Ρευστότητα 187 δισ. ευρώ άντλησαν, χθες, οι ευρωπαϊκές τράπεζες από την ΕΚΤ, καθώς έχουν επιστρέψει οι συνθήκες πίεσης στη διατραπεζική αγορά.
Τις προηγούμενες ημέρες το επιτόκιο δανεισμού για μία εβδομάδα ξεπέρασε το 1,3% και στην αγορά «ψιθυρίζεται» ότι κάποιες εκ των μεγαλύτερων γαλλικών τραπεζών βρέθηκαν σε εξαιρετικά δύσκολη θέση ως προς τη ρευστότητα αναφέρει η εφημερίδα “Ημερησία”
Ως αποτέλεσμα οι τράπεζες έσπευσαν χθες να θωρακιστούν με κεφάλαια, στην καθιερωμένη εβδομαδιαία πράξη χρηματοδότησης από την ΕΚΤ, με επιτόκιο 1,25%.
Φόβοι
Η αυξημένη ζήτηση για ρευστότητα αποδίδεται αφενός στους φόβους που γεννά η κλιμάκωση της κρίσης χρέους, αφετέρου στις όλο και αυστηρότερες προβλέψεις των stress tests. Χθες, ο οίκος Fitch προειδοποίησε για τους κινδύνους που απειλούν το τραπεζικό σύστημα σε περίπτωση οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με τον οίκο, οι 34 μεγαλύτερες ευρωπαϊκές τράπεζες διατηρούν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα αξίας 37 δισ. ευρώ (έναντι 45 δισ. ευρώ των 5 μεγαλύτερων ελληνικών).
Οι αναλυτές του διεθνούς οίκου υπογραμμίζουν ότι το ποσό αυτό αντιστοιχεί μόλις στο 4% των κεφαλαίων Tier-1 των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών και άρα αισιοδοξούν ότι «θα καταφέρουν να απορροφήσουν τους κραδασμούς μιας αναδιάρθρωσης με μικρές αν όχι μηδαμινές υποβαθμίσεις της πιστοληπτικής τους ικανότητας».
Εκείνο που ανησυχεί περισσότερο τους επενδυτές φαίνεται ότι είναι οι επιδόσεις των τραπεζών στα stress tests, τα οποία θα έχουν σαφώς αυστηρότερα κριτήρια των αντίστοιχων περσινών. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στα φετινά tests θα ελεγχθούν και οι τίτλοι στα χαρτοφυλάκια «προς διακράτηση» (banking books), όπου πολλές τράπεζες έχουν μεταφέρει τα ομόλογα της Ευρωπεριφέρειας που διαθέτουν. Οι απώλειες σε αυτά θα προκύψει από ειδικό τύπο, που συνυπολογίζει την πιθανότητα χρεοκοπίας με τις απώλειες που αυτή θα προξενούσε στην τράπεζα.
Οι πιθανότητες χρεοκοπίας προκύπτουν από την αξιολόγηση που είχε κάθε κράτος-μέλος την 1η Ιουνίου από Moody’s και S&P. Για τα ελληνικά ομόλογα η τότε βαθμολογία (έχουν ακολουθήσει υποβαθμίσεις) αντιστοιχεί σε πιθανότητα στάσης πληρωμών την προσεχή διετία 5,78% (Β1 από τη Moody’s) και 9,71% (B από την S&P). Στα tests θα υπάρχει όμως και «άσκηση» για τον τρόπο αντίδρασης των τραπεζών εφόσον υπάρξει υποβάθμιση κατά 4 βαθμίδες -κάτι που συνεπάγεται για τους ελληνικούς τίτλους βαθμολογία χρεοκοπίας.
Χαρτοφυλάκια
«Τα χαρτοφυλάκια ‘προς διακράτηση’ ελέγχονται πολύ πιο αυστηρά από ό,τι πέρσι και από ό,τι αρχικά είχε ανακοινωθεί» δήλωσε χθες στο Reuters αρμόδιος Ευρωπαίος αξιωματούχος. «Με τον τρόπο αυτό ελπίζουμε να αυξήσουμε την αξιοπιστία των ελέγχων», συμπλήρωσε ο ίδιος. Οι αυστηρότεροι έλεγχοι θα επηρεάσουν όχι μόνο τις ελληνικές αλλά και τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες. αναγκάζοντας πολλές από αυτές να αντλήσουν πρόσθετα κεφάλαια. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν στις 13 Ιουλίου -δύο ημέρες μετά το Eurogroup όπου αναμένεται να «κλειδώσει» το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.