ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΣΤΟ ΔΝΤ
Για τους περισσότερους Έλληνες, οι λέξεις Αργεντινή και ΔΝΤ, φέρνουν στη μνήμη εικόνες, χρεοκοπίας με τραγικές σκηνές στους δρόμους ή την ανακοίνωση του Νέστορ Κιρσνερ ότι δεν αναγνωρίζει άλλα χρέη στο Ταμείο. Για τον λαό της Αργεντινής, η επίκληση του ΔΝΤ είναι κάτι χειρότερο από βρισιά, καθώς θυμίζει τους χειρότερους χρηματοοικονομικούς εφιάλτες και τις σκληρότερες πολιτικές λιτότητας στην ιστορία της.
Έχουν περάσει 15 χρόνια από το προηγούμενο πρόγραμμα του Ταμείου στη χώρα και γι’ αυτό, όταν ο πρόεδρος Μαουρίσιο Μάκρι, με τηλεοπτικό του διάγγελμα ανακοίνωσε πως προσφεύγει στο ΔΝΤ για τη διάσωση της οικονομίας της χώρας, προκάλεσε παγωμάρα και οργή στους δρόμους του Μπουένος Άιρες και των άλλων πόλεων και χωριών της χώρας. Ο Μάκρι, είχε εκλεγεί με την υπόσχεση να τα αλλάξει όλα και να τελειώσει τον «Κιρτσνερισμό» (μιας και μετά τη διαγραφή του χρέους ύψους 9,8 δισ. δολαρίων προς το Ταμείο και τη δήλωση πως δεν έχει καμία άλλη υποχρέωση απέναντι στις ρήτρες του προγράμματος, η οικονομία άρχισε σταδιακά να καταρρέει), όμως οι Αργεντινοί βλέπουν την επιστροφή του ΔΝΤ στην πατρίδα τους ως «άνευ όρων παράδοση».
Η Κριστίν Λαγκάρντ, σε πρόσφατη επίσκεψή της στη χώρα, έλεγε πως από το τελευταίο πρόγραμμα που εφάρμοσε εκεί, ως σήμερα, το Ταμείο «έχει αλλάξει». Ουδείς όμως, μπορεί να πιστέψει ότι το ΔΝΤ θα κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που έκανε στα προηγούμενα προγράμματα και προκάλεσε, εν μέρει τις μεγαλύτερες και οικονομικές ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της Αργεντινής. Ουδείς μπορεί να πιστέψει ότι το ΔΝΤ δεν θα υποστηρίξει (ξανά) την πολιτική προσαρμογής του πέσο στο αμερικανικό δολάριο και δεν θα επιβάλει σκληρούς όρους που συνδέονται με την περικοπή των κρατικών δαπανών και το έλλειμμα.
Ο Μάκρι μπορεί να αποπλήρωσε 9,3 δισ. δολάρια στα hedge funds, ξεπαγώνοντας τη στάση πληρωμών του εξωτερικού χρέους και να δανείστηκε περισσότερα από 50 δισ. δολάρια από τις αγορές, όμως δεν κατόρθωσε να «θωρακίσει» το πέσο. Η Αργεντινή μοιάζει εγκλωβισμένη σε έναν φαύλο κύκλο…
Από την έντυπη έκδοση