Για μία ακόμα φορά, η Αθήνα και οι μεγαλύτερες πόλεις θα πληρώσουν το «μάρμαρο» των νέων αντικειμενικών και του ΕΝΦΙΑ, ενώ η επαρχία, παραμένει η μεγάλη αγαπημένη του φορολογικού μας συστήματος», αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σε σχετικά με τις νέες αντικειμενικές αξίες και τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ.
Όπως σημειώνει η ΠΟΜΙΔΑ σε σχετική της ανακοίνωση, «σε ότι αφορά τις νέες αντικειμενικές αξίες, αυτές παραμένουν βασικά ένα χειραγωγούμενο «πολιτικό μέγεθος», αφού δεν υπάρχουν «εμπορικές» τιμές σε μια ανύπαρκτη κτηματαγορά.
Έγιναν μεγάλες ή μικρές αυξήσεις σε πάμπολλες -κυρίως μεσαίες- ζώνες της Αθήνας και του Λεκανοπεδίου, ελάχιστες μειώσεις, αλλά ιδίως τραγικές παραλείψεις αναγκαίων παρεμβάσεων στο σύστημα, ώστε να συμβαδίζει με τη σημερινή σκληρή πραγματικότητα δεδομένου ότι:
• Δεν μειώθηκαν κατά 50% οι συντελεστές εμπορικότητας των επαγγελματικών ακινήτων.
• Δεν αναπροσαρμόστηκαν οι συντελεστές παλαιότητας των απαξιωμένων παλαιών ακινήτων, την στιγμή που ειδικά στον ΕΝΦΙΑ ισχύει αυξητικός συντελεστής …«νεότητας» που επαυξάνει τη φορολογική επιβάρυνση όλων των νεώτερων κτισμάτων ακόμη και κατά 25%!
Σε ότι αφορά τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ:
Θα τρίβουν τα μάτια τους όταν δουν τα νέα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2018, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι, ιδιαίτερα της Αττικής. Με όλες αυτές τις αυξήσεις στις τιμές ζώνης, είναι αδύνατο να αληθεύουν στην πράξη τα στοιχεία για δήθεν μικρό αριθμό ιδιοκτητών που θα δούν αυξήσεις, ενώ η -καθαρά επικοινωνιακού χαρακτήρα- αύξηση του αφορολόγητου ορίου του συμπληρωματικού φόρου από τις 200.000 στις 250.000 θα «ωφελήσει» τους περίπου 600.000 φορολογούμενους που κάθε χρόνο ματώνουν για να πληρώσουν τον συμπληρωματικό φόρο κατά (50.000 x 0,1%=) 50 ευρώ! Συνεπώς, φαίνεται πως για μια φορά ακόμα χάθηκε μια μοναδική ευκαιρία να απαλλαγεί το φορολογικό μας σύστημα από τη «γάγγραινα» του συμπληρωματικού φόρου, ο οποίος είναι ο κύριος υπεύθυνος για την επενδυτική απραξία στην οικοδομή και την κτηματαγορά.
Κατά τα λοιπά:
Δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο κάποια διάταξη για μείωση των τεκμηρίων διαβίωσης κατοικίας, όπως ζητήσαμε, γεγονός που θα οδηγήσει σε αύξηση του φόρου εισοδήματος πάμπολλων ιδιοκτητών και ενοικιαστών κατοικιών με μειωμένα σήμερα πραγματικά εισοδήματα.
Δεν υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο διάταξη για την κατάργηση του φόρου υπεραξίας.
Γενικά δεν υπάρχει ελπίς… Δεν φαίνεται πουθενά κάποια χαραμάδα ελπίδας ότι κάποια στιγμή στο ορατό μέλλον το φορολογικό σύστημα για την ακίνητη περιουσία θα πάψει να λειτουργεί ως μέσο σταδιακής δήμευσής της…»