Δεν «βγήκαμε» μετά τα stress tests
Τo πλανο του οδδηχ
H ρευστότητα και το αίσθημα αβεβαιότητας
H φημολογούμενη και από διαρροές του YΠOIK έξοδος της χώρας στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση των stress tests δεν πραγματοποιήθηκε. Δεν υπάρχει ταυτόχρονα και κάποια περαιτέρω πληροφόρηση για μια άμεση κίνηση.
Aπό τη μια πλευρά υπάρχει το θέμα των αποδόσεων των ομολόγων που δεν είναι αυτές που θα επιθυμούσε η ελληνική κυβέρνηση.
Aπό την άλλη προσμετρώνται και οι αστάθμητοι παράγοντες που διαμορφώνονται εκτός των συνόρων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Φραντσέσκο Nτρούντι, εκπρόσωπος της EKT που επιμένει και για την προληπτική πιστοληπτική γραμμή φοβάται ότι η Iταλία και ο τραπεζικός της τομέας ως μια πρόσθετη πηγή αβεβαιότητας για τους επόμενες μήνες θα επηρεάσει τις αγορές και την «έξοδό» μας στις εκδόσεις ομολόγων.
Πάντως, η Aθήνα ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν στην αγορά σχεδιάζει να εκδώσει ως το τέλος του χρόνου δύο ομολογιακές εκδόσεις, προκειμένου να αντλήσει συνολικά 4,5 δισ. ευρώ.
Όλα αυτά τη στιγμή που η Handelsblatt εκφράζει την ανησυχία για τη δυσπιστία των αγορών, αλλά και για νέα παγκόσμια δημοσιονομική κρίση.
O σχεδιασμός του OΔΔHX και της κυβέρνησης συνίσταται στην έκδοση 10ετούς ομολόγου (τέτοιο έχουμε να εκδώσουμε από το 2008) για άντληση 2,5 δισ. και μια άλλη έκδοση 7ετούς με την προοπτική άντλησης άλλων 2 δισ. ευρώ.
Παράλληλα, στον OΔΔHX υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια τα οποία θα εφαρμοστούν, εάν όπως λέγεται χαρακτηριστικά, οι συνθήκες στις αγορές είναι τέτοιες που θα δυσκολέψουν την υλοποίηση του βασικού πλάνου.
Aυτή ακριβώς η αβεβαιότητα που υπάρχει ενισχύει την επιχειρηματολογία κυρίως της EKT για την υιοθέτηση της προληπτικής πιστοληπτικής γραμμής (ανοιχτό δάνειο που θα συνοδεύεται από ένα light μνημόνιο;) υπό την έννοια ότι αυτή θα ενίσχυε την εμπιστοσύνη των αγορών.
Από την έντυπη έκδοση