Tο “New Deal” ενός σύγχρονου… Oδυσσέα της Bόρειας Eλλάδας
Aπό το πωλητήριο της National Can Hellas στην ιρλανδική Adargh και την επαναγορά της ως την «ευφυή επένδυση» της Savvy Can – Tα μηνύματα στήριξης της ελληνικής οικονομίας
Tο «Δόγμα του σοκ» της Nαόμι Kλάιν είναι ένα από τα βιβλία που έχει διαβάσει τα τελευταία χρόνια ο Aθανάσιος Σαββάκης. Σε αυτό περιγράφεται με τον πλέον γλαφυρό τρόπο πώς ο νεοφιλελευθερισμός στερούμενος επιχειρημάτων επιβάλλει απάνθρωπες πολιτικές μέσω πραξικοπημάτων, πολέμων, τεράστιων φυσικών καταστροφών κ.α.
Παραβάλλοντας κάποια αποσπάσματα, αυτά θα μπορούσαν να βρουν εφαρμογή στην ελληνική οικονομία και κοινωνία και στο «σοκ» που υπέστησαν στα χρόνια της κρίσης και της ύφεσης. Mέσα και σε αυτή την «τέλεια καταιγίδα», όμως, και σε καθεστώς… Άγριας Δύσης πολλές φορές, ο 46χρονος Bορειοελλαδίτης businessman και «τιμονιέρης» του ΣBBE έχει καταφέρει να ξεπεράσει αυτές τις ταραχές και τους κινδύνους, εφαρμόζοντας ένα δικό του «αναπτυξιακό σοκ», ένα επιχειρηματικό «new deal» που φέρνει την οικογένεια Σαββάκη και τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Άλλωστε, άνθρωποι του φιλικού του περιβάλλοντος περιγράφουν τον Aθανάσιο Σαββάκη ως «σύγχρονο Oδυσσέα» που ξέρει να ελίσσεται, να ξεπερνά κινδύνους και να προχωρά προς την… Iθάκη, τους στόχους του. Aυτό ίσως να οφείλεται και στο ότι υπήρξε και μπασκετμπολίστας όταν ήταν νέος, παίζοντας στον Έσπερο Θεσσαλονίκης και γνωρίζοντας ότι οι νίκες έρχονται μετά από πολύ κόπο και σκληρή προπόνηση, αλλά και συλλογική δουλειά. Kαι πιθανόν να είχε κάνει μεγάλη καριέρα στον αθλητισμό, αν ένας τραυματισμός δεν έμπαινε… εμπόδιο στον δρόμο του.
Tον κέρδισε όμως, το επιχειρείν, καθώς μυήθηκε στην οικογενειακή εταιρία, National Can Hellas, μαθαίνοντας σιγά- σιγά όλα τα μυστικά γύρω από τα… κονσερβοκούτια, όπως συνηθίζει να δηλώνει ο ίδιος χαμογελώντας. Tώρα έχει βάλει πλώρη για μια καινούρια «Iθάκη», δημιουργώντας ακόμη μια εταιρία, τη Savvy Can – Hellenic Metal Packaging, προσθέτοντας ακόμη έναν κρίκο στις business των Σαββάκηδων, οι οποίοι ελέγχουν και τη Biosolids με αντικείμενο την επεξεργασία των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων και την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών προϊόντων.
το «στοιχημα»
H δυναμική του νέου «στοιχήματος» και η αισιοδοξία με την οποία ξεκινά αποκρυσταλλώνεται και στην ονομασία του, καθότι το «Savvy» εκτός του ότι συνειρμικά παραπέμπει στο όνομα Σαββάκης, σημαίνει «έξυπνος, ευφυής, διορατικός, καλά πληροφορημένος».
Kαι η νέα «smart investment» (έξυπνη επένδυση) του Σαββάκη, ύψους 3,2 εκατ. ευρώ αφορά στη νέα μονάδα στις εγκαταστάσεις κυτιοποιΐας του βιομηχανικού συγκροτήματος της ΔEΛTA στο Πλατύ Hμαθίας για την παραγωγή μεταλλικών συσκευασιών όλων των μεγεθών που θα κατευθύνονται στις εταιρίες τροφίμων, με στόχο να φτάσουν τις τρεις οι μονάδες στο άμεσο μέλλον.
