόμη τα όσα έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015, σημειώνουν οι FT, προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό θέλουν ένα εργαλείο αυστηρών όρων. Ουσιαστικά επιδιώκει μία ρήτρα, που θα αναστέλει την ελάφρυνση, εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώνει τις δεσμεύσεις της. Η Γαλλία και το ΔΝΤ αντιθέτως θέλουν ένα αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης του χρέους, με τις επιδόσεις της οικονομικής ανάπτυξης, που δεν θα αφήνει χώρο για πολιτικές παρεμβάσεις στο Βερολίνο.
«Αυτό που διακυβεύεται είναι το πώς μπορεί κανείς να δεσμεύσει μελλοντικές κυβερνήσεις για τις επόμενες γενιές σε υποσχέσεις του υφιστάμενου καθεστώτος. Σας θυμίζει κάτι από Brexit;» καταλήγει το δημοσίευμα.