Τη φορολόγηση των χρηματοοικονομικών συναλλαγών θα προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από το καλοκαίρι, όπως ανέφερε σήμερα ο πρόεδρός της, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, στην επιστολή που έστειλε στους ηγέτες της ΕΕ.
“Η Επιτροπή ολοκληρώνει την μελέτη που έκανε, για τις επιπτώσεις ενός τέτοιου φόρου, και θα αναλάβει μετά από το θέρος μία νομοθετική πρωτοβουλία με τη νόμιμη παρουσίαση”, αναφέρει το κείμενο της επιστολής αυτής του κ. Μπαρόζο.
“Η ανάλυση, που κάναμε, αποδεικνύει ότι υπάρχουν δυνατά επιχειρήματα υπέρ της επιβολής τέτοιου φόρου στον οικονομικό τομέα στην ΕΕ, σε ένα πρώτο χρονικό στάδιο”, αναφέρει επίσης το κείμενο στην επιστολή του κ. Μπαρόζο.
Μεταγενέστερα, στην αρχή Νοεμβρίου συγκεκριμένα, η πρόταση αυτή της ΕΕ θα γίνει το αντικείμενο διαβούλευσης στις Κάννες στο επίπεδο του G20 (οι Οκτώ πλουσιότεροι στον πλανήτη μαζί με 12 ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες, συμμετέχει η ΕΕ, την προεδρία έχει η Γαλλία στο τρέχον χρονικό διάστημα).
Η Γαλλία πιστεύει ότι δεν υπάρχει άλλος αποτελεσματικός τρόπος να χρηματοδοτηθούν: ο δανεισμός φτωχών κρατών και η εκστρατεία για την αποφυγή της ακόμη μεγαλύτερης υπερθέρμανσης του πλανήτη, από τα έσοδα που θα προέλθουν από την επιβολή παρόμοιου φόρου.
Τον φόρο ενέκριναν με απόφασή τους στην αρχή του Ιουνίου, πρακτικά ομόφωνα, οι Γάλλοι βουλευτές κατόπιν πρωτοβουλίας του Σοσιαλιστικού κόμματος, σε σύμπνοια με τους Γερμανούς Σοσιαλδημοκράτες.
Οι Γάλλοι βουλευτές θέλουν να φορολογείται η χρηματοοικονομική συναλλαγή σε ποσοστό 0,05% της αξίας της. Επίσης, να συμπεριληφθούν στο πεδίο εφαρμογής όλες οι χρηματιστηριακές, και μη, συναλλαγές, τα ομόλογα, τα χρηματιστηριακά παράγωγα, οι συναλλαγές στις συναλλαγματικές αγορές, τελικώς δε όλα τα έσοδα που θα προέλθουν, να καταλήγουν στα “Έσοδα” των εθνικών προϋπολογισμών.