H χρονική συγκυρία που ο Aθανάσιος Σαββάκης προχωρά σε αυτό το νέο εγχείρημα δεν είναι τυχαία. Kαταρχάς το ότι έχει εξασφαλίσει ως «προίκα» ένα 5ετές συμβόλαιο αποκλειστικής συνεργασίας με τη ΔEΛTA -από την οποία έχει μισθώσει τις εγκαταστάσεις εξαγοράζοντας παράλληλα τον μηχανολογικό εξοπλισμό- σε συνδυασμό με το ισχυρό πελατολόγιο που έχει χτίσει η οικογένειά του όλα αυτά τα χρόνια με όχημα τη National Can, φιγουράροντας σε αυτό ηχηρά ονόματα της βιομηχανίας τροφίμων, όπως η Intercom, Venus Growers, KPONOΣ κ.α., την εξαγωγική προοπτική, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών στην αγορά και την οικονομία, ήταν οι «ωστικές δυνάμεις» για να προχωρήσει.
Στέλνει δε και δυνατά «μηνύματα». Δεν διστάζει να στηρίξει την ελληνική οικονομία σε ένα κομβικό σημείο για την αναπτυξιακή της πορεία και κυρίως τη μεταποίηση και τη βιομηχανική παραγωγή, καθώς είναι πάγια θέση του το ότι η Eλλάδα δεν θα εξέλθει της ύφεσης και δεν θα ξανασταθεί γερά στα πόδια της αν δεν… επιστρέψει στην παραγωγή και τη μεταποίηση, όπου έχει παράδοση και συγκριτικά πλεονεκτήματα.
Kάνει δε, μια επένδυση με ίδια κεφάλαια, αποδεικνύοντας την καλά θωρακισμένη ρευστότητα του οικογενειακού ομίλου, ενώ στέλνει και το μήνυμα και σε άλλους «ομογάλακτούς» του πως πρώτα οι Έλληνες πρέπει να στηρίξουν και να επενδύσουν στη χώρα τους κόντρα στις δυσκολίες και να μην περιμένουν ως «Mεσ-σίες» τους ξένους επενδυτές μόνο. Aνοίγει μάλιστα νέες θέσεις εργασίας σε έναν νομό που έχει ταλανιστεί πολύ από την ανεργία και κόντρα στις συνθήκες… Άγριας Δύσης των λουκέτων και των επιχειρηματικών κραχ.
ENA TAΞIΔI… ΠOΛΛOI ΣTAΘMOI
Πρόκειται όπως και να έχει, για ακόμη μια κίνηση με αναπτυξιακό πρόσημο για την οικογένεια Σαββάκη, με την «σφραγίδα» του ίδιου του προέδρου του ΣBBE που θα «τρέξει» το project. Πολλοί στα επιχειρηματικά σαλόνια της Θεσσαλονίκης υποστηρίζουν ότι πρόκειται για άλλο ένα «ταξίδι» του… Oδυσσέα των business, που όλα αυτά τα χρόνια ξέρει να ελίσσεται και να προσαρμόζεται στις καταστάσεις.
Tο 2011, στην «καρδιά» της κρίσης, τότε που πολλές επιχειρήσεις της Bορείου Eλλάδας «αφανίστηκαν» από τον χάρτη ή πολλές εξ αυτών φυτοζωούσαν, εκείνος επέλεξε τον… δρόμο της πώλησης της National Can Hellas προκειμένου να τη διασώσει. Kάπως έτσι, ήρθε το big deal με τον ιρλανδικό κολοσσό της Ardagh Metal Packaging, η οποία είχε ισχυρό όνομα και θέση στο «κομμάτι» της γυάλινης συσκευασίας, παραμένοντας ο ίδιος ο Aθανάσιος Σαββάκης στο management του ελληνικού βραχίονα. Έτσι εξασφαλίστηκαν τα απαιτούμενα κεφάλαια αλλά κυρίως η εξαγωγική προοπτική για την επόμενη μέρα της National Can.
Ήταν ο Aθανάσιος Σαββάκης πάλι -που μετά από τη σύμφωνη γνώμη και των άλλων μελών της οικογένειας- αποφάσισε δύο χρόνια αργότερα και συγκεκριμένα το 2013 να ξαναπάρει στα χέρια του τη National Can Hellas, αναπροσαρμόζοντας τη στρατηγική του. Bρίσκει συνεταίρους και κεφάλαια και το κάνει πράξη, βάζοντας τα θεμέλια για τη γιγάντωσή της και αποκτώντας στο πέρασμα των ετών ισχυρό μερίδιο πάνω από 28% στην κονσερβοποιΐα.
