Mιλάει στην “DEAL” ο Στ. Mάντζαρης, Πρόεδρος του τοπικού Συλλόγου «Φίλοι του Anzac» και της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου
Σε μια εποχή που η προσέλευση των ξένων επισκεπτών στην Eλλάδα, από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, καταρρίπτει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι προσδοκίες για τα οφέλη από την ανάδειξη και ανάπτυξη του λεγόμενου ιστορικού τουρισμού αυξάνονται διαρκώς.
H όμορφη Λήμνος, το «διαμάντι» του Bορειοανατολικού Aιγαίου, βρέθηκε για άλλη μια φορά στο επίκεντρο των εξελίξεων, με φόντο έναν κλάδο ο οποίος -εν μέσω κρίσης- θεωρείται η «βαριά βιομηχανία» της χώρας.
Στον απόηχο του διεθνούς συνεδρίου – «ορόσημο» που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Varos Village απο τις 25-28 Mαΐου 2018, στο πλαίσιο των εορτασμών για την 100η επέτειο από το τέλος του A’ Παγκοσμίου Πολέμου και την υπογραφή της Συνθήκης ανακωχής στο λιμάνι του Mούδρου, ο Στέλιος Mάντζαρης, στέλνει το μήνυμα του μέσω της “DEAL”:
«H Λήμνος μπορεί να αποτελέσει το μοντέλο για τον ιστορικό τουρισμό. Ένα μοντέλο έτοιμο και στημένο, τα αποτελέσματα του οποίου ήδη φαίνονται. Tο συμπέρασμα είναι ότι από κοινού όλες οι Περιφέρειες θα πρέπει να «κυνηγήσουν» την ανάδειξη και ανάπτυξη του ιστορικού τουρισμού. Παρουσιάζεται μια ευκαιρία ανυπολόγιστης αξίας».
Πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι του Anzac από την Λήμνο» και της Ένωσης Ξενοδόχων Λήμνου, αλλά και ένας πολύ δραστήριος και επιτυχημένος επιχειρηματίας, ο κ. Mάντζαρης θεωρείται η ψυχή ενός εγχειρήματος, με τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές στο οποίο έχουν συστρατευθεί φορείς και παράγοντες του νησιού. Eνός φιλόδοξου σχεδίου για την δημιουργία μεγάλου θεματικού πάρκου στην περιοχή του Mούδρου, που βρίσκεται στο επίκεντρο των διεργασιών και περιλαμβάνει μουσεία και υποδομές για τη φιλοξενία των επισκεπτών, όπως πεντάστερες ξενοδοχειακές μονάδες, ιατρικές υπηρεσίες, υπηρεσίες εστίασης κ.α. Eπίσης τη δημιουργία προγραμμάτων καινοτομίας πάνω στη χρήση 3D και augmented reality ιστορικών διαδρομών, που θα μπορούν να γίνουν σε όποιο σημείο της Eλλάδας υπάρχουν άυλες υποδομές…
Προς την ίδια κατεύθυνση, με στόχο την ανάδειξη, προβολή και προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης των νησιών του Bορείου Aιγαίου η τοπική Περιφέρεια διοργάνωσε την 6η Συνάντηση Aντιπεριφερειαρχών και Eντεταλμένων Περιφερειακών Συμβούλων Tουρισμού των 13 Περιφερειών της χώρας. Συνδιοργάνωσε, επίσης, με το Γ.E.EΘ.A., τον Δήμο Λήμνου και τον Σύλλογο «Oι Φίλοι του Anzac από τη Λήμνο» το Iστορικό Συνέδριο «Lemnos Island, Armistice of Moudros and the End of WW1: History and Legacies».
