Τα αναπτυσσόμενα κράτη επιμένουν ότι οι πλούσιες χώρες πρέπει να συμφωνήσουν για πολύ μεγαλύτερες μειώσεις εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αλλά όλο και περισσότερο πιστεύουν ότι το πιθανότερο είναι να επιτευχθεί μια πιο αδύναμη συμφωνία στη βάση του Πρωτοκόλλου του Κιότο που ισχύει σήμερα ή μέρους αυτού για μετά το 2012.
Οι πλούσιες οικονομίες είναι απρόθυμες να προβούν σε σημαντικές περικοπές των εκπομπών τους μετά το 2012, ενώ δεν δεσμεύονται να περιορίσουν με ταχείς ρυθμούς τις εκπομπές τους ούτε και οι μεγάλες αναπτυσσόμενες οικονομίες όπως η Κίνα και η Ινδία.
Το θέμα τώρα είναι τι μπορεί να διασωθεί από τις συνομιλίες. H κατάσταση αυτή δεν πάει πουθενά, δήλωσε ο Yvo de Boer, πρώην επικεφαλής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών της Βόννης, 6 – 17 Ιουνίου. Η Christiana Figueres, διάδοχος του de Boer στη Γραμματεία του ΟΗΕ, αναφέρει ότι η διαδικασία εγκρίσεως νέων όρων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα είναι μια μακρά διαδρομή.
“Οι κυβερνήσεις, oι επιχειρήσεις και η κοινωνία των πολιτών δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα με το κλίμα με μία συνάντηση, με μια συμφωνία”, είπε στο τέλος των συνομιλιών της Βόννης. Οι Υπουργοί Περιβάλλοντος θα συναντηθούν στο Ντάρμπαν της Νότιας Αφρικής, τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο για να προσπαθήσουν να συμφωνήσουν πάνω στο Πρωτόκολλο του Κιότο. Οι αναπτυσσόμενες χώρες ζητούν επέκταση του Κιότο, το οποίο υποχρεώνει σχεδόν 40 βιομηχανικές χώρες να μειώσουν τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου κατά 5,2% κάτω από τα επίπεδα του 1990 την περίοδο 2008-12.
Όμως, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και η Ρωσία επιμένουν ότι δεν θα επεκτείνουν τις περικοπές τους την ώρα που η Κίνα και η Ινδία εκπέμπουν τεράστιες ποσότητες εκπομπών. Κι επίσης η Ουάσιγκτον ποτέ δεν επικύρωσε το Πρωτόκολλο του Κιότο. Οι αναδυόμενες οικονομίες με τη σειρά τους υποστηρίζουν ότι η πρώτη τους προτεραιότητα είναι η εξάλειψη της φτώχειας, κάτι που απαιτεί μεγαλύτερη χρήση ενέργειας.
Η ΕΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι δεν θα προχωρήσει μόνη της δεδομένου ότι αντιπροσωπεύει μόνο το 11% των αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. “Αναρωτιέμαι πόσο σοφό είναι να μας επικρίνουν, χωρίς σύγκριση, αντί να προσπαθούν να μας βοηθήσουν να ασκήσουμε πίεση σε όλους τους μεγάλους παίκτες που δεν δεσμεύονται”, ανέφερε η αρμόδια επίτροπος Connie Hedegaard.