Η κατάθεση των τεσσάρων νομοσχεδίων, για τα οποία ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημέρωσε χθες τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ορίστηκε να γίνει στις αρχές του νέου έτους.
Συγκεκριμένα, τα νομοσχέδια αφορούν :
– στην αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας και το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αναδιαρθρώσεων στις ΔΕΚΟ,
– στην απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων,
-στη ρύθμιση της αγοράς τεχνικών και τυχερών παιγνίων
και
– στην αναδιοργάνωση των φορολογικών – φοροεισπρακτικών μηχανισμών και ελέγχων, με έμφαση στο σχέδιο δράσης κατά της φοροδιαφυγής.
Ο κ. Παπακωνσταντίνου εξουσιοδοτήθηκε να προετοιμάσει τα εν λόγω νομοσχέδια ώστε να κατατεθούν στη Βουλή μετά την περίοδο των Χριστουγεννιάτικων εορτών. Η «απελευθέρωση» των κλειστών επαγγελμάτων θα συμβεί σε δύο φάσεις, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός εξαμήνου -αν και το Μνημόνιο ορίζει ως καταληκτική ημερομηνία τα τέλη Μαρτίου 2011.
Σύμφωνα με το Μνημόνιο, έως το Μάρτιο του 2011 πρέπει να «ανοίξουν» τα εξής επαγγέλματα:
– των δικηγόρων ως προς την ελάχιστη αμοιβή, απαγόρευση των διαφημίσεων και των γεωγραφικών περιορισμών,
– των φαρμακοποιών (ελαστικότερο ωράριο και μείωση του ελάχιστου περιθωρίου κέρδους),
– των συμβολαιογράφων (μείωση των ελάχιστων αμοιβών και αύξηση του αριθμού),
– των αρχιτεκτόνων, των μηχανικών και των ορκωτών λογιστών για την κατάργηση ελάχιστης αμοιβής.
Στην φάση της υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων, ο πρωθυπουργός προέτρεψε στην αξιοποίηση του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης, ώστε να αρθεί μεγάλο μέρος της γραφειοκρατίας των υπουργείων και να συνταχθούν ειδικές καθοδηγητικές εγκύκλιοι προς επεξήγηση και αποσαφήνιση τυχόν «δυσνόητων» σημείων, αλλά και να τονιστεί η μεγάλη σπουδαιότητα των επερχόμενων αλλαγών.
Παρά την διατύπωση αντιδράσεων, ο υπουργός Οικονομικών υπεραμύνθηκε του σχεδίου για το άνοιγμα των «κλειστών» επαγγελμάτων -μια υπόθεση που ταλανίζει κυβερνήσεις και κοινωνία εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία-, τονίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση που απορρέει από το Μνημόνιο. Το Υπουργείο Οικονομικών πρόκειται να θέσει σε δημόσια διαβούλευση το όλο ζήτημα και, αφού καταλήξουν σε συμφωνίες, θα εκδοθούν τα αντίστοιχα Προεδρικά Διατάγματα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση οφείλει να ολοκληρώσει το πλαίσιο για την απελευθέρωση των υπηρεσιών, κάτι που εκκρεμεί εδώ και ενάμιση χρόνο, αφορά δε στην διασφάλιση της άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας στην Ελλάδα από κατοίκους άλλων χωρών της ΕΕ, με τους ίδιους όρους που ισχύουν για τους Έλληνες πολίτες.
Τέλος, ανοικτό αφέθηκε το ενδεχόμενο η λίστα των υπό «απελευθέρωση» επαγγελμάτων να εμπλουτιστεί περαιτέρω -κάτι που η κυβέρνηση, κατά δήλωσή της, έχει συμπεριλάβει στις προθέσεις της.
Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε επίσης το γενικό πλάνο του Υπουργείου Οικονομικών για την αναδιάρθρωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και τις καταργήσεις – συγχωνεύσεις εφοριών.
