Η Γουατεμάλα ανέστειλε τις πολιτικές ελευθερίες και έστειλε στρατό και αστυνομία σε μια απομακρυσμένη πολιτεία όπου Μεξικανικές συμμορίες του οργανωμένου εγκλήματος δρουν “ανεξέλεγκτα”.
Κυβερνητικό διάταγμα το οποίο δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα κηρύσσει “κατάσταση πολιορκίας” στην πολιτεία Άλτα Βεραπάς, όπου δρουν μέλη της συμμορίας Zetas, με τα εγχώρια ΜΜΕ να αναφέρουν κύμα δολοφονιών και ληστειών στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.
Η κυβέρνηση της φτωχής κεντροαμερικάνικης χώρας λέει πως πασχίζει να περιορίσει τη βία που αποδίδεται στην “επέκταση” των μεξικανικών καρτέλ προς νότο.
Επί χρόνια η Κεντρική Αμερική αποτελεί διαμετακομιστική οδό της κοκαΐνης που μεταφέρεται στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών από τη Νότια Αμερική. Αξιωματούχοι λένε ότι τα μεξικάνικα καρτέλ αγοράζουν γη, αποθηκεύουν όπλα και ναρκωτικά, και προσλαμβάνουν μέλη τοπικών εγκληματικών δικτύων για να συμβάλλουν στην διακίνηση και την πώληση ποσοτήτων ναρκωτικών.
Η κυβέρνηση με διάταγμα του προέδρου Άλβαρο Κολόμ περιορίζει τις ελευθερίες κίνησης και συνάθροισης για ένα μήνα. Εκατοντάδες άνδρες του στρατού και της αστυνομίας–που άρχισαν να συρρέουν στην περιοχή από την Κυριακή–έχουν εκτεταμένες εξουσίες όσον αφορά τις συλλήψεις και τις ανακρίσεις.
Οργανώσεις προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων επέκριναν το διάταγμα–τονίζοντας ότι η αναστολή των ελευθεριών δε θα συμβάλλει σε τίποτε στην άσκηση ποινικών διώξεων ή στον εντοπισμό κακοποιών. Οι οργανώσεις θορυβήθηκαν για την ανάμιξη του στρατού–ο οποίος είχε την κύρια ευθύνη για τις μαζικές εκτελέσεις αμάχων στην διάρκεια του εμφυλίου (1960-1996)–σε επιχειρήσεις για την επιβολή του νόμου.
Αναλυτές σημείωναν την διευρυνόμενη τάση της χρήσης των ένοπλων δυνάμεων για την αντιμετώπιση των -πάνοπλων, χάρη στα άφθονα μετρητά που διαθέτουν- καρτέλ στη Λατινική Αμερική.
Σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο της Γουατεμάλας ANN έως την Τρίτη είχαν σημειωθεί 21 επιχειρήσεις της αστυνομίας και του στρατού στην πολιτεία.
Στην Κόστα Ρίκα, οι αρχές εξετάζουν σχέδια για την “ενίσχυση της άμυνάς τους”–καθώς η χώρα δεν διαθέτει ένοπλες δυνάμεις–για την “απώθηση” των καρτέλ, που ήδη στήνουν δίκτυα “επιμελητείας”, σύμφωνα με τον Μαουρίσιο Μποράσι, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών.
Η πρόεδρος της χώρας Λάουρα Τσιντσίγια ανακοίνωσε προ ημερών ότι σχεδιάζει να αυξήσει τον αριθμό των αστυνομικών κατά τουλάχιστον 4.000 άνδρες.