Το ονομά του, Γουίλιαμ Χάινεκε.
Ένας αμερικανός αυτοδημιουργητος δισεκατομμυριούχος με έδρα την Ταϊλάνδη που θέλει να αγοράσει τώρα την αλυσίδα ξενοδοχείων NH Hotels.
Ο Γουίλιαμ Χάινεκε, 69 ετών, είναι ένας από τους δισεκατομμυριούχους της Ταϊλάνδης. Ουδείς άλλος επιχειρηματίας με ξένες ρίζες κατάφερε να οικοδομήσει μια τέτοια μεγάλη περιουσία στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Το περιοδικό “Forbes” ανέφερε οτι ο Χάινεκε Ειναι μεταξύ των 20 πλουσιότερων του βασιλείου.
Τώρα έθεσε ένα νέο στόχο: σχεδιάζει την εξαγορά της ισπανικής αλυσίδας NH Hotels σε μια συναλλαγή που θα μπορούσε να κοστίσει έως και 2,5 δισ. ευρώ. Εφόσον συμβεί, θα είναι η πιο ακριβή επένδυση στην τουριστική ιστορία της Ταϊλάνδης – και για τον Χάινεκε η μεγαλύτερη δουλειά της επιχειρηματικής σταδιοδρομίας του.
“Φυσικά αυτό είναι μια πολύ συναρπαστική κατάσταση για εμάς”, λέει ο Χάινεκε σε συνέντευξή του στην Handelsblatt, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ. Η αλυσίδα NH διαθέτει περισσότερα από 150 ξενοδοχεία στην Ασία και τη Μέση Ανατολή. “Η NH έχει επίσης μεγάλη παρουσία στην Ευρώπη και τη Νότια Αμερική”, λέει. «Αυτή τη στιγμή εκπροσωπείται μόνο με μια πολύ μικρή βάση.»
Η απόκτηση περισσότερων από 380 ξενοδοχείων NH θα καταστήσει την εταιρια του Χάινεκε παγκόσμιο παίκτη στην τουριστική βιομηχανία. Αναλυτές της τράπεζας της Σιγκαπούρης DBS διαπίστωσαν ότι ανοίγονται νέες αγορές για τα ξενοδοχεία ΝΗ.
Ο Χάινεκε ξεκίνησε την καριέρα του απο την εφηβική του ηλικία. Μαζί με τους γονείς του – ο πατέρας του ήταν Αμερικανός διπλωμάτης – είχε μετακομίσει στη Μπανγκόκ τη δεκαετία του 1960. Μετα το σχολείο εργάστηκε ως υπευθυνος διαφήμισης μιας τοπικής εφημερίδας και ίδρυσε την πρώτη του εταιρεία. Το όνομα της ήταν Minor, καθώς ήταν ακόμα ανήλικος την εποχή εκείνη.
Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, αγόρασε το πρώτο του ξενοδοχείο στην ταϊλανδέζικη παραλιακή πόλη Πατάγια. Το κτίριο βρισκόταν σε ακίνητο ιδιοκτησίας της βασιλικής οικογένειας της Ταϊλάνδης. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα μια μακροχρόνια σχέση με το παλάτι, το οποίο έχει μεγάλη οικονομική επιρροή στη χώρα. Ο βασιλιάς Μπουμιμπόλ, ο οποίος πέθανε το 2016, ήταν μέτοχος της εταιρείας του Χάινεκε , η οποία είναι εισηγμένη στο ταϊλανδικό χρηματιστήριο εδώ και 30 χρόνια.
Ακόμα και σήμερα, η βασιλική οικογένεια εξακολουθεί να κατέχει μερίδιο στην εταιρια του στην οποία ανήκουν ξενοδοχεία με τα σήματα Four Seasons, JW Marriott και St. Regis. Επιπλέον ο Όμιλος διαθέτει περισσότερα από 2.000 υποκαταστήματα εστιατορίων και αλυσίδων καφέ – συμπεριλαμβανομένων των Burger King στην Ταϊλάνδη και τη Μιανμάρ. Στη δεκαετία του 1980, Ο Χάινεκε ήταν πρωτοπόρος στην ανάπτυξη καταστημάτων fast-food στην Ασία και έφερε στην ήπειρο τα πρώτα καταστηματα της Pizza Hut . Όταν τα «έσπασε» με τη μητρική αμερικανική εταιρία, αλλαξε το εμπορικό σήμα: με την επωνυμία Pizza Company, διαθέτει τώρα αρκετές εκατοντάδες εστιατόρια στη Νοτιοανατολική Ασία και τη Μέση Ανατολή.
Το σύνθημα του Χάινεκε ήταν: «Βρείτε ένα κενό και γεμίστε το» . Ισχύει αυτο και σήμερα άραγε; “Είναι σίγουρα πιο δύσκολο απ’ ο,τι 50 χρόνια πριν”, λέει ο Χάινεκε . “Η Ταϊλάνδη είναι πολύ πιο ανεπτυγμένη. Σε χώρες όπως η Ινδία, η Κίνα ή η Ινδονησία θα ήταν σίγουρα ευκολότερο”. Ο Χάινεκε θέλει να παραμείνει πιστός στην πατρίδα που τον υιοθέτησε . Επίσης, η πολιτική κατάσταση της χώρας, στην οποία ο στρατός έχει δύο φορές καταλάβει την εξουσία από το 2006, δεν τον ενοχλεί: είναι σαφές ότι η στρατιωτική κυβέρνηση αναζητά εκλογές. Επιπλέον, οι εκλογές δεν πρέπει να εξομοιωθούν με την πρόοδο μιας χώρας. “Δεν πιστεύω ότι η πλειοψηφία των Ταϊλανδών είναι δυσαρεστημένοι με την παρούσα κατάσταση”λέει.