Αποκρατικοποιήσεις: Ένα αντίδοτο στην έλλειψη ρευστού
Στην είσπραξη 7 δισ. ευρώ στοχεύει -σε πρώτη φάση- το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης, με τριετή χρονικό ορίζοντα εφαρμογής. Το σχέδιο αφορά σε κρατικές επιχειρήσεις, ακίνητα και συμμετοχές του Δημοσίου, με προτεραιότητα στην ΔΕΠΑ, το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος» και τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Επίσης, ανακοινώθηκε η λίστα με τα πρώτα 13 ακίνητα του Δημοσίου για τα οποία θα αναζητηθούν λύσεις τουριστικής αξιοποίησης, κυρίως μέσω μακροχρόνιων συμβάσεων παραχώρησης, αλλά και με την διαδικασία fast-track (περίπτωση του αεροδρομίου του Ελληνικού).
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων αφορά:
– στον διαχωρισμό των λειτουργιών του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,
– στην είσοδος στρατηγικών επενδυτών στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας,
– στο αεροδρόμιο Καστέλλι Κρήτης και την αξιοποίηση του αεροδρομίου «Ν. Καζαντζάκης» στο Ηράκλειο,
– στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ,
– στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ομίλου ΟΣΕ,
– στην επέκταση συμβάσεων παραχώρησης στην Αττική Οδό και την Εγνατία Οδό,
– στην είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα ΕΛΤΑ,
– στην αξιοποίηση του Φάσματος Συχνοτήτων και του Ψηφιακού Μερίσματος,
– στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Αττικό Λιμενικό Σύστημα,
– στην μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για λιμάνια και ιδιαίτερα για 11 περιφερειακούς οργανισμούς λιμένων,
– στην μελέτη στρατηγικής και συμβάσεων παραχώρησης για 850 περιφερειακούς λιμένες (μαρίνες),
– στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΛΑΡΚΟ,
– στην αξιοποίηση της συμμετοχής του Δημοσίου σε ΕΥΔΑΠ, EYDr.AT και ΕΥΑΘ,
– στην παράταση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΠΑΠ και διαχείριση της συμμετοχής του Δημοσίου,
– στην αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή για τον ΟΔΙΕ,
– στην πώληση της συμμετοχής του Δημοσίου στο Καζίνο της Πάρνηθας
και
– στην μετοχοποίηση και είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα κρατικά λαχεία (Εθνικό, Λαϊκό).
Τα τυχερά παίγνια
Στις αρχές Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί και το πλαίσιο για τα τυχερά παιχνίδια που θα περιλαμβάνει -μεταξύ των άλλων- ρυθμίσεις για τα «φρουτάκια» και το στοίχημα στο internet.
Ο υπουργός Οικονομικών καθησύχασε τους ομολόγους του στο υπουργικό Συμβούλιο λέγοντας ότι δεν θα γεμίσει η χώρα με μηχανήματα τζόγου, αλλά και ότι το νομοθετικό πλαίσιο θα είναι αυστηρό.
Όπως ανέφερε θα υπάρχουν ειδικοί χώροι, όπου θα μπορούν να παίζονται τυχερά παίγνια μέσα από αυστηρότατο έλεγχο, ελεγχόμενα και όχι ανεξέλεγκτα, όπως γίνεται σήμερα, ενώ θα υπάρξει συγκεκριμένη μελέτη για τα «φρουτάκια».
Υπενθύμισε επίσης ότι από το 2002 που απαγορεύτηκε η διεξαγωγή ηλεκτρονικών τεχνικών παιγνίων, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επιβάλει στη χώρα πρόστιμα ύψους 11,5 εκατ. ευρώ το χρόνο με το επιχείρημα ότι η απαγόρευση αυτή παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία περί ανταγωνισμού.
Σε ό,τι αφορά το διαδικτυακό στοίχημα, αυτή τη στιγμή είναι μεν παράνομο στη χώρα, εντούτοις παίζεται και ο προϋπολογισμός χάνει έσοδα από τη μη φορολογία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιώργος Πεταλωτής, είπε χαρακτηριστικά ότι θα πρέπει νομιμοποιηθεί και να φορολογηθεί με υψηλούς συντελεστές.