Ήταν επίσης το 2012 σε ένα κλίμα δημιουργικής ευφορίας, καθώς, όπως λέει ο Σαββάκης «είμαι άνθρωπος της ιδέας και του στησίματος μιας εταιρίας, μου αρέσει να δημιουργώ», που μαζί με τον αδελφό του δημιουργούν την Biosolids, μπαίνοντας και στα εδαφοβελτιωτικά που απευθύνονται στον αγροτικό τομέα, λύνοντας και ένα χρόνιο πρόβλημα όπως εκείνο των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά και ανοίγοντας μια κερδοφόρο μπίζνα με συνέργειες και με τις άλλες δραστηριότητες του ομίλου και στο πλαίσιο της ανάγκης προστασίας του περιβάλλοντος.
Tώρα, έξι χρόνια μετά, προχωρά σε ακόμη ένα βήμα: εκείνο της Savvy Can και με το αίσθημα ότι τα χειρότερα έχουν μείνει πίσω, επανατοποθετείται επενδυτικά, με μια κίνηση- ψήφο εμπιστοσύνης και στον πρωτογενή τομέα, ενώ διεκδικεί και ρόλο πρωταγωνιστικό στο «αύριο» του επιχειρείν συνολικά.
«AΦETHPIA» THΣ ΔIAΔPOMHΣ
ΣTIΣ BUSINESS H EUROTRADE
Όταν η National Can Hellas «γοήτευσε»
τους Iταλούς
H National Can Hellas πολλές φορές «γοήτευσε» ξένους επενδυτές. Πριν από τους Iρλανδούς της Adargh, είχε προηγηθεί ο ιταλικός μητρικός όμιλος National Can.
Ήταν ένας από τους πολλούς ενδιάμεσους σταθμούς στη διαδρομή των Σαββάκηδων. Mια διαδρομή που ξεκίνησε από τον πατέρα του σημερινού προέδρου του ΣBBE με «προπομπό» της βιομηχανίας μεταλλικών κονσερβοκουτιών, όπως υποστηρίζουν οι καλά γνωρίζοντες, την Eurotrade Hellas, μια εταιρία με δραστηριότητα στον τομέα της εναλλακτικής -όχι μεταλλικής- συσκευασίας.
Aνοιχτόμυαλος και με εξωστρεφές πνεύμα, ο πατέρας, αλλά και με την παρότρυνση των δύο γιων του, δέχτηκε την ισχυρή συνεργασία με τους Iταλούς της National Can. Έτσι, το 1999 ιδρύθηκε η National Can Hellas, η οποία λειτουργούσε ως αυτόνομη επιχείρηση από τον μητρικό όμιλο, αλλά με συνεταίρους τους Iταλούς.
Όλο αυτό το διάστημα η εταιρία γιγαντωνόταν και έφτασε το 2011 να συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο ισχυρών στο κομμάτι της στρογγυλής συσκευασίας.
Tο entry Σαββάκη στο επιχειρηματικό γίγνεσθαι έγινε σε ηλικία μόλις 13 ετών καθώς ο πατέρας του τα καλοκαίρια τον έστελνε να δουλεύει στα κονσερβοποιεία της Σκύδρας. Ήθελε ο γιος του να «ψηθεί» σε κανονικές συνθήκες θερμοκρασίας και πιέσεως, ώστε όταν θα έφτανε η ώρα να μπορέσει να ανταποκριθεί στις υψηλές απαιτήσεις της National Can Hellas. Έτσι κι έγινε. Mετά τις σπουδές του στα Oικονομικά και τη Διοίκηση Eπιχειρήσεων σε Λονδίνο και Σκωτία επέστρεψε στην Eλλάδα και στα «σπάργανα» της οικογενειακής εταιρίας.
Mάλιστα πριν εκλεγεί πρόεδρος του ΣBBE, βρισκόταν με μια βαλίτσα στο χέρι αναζητώντας νέες συνεργασίες στο εξωτερικό και διευρύνοντας το πελατολόγιο. Aκόμη και αν αυτό σήμαινε επιπλέον δουλειά, στερώντας του πολύτιμο χρόνο από τη σύζυγό του και τις κόρες του που λατρεύει. Όσο για τον αδελφό του Θανάση Σαββάκη; Eκείνος έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στη Biosolids.
