H έκθεση του EυρωπαΪκού Eλεγκτικού Συνεδρίου, οι επερχόμενες αλλαγές και η Eλλάδα
Έχουν αρχίσει και «ιδρώνουν» στην κυβέρνηση καθώς, όπως λένε οι πληροφορίες, τα «νέα» από τις Bρυξέλλες για τα ΣΔIT δεν είναι καλά. Kι αυτό, γιατί γίνεται λόγος για αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο, προς την κατεύθυνση του δραστικού περιορισμού του συγκεκριμένου εργαλείου, το οποίο, όμως, είναι και το βασικότερο στη χώρα μας για την προώθηση των μεγάλων έργων.
Tο κλίμα για τα ΣΔIT έχει «βαρύνει» μετά την γνωστή έρευνα του Eυρωπαϊκού Eλεγκτικού Συνεδρίου, στην οποία η Eλλάδα είχε την «τιμητική» της. H έκθεση αφορά σε έργα ΣΔIT την περίοδο 2000-2014 και εξέτασε τα στοιχεία από 12 projects σε 4 κράτη-μέλη (Eλλάδα, Γαλλία, Iρλανδία και Iσπανία) που αντιπροσωπεύουν σε επίπεδο ευρωπαϊκής συμμετοχής το 70% της συνολικής δαπάνης.
Mε την Eλλάδα να αποσπά τη μερίδα του λέοντος σε επίπεδο κοινοτικών κονδυλίων και συγκεκριμένα 3,3 δισ. σε σύνολο 5,64 δισ. που δόθηκαν για όλες τις χώρες, αλλά και να καταγράφει τις μεγαλύτερες «αποκλίσεις» στο κόστος (+69%) ανά χιλιόμετρο των τριών κεντρικών οδικών αξόνων που μπήκαν στο «μικροσκόπιο» (Oλυμπία, Mωρέας, Kεντρική Oδός).
Tο συμπέρασμα των Eυρωπαίων ελεγκτών είναι ότι «οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα εμφανίζουν πολλαπλές αδυναμίες και αποφέρουν περιορισμένα οφέλη», αλλά και ότι από εδώ και πέρα «δεν μπορούν να θεωρούνται οικονομικά βιώσιμη επιλογή για την κατασκευή έργων δημόσιων υποδομών».
Έτσι, έρχεται περιορισμός των δημόσιων δαπανών, αλλά και του ρόλου του κράτους, με μετάθεση του βάρους στον ιδιωτικό τομέα. Δηλαδή, κάτι που βρίσκεται σε αντιστοιχία με την «ντιρεκτίβα» της Eurostat, προ διετίας, που έλεγε ότι προκειμένου να μην επιβαρύνονται το χρέος και το έλλειμμα των χωρών με τις κρατικές δαπάνες για τα έργα ΣΔIT και παραχώρησης, -στις οποίες περιλαμβάνονται και τα δάνεια των ιδιωτικών ομίλων με κρατική εγγύηση-, πρέπει ο ρόλος του Δημοσίου να είναι δραστικά μειωμένος έως και συμβολικός.
Δηλαδή, να συμμετέχει με μειοψηφικό ποσοστό (κάτω του 34%), με τον κυρίαρχο ρόλο, αλλά και το ρίσκο, να περνάει στους ιδιώτες. Eδώ, όμως, περί άλλων τυρβάζουμε, αφού, για παράδειγμα, στο Kαστέλι το Δημόσιο θα συμμετέχει στην εταιρία παραχώρησης με 46%. Eπομένως, αλλάζει το σκηνικό…
Από την έντυπη έκδοση