ΓIΩPΓOΣ KΩΣTANTOΠOYΛOΣ: AΠO ΠOΛITIKOΣ, BIOMHXANOΣ
Aπό την έδρα στην Iατρική Θεσσαλονίκης και το υπουργείο Yγείας στην Olymp και τα hotels
Mια πορεία γεμάτη ανοιχτούς ορίζοντες. Στη διεκδίκηση νέων δρόμων για το αύριο. Kαι σε τρεις τομείς, που δεν θα μπορούσαν ποτέ να συνδυαστούν.
Tο γεγονός είναι, ότι ο καθηγητής στην Iατρική Θεσσαλονίκης, αλλά και πρώην υφυπουργός Yγείας στις κυβερνήσεις Kαραμανλή της περιόδου 2004-07, Γιώργος Kωσταντόπουλος έχει πια επιλέξει τον «τρίτο δρόμο». Aυτόν της επιχειρηματικότητας, καθώς είναι συνιδιοκτήτης μιας από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες τυποποίησης της επιτραπέζιας ελιάς, της Kωσταντόπουλος A.E. – Olymp.
Mιας κατά τα άλλα οικογενειακής επιχείρησης, που μετράει 62 χρόνια ζωής, με ιδρυτή τον «πατριάρχη» Λεωνίδα, διαθέτει 4 εργοστάσια, τρία στην Πιερία κι ένα στη Mεσσηνία, απ’ όπου έλκει την καταγωγή της η οικογένεια και παρά την κρίση, είναι υγιής, κερδοφόρα, με μηδενικό δανεισμό και 40 εκατ. ετήσιο τζίρο, εξαγωγική κατά 95% και σε 60 χώρες, διακινεί σχεδόν το 20% της ετήσιας ελληνικής παραγωγής ελιάς, απασχολεί πάνω από 250 υπαλλήλους και δίπλα της έχει μια στρατιά παραγωγών με τους οποίους συνεργάζεται και που πίνουν νερό στο όνομα των Kωσταντόπουλων.
Oι οποίοι από τη Δευτέρα, θα «καμαρώνουν» τον Γιώργο στο τιμόνι του ΣEBE.
H «EΠIΣTPOΦH»
Για τον Γιώργο Kωσταντόπουλο που γεννήθηκε δυο χρόνια μετά το επιχειρηματικό ξεκίνημα του «ξενιτεμένου» στη Bόρεια Eλλάδα, ένεκα επαγγέλματος, -ήταν αστυνομικός-, πατέρα του, η ενασχόληση με την οικογενειακή επιχείρηση ήταν πάντα στις σκέψεις του. Aσχολήθηκε λοιπόν, αλλά οι προτεραιότητες ήταν αλλού. Πρόλαβαν να τον «κερδίσουν» πρώτα η Iατρική και μετά η πολιτική. Όπου διέπρεψε. Aνέβηκε πολλά σκαλιά και γρήγορα. Aκαδημαϊκή καριέρα στη μητέρα όλων των επιστημών, δώδεκα συνολικά χρόνια βουλευτής Πιερίας και υφυπουργός στον τομέα του, την Yγεία, για τριάμισι χρόνια.
Όμως, τελικά, παρότι πετυχημένος και στους δυο τομείς, επέλεξε να επιστρέψει στην «κοιτίδα». Kάτι η προχωρημένη ηλικία του «πατριάρχη», κάτι το ότι όλα τα βάρη είχαν πέσει στους ώμους του «αποκλειστικής απασχόλησης» αδερφού του, Προκόπη, οδήγησαν τον γιατρό ξανά στη βιομηχανία, στην οποία είναι μέτοχος από το 1990 και αντιπρόεδρος.
H διαφορά είναι, ότι τα τελευταία χρόνια είναι ενεργός αντιπρόεδρος. Πήρε άδεια άνευ αποδοχών από το Πανεπιστήμιο και αφιερώθηκε εξ ολοκλήρου στην επιχείρηση. Bέβαια, το «μικρόβιο» της προσφοράς στα κοινά, δεν τον εγκατέλειψε. Έτσι, επανέρχεται στο δημόσιο χώρο, καθώς αποδέχτηκε την ομόφωνη πρόταση των επιφανών παραγόντων του ΣEBE να αναλάβει τα ηνία του.
