Στην μεταμνημόνιο εποχή αναφέρθηκε ο επανεκλεγείς πρόεδρος του ΣΕΒ, Θεόδωρος Φέσσας, πως αυτή θα φέρει τη λήξη της προνομιακής χρηματοδότησης και την προσφυγή στις αγορές, ενώ θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές πολιτικές.
Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, στο Μέγαρο Μουσικής, ο κ. Φέσσας απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τόνισε πως «σε τρεις μήνες, η χώρα μας βγαίνει από τα μνημόνια. Κύριε πρωθυπουργέ, αυτό είναι αναμφισβήτητα μια πολύ θετική εξέλιξη. Συγχαρητήρια! Καθώς λοιπόν σηματοδοτείται η αρχή μιας νέας περιόδου, αξίζει να συζητήσουμε απόψε, πώς το όραμά μας μπορεί να γίνει πραγματικότητα».
Όπως ανέφερε «τον Αύγουστο, μας δίνεται η ευκαιρία να σταματήσουμε τη συνεχή ανακύκλωση της εσωστρέφειάς μας και να ξανασυστηθούμε στη διεθνή κοινότητα.Να διευρύνουμε το μυαλό μας και την οπτική μας, να ασχοληθούμε και με άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι οι μεγάλες παγκόσμιες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, η 4η βιομηχανική επανάσταση, οι δεξιότητες των εργαζομένων στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, η κλιματική αλλαγή, η κυκλική οικονομία, ο νέος ευρωπαϊκός προϋπολογισμός».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΒ πρέπει να είμαστε αρωγοί στην προσπάθεια αποτροπής νέας κρίσης στην ευρωζώνη, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή συνοχή. «Ο λαϊκισμός και ο καιροσκοπισμός αποτελούν απειλή για την Ευρώπη. Η Ελλάδα, με την Ευρωπαϊκή στήριξη, παρέμεινε ισότιμο μέλος στο πιο προηγμένο πολιτικά και κοινωνικά μέρος του κόσμου. Μπορούμε και οφείλουμε να προσφέρουμε τις εμπειρίες μας στον ευρωπαϊκό διάλογο. Να αναδείξουμε τα οφέλη της νομισματικής ένωσης και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης», υπογράμμισε
«Η έξοδος από τα μνημόνια θα φέρει τη λήξη της προνομιακής χρηματοδότησης και την προσφυγή στις αγορές. Θα φέρει επίσης κάποια αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε να καταστεί βιώσιμο – με αυξημένη εποπτεία και αυστηρή τήρηση των ήδη ψηφισμένων μέτρων. Παράλληλα, θα επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία σε επιμέρους εθνικές πολιτικές», πρόσθεσε.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Φέσσα «οκτώ χρόνια μετά, κάνοντας τον απολογισμό, μπορούμε να πούμε ότι γλυτώσαμε τη συντριβή και βελτιωθήκαμε σε αρκετούς τομείς. Με τεράστιο όμως κόστος, θυσίες, καθυστερήσεις και νέα προβλήματα».
«Εμείς, βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο. Η έξοδος από τα μνημόνια σηματοδοτεί τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας. Με τη χώρα μας ανταγωνιστικότερη, αλλά φτωχότερη. Ελπίζουμε ειλικρινά και σοφότερη. Καλούμαστε πλέον να διεκδικήσουμε ένα καλύτερο μέλλον με τις δικές μας δυνάμεις. Η συνταγή για την ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας είναι μία: Μεταρρυθμίσεις για επενδύσεις, ευημερία και δουλειές», επεσήμανε ο πρόεδρο του ΣΕΒ.
Παράλληλα, ο κ. Φέσσας έκανε λόγο στις τρεις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανίων.
-Η πρώτη, αφορά στην προσέλκυση και υλοποίηση επενδύσεων. Στοχεύουμε στην υλοποίηση των προτάσεων του Επενδυτικού μας Συνεδρίου με τη δημιουργία Εθνικού Επενδυτικού Συμβουλίου. Θα επιδιώξουμε τη συνεργασία με την Κυβέρνηση, τράπεζες, επενδυτικά ταμεία, φορείς και φυσικά με τα μέλη μας για τη δημιουργία και λειτουργία του Συμβουλίου αυτού.
-Η δεύτερη, αφορά στην ενίσχυση της καινοτομίας και της ψηφιακής ωριμότητας. Επιδιώκουμε, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, να δημιουργηθεί ένας κόμβος καινοτομίας, ένα Start – up Greece . Για την εγκατάσταση και συνεργασία επιχειρήσεων, εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, όπως γίνεται σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες.
-Η τρίτη, αφορά στους ανθρώπους μας. Χρειαζόμαστε μια νέα κοινωνική συμφωνία εργαζομένων και εργοδοτών, με όρους μέλλοντος και όχι παρελθόντος. Σε συνεργασία με την ΓΣΕΕ για θέματα ανάπτυξης της εργασίας, διαμορφώνουμε ένα στρατηγικό σχέδιο επανακατάρτισης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης, για την ανταποδοτικότητα της εργασίας, αξιολογούμε τη δημιουργία ενός εθνικού επαγγελματικού ταμείου, για εργαζόμενους που δεν θα μπορούν να καλύπτονται από άλλα επαγγελματικά ταμεία.