Η ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ RUSAL ΚΑΙ ΤΙ ΕΚΤΙΜΑ Η MOODY’S
«Δεν έχω ξαναδεί κάτι τέτοιο». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει το υψηλόβαθμο στέλεχος διαπραγμάτευσης μετάλλων στη Vantage Capital Markets, Keith Weldy, στους Financial Times, την αναστάτωση στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού προϊόντων αλουμινίου, καθώς απομονώνονται από την αμερικανική αγορά όσοι συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τη Rusal.
Με τις κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον της Ρωσίας και ειδικότερα της Rusal, του μεγαλύτερου παραγωγού αλουμινίου του κόσμου (6% μερίδιο της παγκόσμιας παραγωγής), η τιμή του αλουμινίου κάνει ένα απίστευτο ράλι, ανεβαίνοντας ως και κατά 7% τη μέρα, ως και τα 2.718 δολάρια ο τόνος (LME), το υψηλότερο επίπεδο από το 2011!
Το αλουμίνιο συμπαρασύρει και τα άλλα μέταλλα υπό το φόβο νέων κυρώσεων, όπως το νικέλιο (16.690 δολάρια ο τόνος, πήρε 9,3% σε υψηλό τριετίας) και το παλλάδιο. Με τα ομόλογα της Rusal να καταρρέουν –παρά την κρατική βοήθεια- ως τα 30 σεντς ανά δολάριο, τις αγοραπωλησίες της να έχουν «παγώσει» και τους ομολογιούχους να έχουν προθεσμία ως τις 7 Μαΐου να πουλήσουν τίτλους της εταιρίας σε δολάρια, ή να «παγώσουν» τις επενδύσεις τους, ή να ρισκάρουν κυρώσεις, το ερώτημα είναι αν η ρωσική οικονομία θα γονατίσει από μια σειρά αμερικανικών κυρώσεων.
«Όχι», απαντά η Moody’s Service, η οποία επισημαίνει ότι η ρωσική οικονομία είναι θωρακισμένη απέναντι στις κυρώσεις εις βάρος επιχειρηματιών, εταιριών και κυβερνητικών αξιωματούχων της. Ο λόγος, είναι το πιστωτικό προφίλ της χώρας, η οποία κατατάσσεται στη βαθμίδα Ba1 με θετική προοπτική. Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα, εκτιμά η Moody’s, έχει τα απαραίτητα κεφάλαια για να απορροφήσει τις απώλειες από τα αξιόγραφα των εταιριών που έχουν τεθεί στο στόχαστρο.
Μάλιστα, η αντιπρόεδρος της Moody’s Service, Christine Lindow, επισημαίνει ότι η ρωσική οικονομία, με «όπλο» τον τραπεζικό τομέα της, θα μπορούσε να απορροφήσει ακόμα και ένα νέο κύμα κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σε αυτό, η αναλύτρια προσθέτει έναν ακόμα κρίσιμο παράγοντα: Τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η οποία εμφανίζει μεγάλη βελτίωση, όσο συνεχίζεται το ράλι των τιμών του πετρελαίου, που «αιμοδοτεί» τη ρωσική οικονομία…
Από την έντυπη έκδοση