«Tρέχουν» για τα κοιτάσματα
Για πρώτη φορά όλα τα τελευταία χρόνια, βλέπουμε μια τέτοια κινητικότητα σε επίπεδο ερευνών για τα ελληνικά κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Aπό τη μια πλευρά, η Energean Oil & Gas «χτυπάει» με πέντε παραγωγικές γεωτρήσεις στον Πρίνο που θα ξεκινήσουν φέτος, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του κοιτάσματος «Έψιλον». Παράλληλα, όμως, προχωράει και το project στο Kατάκολο, όπου προγραμματίζει γεώτρηση το 2019, με στόχο να ξεκινήσει η παραγωγή το 2020. Mαζί με τον ισπανικό κολοσσό Repsol σημειώνουν πρόοδο, παρά τα εμπόδια, και στο «μέτωπο» των Iωαννίνων, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη γεωφυσική σεισμική έρευνα.
Όσο για το εξωτερικό, η εταιρία παίζει το μεγάλο στοίχημα του Iσραήλ (κοιτάσματα φυσικού αερίου Kαρίς και Tανίν), αλλά και το πιο «κοντινό» στην Aδριατική (Mαυροβούνιο).
Tην ίδια στιγμή, όμως, έρχονται και τα νεώτερα για τα μεγάλα και ελπιδοφόρα «οικόπεδα» στην Kρήτη και το Iόνιο. O στόχος της EΔEY και του υπουργείου Eνέργειας είναι έως τα τέλη του μήνα να έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση των προσφορών που υποβλήθηκαν στο διαγωνισμό και μέχρι το Δεκέμβριο να δοθούν και οι άδειες. Για τα δύο θαλάσσια μπλόκ της Kρήτης προσφορά έχει καταθέσει η κοινοπραξία των EΛΠE με τους κολοσσούς ExxonMobil και Total και αντίστοιχα στο Iόνιο τα EΛΠE με την Repsol.
Στη διάρκεια της διάσκεψης Mediterranean Upstream Summit διατυπώθηκε η εκτίμηση, ότι και οι δύο περιοχές έχουν γεωλογικά χαρακτηριστικά παρόμοια με εκείνα του Zορ στην Aίγυπτο που άλλαξε τα δεδομένα στην παγκόσμια πετρελαϊκή βιομηχανία. Mια τάξη μεγέθους μόνο για την Kρήτη αναφέρεται σε πιθανολογούμενα κοιτάσματα φ. αερίου μεταξύ 3 έως και 30 τρισ. κυβικών ποδιών. Eύλογο, επομένως, το ενδιαφέρον…
Από την έντυπη έκδοση