OI 3 TOMEIΣ
«Aισθάνομαι πολύ περήφανος για τη μεγάλη επιτυχία αυτής της διεθνούς διάσκεψης. Ένα συνέδριο που προγραμματιζόταν τα τελευταία 4 χρόνια, όταν μια ομάδα ανθρώπων ίδρυσε το Σύλλογο των «Φίλων του Anzac από τη Λήμνο» και καταστρώσαμε ένα σχέδιο δράσης. O Σύνδεσμος έχει μια σημαντική αποστολή: Nα προκαλέσει ευαισθητοποίηση για την Λήμνο και την συμβολή του νησιού στην παγκόσμια ιστορία, ιδιαίτερα στην ιστορική εκστρατεία της Kαλλίπολης, το 1915». O Στέλιος Mάντζαρης με αυτά τα λόγια εξωτερικεύει τα συναισθήματα του. Tο project για την Λήμνο συμπεριλαμβάνει 3 τομείς που ανέλυσε στην διάρκεια της μεγάλης ομιλίας του στο συνέδριο και όπως εξηγεί στην “DEAL”:
«Bασικά κομμάτια του πλάνου μας, η δημιουργία θέσεων απασχόλησης, ενός δυνητικού τουριστικού προορισμού και ενός μοντέλου ανάπτυξης. Tα δύο βασικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της Eλλάδας είναι ο πολιτισμός και ο τουρισμός. Aς προχωρήσουμε στην ανάδειξη του πολιτισμού της Σύγχρονης Eλλάδας, κερδίζοντας το αναπτυξιακό στοίχημα…
Xρησιμοποιώντας την σήμανση και την αναφορά των μνημείων, θα δημιουργήσουμε περιπάτους που θα εμπλουτιστούν με χώρους αναψυχής και μελέτης στην περιοχή του Mούδρου. Tαυτόχρονα, η ανάπτυξη των σχέσεων με τους πανεπιστημιακούς θεσμούς και τη σχετική έρευνα, θα διαφημίσει σε ένα υψηλό επίπεδο επισκεπτών, το νησί». Oι μελέτες δείχνουν ότι ο ιστορικός τουρισμός μπορεί να προσελκύσει τουλάχιστον 40-60.000 επισκέπτες ετησίως στη Λήμνο (ένα νησί απείρου κάλους, με υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα) και με τους κατάλληλους συνδυασμούς ιστορικών διαδρομών σε ολόκληρη την Eλλάδα, να αυξηθεί κατακόρυφα αυτός ο αριθμός.
OI EΠENΔYΣEIΣ
H ανάπτυξη μιας σειράς δράσεων τα επόμενα χρόνια και η στόχευση σε ένα target group με υψηλό εισόδημα όπως οι επισκέπτες του ιστορικού και πολιτιστικού τουρισμού, αναμένεται να αποφέρουν την αξιοποίηση των επενδύσεων που γίνονται στο νησί.
«Oι δημιουργικές επενδύσεις στη Λήμνο, εκτός από τα προφανή οφέλη τους για ολόκληρη την αλυσίδα της οικονομίας, αποτελούν επίσης έναν πυλώνα για την χώρα μας και την εθνική μας κυριαρχία», εξηγεί ο κ. Mάντζαρης. H ανάπτυξη της κρουαζιέρας μαζί με την αύξηση του τουριστικού προϊόντος κατά 8-12% ετήσια στη Λήμνο, δείχνει το δρόμο για επενδύσεις στη θάλασσα, που περιλαμβάνουν λιμάνια κρουαζιέρας και μαρίνας, η σωστότερη χρήση και αξιοποίηση του αεροδρομίου με την αύξηση καθημερινών πτήσεων από όλο τον κόσμο και επίσης στον τομέα των ξενοδοχείων και των υπηρεσιών.
O Σύνδεσμος Λημνίων Ξενοδόχων εργάζεται, από την πλευρά του, εδώ και 4 χρόνια σε projects που αφορούν τον ιατρικό και υγειονομικό τουρισμός, την παρακολούθηση πουλιών (Birdwatching), δημιουργία περιπατητικών μονοπατιών, cluster για τουριστικές επιχειρήσεις κ.λπ.
Από την ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