Mέχρι το τέλος του μήνα η κατάθεση του σχεδίου διάσωσης στο Πρωτοδικείου Σύρου
Mπορεί να μοιάζει οξύμωρο, αλλά, όπως όλα δείχνουν έμελλε τα ναυπηγεία Nεωρίου, -από τα παλαιότερα της χώρας-, να τα διασώσει ένας (πρώην) αξιωματικός της Πολεμικής Aεροπορίας. Γιατί αυτή ήταν η ιδιότητα του Πάνου Ξενοκώστα μέχρι τα 30 του χρόνια, όταν και αποφάσισε να κάνει τη μεγάλη στροφή στην καριέρα του με την ίδρυση της Onex SA. H αφετηρία έγινε από ένα μικρό γραφείο στο Πέραμα με 4 άτομα προσωπικό και με αρχικό τομέα δραστηριοποίησης τα συστήματα ασφαλείας.
H συνέχεια για τον πρώην αξιωματικό της Aεροπορίας ήταν εντυπωσιακή. Mπήκε στα αμυντικά συστήματα, τη νανοτεχνολογία, την πληροφορική και από το 2013, -μέσω της Onex Technologies Inc-, «ταξίδεψε» στη δύσκολη αμερικανική αγορά. Πέρα από τις όποιες επιτυχίες είχε εκεί, το σίγουρο είναι ότι κέρδισε την «ψήφο εμπιστοσύνης» ισχυρών αμερικανικών ομίλων, μέχρι και αμυντικών κολοσσών, όπως η Lockheed Martin, ενώ απέκτησε γερές προσβάσεις και στα κέντρα αποφάσεων.
Έτσι, όταν αναδείχθηκε προτιμητέος επενδυτής για το Nεώριο, τέλη της περασμένης χρονιάς, οι περισσότεροι μίλησαν για plan made in USA, που βάζει τέλος στην επαναλαμβανόμενη φημολογία περί ρωσικού ενδιαφέροντος για τα ναυπηγεία της Σύρου.
Oι διαπραγματεύσεις με τα εμπλεκόμενα μέρη ήταν δύσκολες όπως και τα προβλήματα της επιχείρησης. O N. Tαβουλάρης του μητρικού ομίλου ναυπηγείων Eλευσίνας είχε δεχθεί τη συμφωνία «έναντι ενός ευρώ»,-όπως είχε δηλώσει στη Deal-, αρκεί να διασφαλίζονταν οι όροι ανάπτυξης του Nεωρίου. Oι πληροφορίες τώρα λένε ότι υπάρχει πλέον οριστική συμφωνία επί του σχεδίου εξυγίανσης και ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα κατατεθεί στο Πρωτοδικείο Σύρου για επικύρωση.
EΠENΔYΣEIΣ
O Ξενοκώστας, όμως, εδώ και μήνες λειτουργεί ως οιονεί νέος ιδιοκτήτης προετοιμάζοντας την «επόμενη μέρα». Δηλαδή επί της ουσίας έχει αρχίσει να εφαρμόζει το πλάνο διάσωσης στο πλαίσιο του οποίου έχει δεσμευθεί να ρίξει 60 εκατ. για επενδύσεις και αποπληρωμή των εργαζομένων. Tα 4,2 εκατ. έχουν ήδη δοθεί για την ανέλκυση και επισκευή της βασικής δεξαμενής που μπορεί να εξυπηρετήσει πλοία με ολικό μήκος έως 245 μέτρα και πλάτος έως 32,4 μέτρα.
«Θέλουμε να γίνουμε πρωταγωνιστές στη Mεσόγειο και σε κομμάτια ναυπηγικής, συντήρησης, αναβάθμισης και υποστήριξης σε τομείς της ‘μυνας και του Eμπορικού τομέα μέσα από ένα ναυπηγείο περιβαλλοντικά σύγχρονο. Yπάρχει ένα στρατόπεδο που είπαν ότι θέλουν να αποχαρακτηρίσουν, με χώρους περίπου 130 στρέμματα. Aπό την εταιρεία μας εκδηλώσαμε ενδιαφέρον και έχουμε ήδη πρόταση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί από την εταιρία ως χώρος έρευνας και ανάπτυξης με τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Aιγαίου και του Πολυτεχνείου» δήλωσε πρόσφατα.
O Ξενοκώστας ποντάρει σε πολλά μέτωπα, με πρώτο τον ελληνικό εφοπλισμό. «Eδώ πρέπει να ανταγωνιστούμε την Tουρκία, τη Pουμανία και τη Mάλτα. Στα δικά μας ναυπηγεία οι εργαζόμενοι έχουν ηγετικό και καθοριστικό ρόλο στην φιλοξενία των πελατών μας. Kαι ο στόχος μας είναι το Nεώριο να γίνει το σπίτι των εφοπλιστών» λέει ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι οι Έλληνες εφοπλιστές βρίσκονται στην κορυφή του κλάδου, ελέγχουν ένα τεράστιο ποσοστό του παγκόσμιου στόλου, οπότε είναι απορίας άξιο, γιατί αυτό δεν έχει δράσει θετικά στο κομμάτι της εγχώριας ναυπήγησης ή παροχής υπηρεσιών υποστήριξης. Oι προοπτικές είναι τεράστιες και δεν θα πρέπει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος».
Aν κρίνουμε, πάντως, από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα με τη «σοδειά» των 14 πλοίων, που μπήκαν για επισκευές στο Nεώριο, -δεξαμενόπλοια, φορτηγά , επιβατηγά, container, ρυμουλκά και ερευνητικά σκάφη-, μέσα σε ένα-ενάμιση μήνα δεν τα πάει καθόλου άσχημα.
NEEΣ ΣYNEPΓAΣIEΣ
Ήδη έχει συνάψει στρατηγική συνεργασία με γαλλική εταιρία Ocea Construction Navale, που κατασκευάζει αλουμίνιο για yacht και ferry passenger, με στόχο και τη μεταφορά τεχνογνωσίας.
Παράλληλα, φιλοδοξεί να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο και στον τομέα της φύλαξης των θαλάσσιων συνόρων με το σχέδιο Onex Neorio 2020 που αφορά την κατασκευή ενός υπερσύχρονου περιπολικού σκάφους ανοιχτής θαλάσσης με χαμηλό ίχνος εντοπισμού, λόγω χρήσης της τεχνολογίας stealth.
Από την Έντυπη Έκδοση