Το ασφαλιστικό των μηχανικών, οι αστικές αναπλάσεις στην Αθήνα και η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, βρέθηκαν στην ατζέντα της συνάντησης εργασίας που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, μεταξύ του βουλευτή Α΄Αθηνών και Τομεάρχη Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βασίλη Κικίλια και του Προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού.
Για το Ασφαλιστικό των Μηχανικών
Ο κ. Κικίλιας ανέπτυξε τις προτάσεις της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για ένα πιο δίκαιο και αναλογικό ασφαλιστικό και φορολογικό σύστημα και σημείωσε τη σημασία που δίνει η Ν.Δ. στην στήριξη των νέων μηχανικών και γενικότερα των νέων επιστημόνων, ειδικά στα πρώτα χρόνια της επαγγελματικής τους δραστηριοποίησης, προκειμένου να ανακοπεί το φαινόμενο του brain drain και να μπορέσουν τα ελληνικά μυαλά να παράγουν καινοτομία, γνώση, προϊόντα και υπηρεσίες στον τόπο τους. «Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ προφανώς νομίζει ότι οι Έλληνες επιστήμονες πρέπει να δουλεύουν για το κράτος και για αυτό δημεύει, στην πραγματικότητα, τα εισοδήματά τους» τόνισε ο Βασίλης Κικίλιας.
Ο κ. Στασινός από την πλευρά του ανέδειξε με παραδείγματα την τραγική συνολική επιβάρυνση που υφίσταται ο κλάδος των μηχανικών ελεύθερων επαγγελματιών, από το σύνολο των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών που ανέρχεται από το 61% κατ’ ελάχιστο, κλιμακώνεται στο 75% κατά μέσο όρο για όσους έχουν ορισμένες δουλειές και εκτοξεύεται στο 115% σε ορισμένες περιπτώσεις. «Όλα αυτά έχει αναδείξει το ΤΕΕ και οι μηχανικοί με τις προσφυγές τους κατά του ασφαλιστικού νόμου στο ΣτΕ, του οποίου την απόφαση αναμένει ολόκληρη η κοινωνία, για να αναδειχθεί και δικαστικά ο παράλογος και αντισυνταγματικός χαρακτήρας του νόμου Κατρούγκαλου» επισήμανε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ.
Για τις Αστικές Αναπλάσεις στην Αθήνα
Ο βουλευτής Α’ Αθηνών ανέδειξε την ανάγκη σοβαρών παρεμβάσεων στον αστικό ιστό του Δήμου της Αθήνας, ως αναγκαία προϋπόθεση αλλαγής της εικόνας της πρωτεύουσας, κυρίως στις συνοικίες της. Ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η κυβέρνηση εγκατέλειψε το σχέδιο της διπλής ανάπλασης, αντί να προσπαθήσει να βρει τις αναγκαίες λύσεις ώστε να ωφεληθούν οι γειτονιές των Αμπελοκήπων και του Βοτανικού. Ταυτόχρονα, πολλές πυκνοκατοικημένες γειτονιές, όπως ο Άγιος Παντελεήμονας, η Κυψέλη, τα Πατήσια, βιώνουν τα αποτελέσματα της κρατικής απουσίας.
Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ σημείωσε ότι είναι αδιανόητο για μια σύγχρονη χώρα αλλού να στοχεύει ο Δήμος της Πρωτεύουσας, αλλού η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση και αλλού η Κυβέρνηση στα θέματα αστικών αναπλάσεων της μεγαλύτερης πόλης της χώρας, χωρίς ενιαίο σχεδιασμό και παρακολούθηση. Παρότι η Αθήνα, και γενικότερα η Αττική, διαθέτει Ρυθμιστικό Σχέδιο που περιγράφει τις κατευθύνσεις των αναγκαίων επεμβάσεων, η Πολιτεία προσπαθεί να βρει άλλες, ανώριμες και μη μελετημένες, προτάσεις προς εφαρμογή, αντί να επισπεύσει τα έργα που έχουν σχεδιασθεί.
Για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων
Ο Τομεάρχης Άμυνας της Ν.Δ. τόνισε ότι η περιουσία των Ενόπλων Δυνάμεων είναι τεράστια και ότι η Κυβέρνηση, με την ίδρυση «ειδικής υπηρεσίας» από τον κ. Καμμένο δεν δημιούργησε ένα συνολικό σχέδιο αξιοποίησης προς όφελος όλων των πολιτών αλλά και των ένστολων στελεχών. Βασικός στόχος είναι τα ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων να δημιουργούν έσοδα για τις Ένοπλες Δυνάμεις και το προσωπικό τους, ενώ παράλληλα θα εξυπηρετούνται οι κοινωνικές ανάγκες, προς όφελος τόσο του ενστόλων όσο και των εξοπλισμών που έχει ανάγκη η χώρα. Ειδικά για την Αθήνα, στο κέντρο της οποίας υπάρχουν δεκάδες ακίνητα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ περιμετρικά της βρίσκονται εκτάσεις που μπορούν να αξιοποιηθούν, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι η Κυβέρνηση δεν έχει κανέναν συνολικό σχεδιασμό.
Ο κ. Στασινός τόνισε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις διαθέτουν μεγάλο πλούτο ακίνητης περιουσίας που μπορεί πραγματικά να αποτελέσει ατμομηχανή ανάπτυξης του τομέα των ακινήτων και να δώσει αναπτυξιακό άλμα σε αναπλάσεις ολόκληρων περιοχών. Ο Γιώργος Στασινός σημείωσε ότι μέσα από έναν συνολικό σχεδιασμό θα μπορούσε το ΥΠΕΘΑ να προχωρήσει σε αξιοποίηση «πακέτων ακινήτων» προς ιδιώτες, που θα αύξαναν τόσο το προσδοκώμενο έσοδο όσο και την κοινωνική ανταποδοτικότητα.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που λείπει είναι η μελέτη των κατάλληλων λύσεων σε έναν συνολικό σχεδιασμό, που θα συναρτάται από τις ανάγκες του πολεοδομικού και χωροταξικού σχεδιασμού και τις τοπικές συνθήκες.