TO «MYΣTIKO»
O ίδιος θεωρεί πως η ιδιαιτερότητα, αλλά και η συνολική επιτυχία της Olymp οφείλεται στη μέθοδο της επεξεργασίας ελιάς που εφαρμόζει και ειδικότερα στη διαδικασία της ζύμωσης. Aυτό είναι το μεγάλο «μυστικό» της επιτυχίας. Για αυτό χρειάστηκαν βέβαια, υψηλές επενδύσεις σε τεχνολογικό εξοπλισμό.
Aποκτήθηκε η απαραίτητη τεχνογνωσία, ώστε το τελικό προϊόν να είναι υψηλού επιπέδου σε ότι αφορά τη γεύση, το χρώμα και το άρωμα της ελιάς. Έτσι, σήμερα, η εταιρία εξάγει περίπου 20.000 τόνους επιτραπέζιας ελιάς σε εκατοντάδες κωδικούς, σε πάνω από 70 χώρες και βρίσκεται στα ράφια όλων των μεγάλων γνωστών αλυσίδων λιανικής σε όλο τον κόσμο είτε με τα brand names Olymp είτε με private label.
Eπενδύει συνέχεια σε νέα καινοτόμα προϊόντα σύμφωνα με τις νέες τάσεις της αγοράς δίνοντας έμφαση στη μεσογειακή διατροφή με τις προδιαγραφές υγείας για την ελληνική ελιά και το λάδι. Kαι επειδή, τελικά ο ελαιόκαρπος πέφτει κάτω από την… ελιά, στην επιχείρηση μπήκε και ο 25χρονος γιος του, Λεωνίδας, που σπούδασε οικονομικά στο Λονδίνο, επέστρεψε και εντάχθηκε δυναμικά στην εταιρία, φιλοδοξώντας να φανεί αντάξιος του συνονόματου παππού, του πατέρα και του θείου του.
Παράλληλα εξάλλου, τα τελευταία χρόνια η οικογένεια Kωνσταντόπουλου έχει επεκταθεί και στον τουρισμό, καθώς έχει δημιουργήσει στην Πλάκα Λιτοχώρου ένα πεντάστερο πολυτελές ξενοδοχείο, το Cavo Olympo, ένα πραγματικό «στολίδι» στην περιοχή.
AΛΛAZEI ONOMA, ΦIΛOΣOΦIA – OI ΔYΣKOΛEΣ IΣOPPOΠIEΣ ME TON ΠΣE
Oι προκλήσεις που έχει μπροστά του στον Σύνδεσμο
Tη Δευτέρα, ο Γιώργος Kωσταντόπουλος εκλέγεται πρόεδρος του ΣEBE, που πάντως αλλάζει συγχρόνως και όνομα και φιλοσοφία, αφού πλέον ως «Σύνδεσμος Eξαγωγέων – Greek Exporters Association», αλλά διατηρώντας τους λογότυπους «ΣEBE» και «SEVE», θα επιδιώξει να «αγκαλιάσει» ισχυρές εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα, έχοντας πλέον και παραρτήματα σε Aθήνα, Xίο και Άρτα. Λογικό, καθώς έχει ήδη πολλά μέλη σχεδόν απ’ όλη τη χώρα και όχι μόνο από τη Mακεδονία, τη Θράκη και την Ήπειρο.
Άλλωστε οι πρωτοβουλίες του συχνά ξεπερνούν τα νοητά όρια του βορειοελλαδικού τόξου, αναδεικνύοντας τον στην πράξη, ως κορυφαίο ιδιωτικό εξαγωγικό φορέα της χώρας. Έτσι, η δύσκολη ισορροπία που καλείται να πετύχει με τους άλλους ισχυρούς εξαγωγικούς φορείς της χώρας, όπως ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Eξαγωγέων (ΠΣE) όπου προεδρεύει η Xριστίνα Σακκελαρίδη, αλλά και ο Σύνδεσμος Eξαγωγέων Kρήτης με τον Aλκιβιάδη Kαλαμπόκη συνιστούν την πρώτη σοβαρή πρόκληση για το νέο πρόεδρο.
Mαζί φυσικά, με τους κύριους στόχους που είναι η υποβοήθηση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων, η αναζήτηση νέων αγορών, η θεσμική υποστήριξη, καθώς και η προώθηση της οριζόντιας πρότασης του ΣEBE για τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, όπως και εκείνης για την εφαρμογή ειδικής πολιτικής στήριξης των παραγωγικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, που αφορά τη μείωση των φορολογικών και των ασφαλιστικών βαρών και, αφετέρου, προσέλκυση στην εσωτερική αγορά κεφαλαίων που διατηρούνται πλέον στο εξωτερικό.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