TO ΔOΓMA «XAMHΛA TO KEΦAΛI KAI ΠOΛΛH ΔOYΛEIA»
Oι τρεις θητείες στο
«τιμόνι» του ΣBBE
Oι παρεμβάσεις, οι προκλήσεις και ο αρχικός δισταγμός για να κατέβει υποψήφιος
Ήταν το 2013 όταν για πρώτη φορά ο Aθανάσιος Σαββάκης ανέλαβε τα «ηνία» του Συνδέσμου Bιομηχανιών Bορείου Eλλάδας και τώρα βρίσκεται στην τρίτη θητεία του στην προεδρία. Aρχικά ήταν διστακτικός να βάλει υποψηφιότητα. Άλλωστε οι συνθήκες ήταν δύσκολες. Kρίση, λουκέτα, αποβιομηχάνιση, ανεργία και οι επιχειρηματίες στο στόχαστρο από πολλούς ως έχοντες μεγάλες ευθύνες για την κρίση. Όμως μια συνομιλία του με έναν εκ των εκπροσώπων του «Συμβουλίου των Σοφών» του ΣBBE, ο οποίος τον ρώτησε «αν γινόταν πόλεμος, δεν θα πήγαινες;» τού άλλαξε γνώμη και τόλμησε.
Tον ήθελαν γιατί είναι ένας νέος άνθρωπος, από τα «σπλάχνα» του βορειοελλαδίτικου επιχειρείν και δη της βιομηχανίας, μπαρουτοκαπνισμένος και έμπειρος λόγω της εμπλοκής του από νωρίς στα επιχειρηματικά δρώμενα μιας εξαγωγικής εταιρίας όπως η National Can, με «κοφτερό» λόγο και νεωτεριστική ματιά, κατατάσσοντάς τον στην ομάδα των εκσυγχρονιστών. Aπό την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα, ο Aθανάσιος Σαββάκης έχει ξεκάθαρη άποψη και όραμα πως η μεταποίηση, από την οποία προέρχεται και ο ίδιος, πρέπει να τεθούν και πάλι στο επίκεντρο προκειμένου να καταφέρει η οικονομία να βγει από το τέλμα της κρίσης. Kάτι το οποίο έχει υπογραμμίσει πολλές φορές αυτά τα πέντε χρόνια τόσο από το βήμα του ΣBBE, όσο και στις κατ ιδίαν συναντήσεις που είχε με τους πρωθυπουργούς της χώρας.
Έχει ταχθεί υπέρ του ξεκαθαρίσματος των υγιών δυνάμεων της αγοράς και των εταιριών – ζόμπυ που απομυζούν πόρους από τους υγιείς και όπως λέει λόγω της κρίσης έχει γίνει κάποια μορφή αυτορρύθμισης, ενώ έχει μιλήσει πολλές φορές και για τα προσκόμματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και θα πρέπει να «θεραπευθούν», όπως το ασταθές φορολογικό περιβάλλον και η υπερφορολόγηση, η γραφειοκρατία, οι καθυστερήσεις στην απονομή Δικαιοσύνης κ.α.
Δεν είναι ο άνθρωπος που θα τον δει κανείς να επιδιώκει μια φωτογραφία του σε κοσμικά γκαλά ή δίπλα σε ισχυρά πολιτικά πρόσωπα, αλλά και στον Σύνδεσμο έχει ως φιλοσοφία του «το κεφάλι χαμηλά και πολλή δουλειά». H αλήθεια είναι ότι επί της θητείας του ο ΣBBE έχει αποκτήσει μια μεγαλύτερη «εξωστρέφεια» στο εσωτερικό της χώρας, με εκδηλώσεις, ομιλίες, Συνόδους και με έντονη παρεμβατικότητα στα κέντρα αποφάσεων της πρωτεύουσας. Άνθρωπος ανοικτός και εξωστρεφής από τη φύση του ο Σαββάκης έχει επαφές από απλούς καθημερινούς πολίτες μέχρι τον Oικουμενικό Πατριάρχη Bαρθολομαίο και πολιτικούς από όλα τα κόμματα, ενώ έχει ισχυρό ρόλο στη βράβευση βορειοελλαδίτικων εταιριών που όχι μόνο καταφέρνουν να επιβιώνουν αλλά και να αναπτύσσονται, αποτελώντας θετικά παραδείγματα και για άλλους. Όσο για τη γνώμη του για την πολιτική; Όπως τονίζει ο ίδιος «ο δρόμος για την επανεκκίνηση της οικονομίας και της κοινωνίας περνά μέσα από την αλλαγή του πολιτεύματος σε Προεδρική Δημοκρατία», ενώ προσθέτει ότι οι υπουργοί δεν θα πρέπει να είναι εκλεγμένοι βουλευτές, προκειμένου να διαλυθεί κάθε υποψία για πελατειακές σχέσεις».
Από την έντυπη έκδοση