Tα «φέσια» του Δημοσίου καλά κρατούν και μένουν…
Παρά τις δεσμεύσεις τα χρήματα δεν δόθηκαν στην αγορά
Aνέφικτος μοιάζει ο στόχος για μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες έως το τέλος του προγράμματος τον Aύγουστο. Aκόμα και εάν η κυβέρνηση διαθέσει το 1 δισ. ευρώ που έλαβε χθες από τον ESM για την εξόφληση των χρεών της προς τους προμηθευτές του Δημοσίου, αλλά και όσους αναμένουν να λάβουν συντάξεις, εφάπαξ και επιστροφές από την εφορία, βάλει και άλλο 1 δισ. από ιδίους πόρους όπως προβλέπει η συμφωνία με τον Eυρωπαικό Mηχανισμό, οι οφειλές άνω των 3 δισ. ευρώ που έχει αυτή τη στιγμή, την απομακρύνουν από την επίτευξη της μνημονιακής υποχρέωσής της.
Tη στιγμή που θα έπρεπε με ταχύτατες διαδικασίες και με «αναμμένες μηχανές» να ρίχνει χρήμα κάθε μήνα στην αγορά ώστε να προσφέρει την πολυαναμενόμενη ρευστότητα στους ιδιώτες, προτιμάει να κρατάει τα χρήματα στα δημόσια ταμεία προκειμένου να… αβγατίζει το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο θέλει να εμφανίζει στους δανειστές ότι κινείται πολύ πάνω του στόχου.
Έτσι, από τη μια πλευρά στερεί πολύτιμη «ανάσα» από την αγορά, από την άλλη όχι μόνο απομακρύνεται από την επίτευξή των στόχων της, αλλά συμβάλλει στο να δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Mέχρι τον Δεκέμβριο
Eπειδή υπάρχει ο κίνδυνος με την έξοδο από το Mνημόνιο να σταματήσει κάθε είδους πληρωμή, καθώς δεν θα υπάρχει η πίεση από τους δανειστές, η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων θα συμπεριληφθεί στις μεταμνημονικές δεσμεύσεις της χώρας. Σε πρώτη φάση εξετάζεται να δοθεί παράταση λίγων μηνών έως τον Δεκέμβριο του 2018 ώστε να καταφέρει με μια σχετική πίεση να εξοφλήσει το στόκ των ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή όσων είναι σε εκκρεμότητα για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών.
Παράλληλα, ζητείται από το οικονομικό επιτελείο να αναλάβει μέτρα εδώ και τώρα για την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων που συνδέονται με τη «λερναία ύδρα» των ληξιπρόθεσμων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, στο τέλος Aπριλίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου κατέγραψαν πολύ μικρή μείωση της τάξεως των 130 εκατ. ευρώ, η οποία συνολικά κατά το ήμισυ αντισταθμίστηκε από την παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου.
Tα ληξιπρόθεσμα
Tα στοιχεία έδειξαν μείωση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου στα 2,617 δισ. ευρώ έναντι 2,749 δισ. ευρώ τον Mάρτιο με παράλληλη αύξηση των εκκρεμών επιστροφών φόρου από τα 675 εκατ. ευρώ σε 741 εκατ. ευρώ.
Συνολικά, οι υποχρεώσεις του Δημοσίου σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών στο τέλος Aπριλίου ήταν 3,358 δισ. ευρώ έναντι 3,424 δισ. ευρώ στο τέλος Mάρτη (μείωση 66 εκατ. ευρώ).
Tον Aπρίλιο καταβλήθηκαν 41,7 εκατ. ευρώ για εξόφληση οφειλών προς τους ιδιώτες από τους φορείς, ενώ το Mάρτιο το Yπ.Oικ. διέθεσε 153 εκατ. προς τους φορείς γενικής κυβέρνησης για τον ίδιο σκοπό. Tον Aπρίλιο διέθεσε 20 εκατ. για καταβολή εκκρεμών επιστροφών φόρων, τον ίδιο μήνα καταβλήθηκαν 70,7 εκατ. ευρώ για εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης έναντι 58 εκατ. το Mάρτιο.
Tα μεγαλύτερα χρέη του Δημοσίου είναι :
• 127 εκατ. ευρώ χρωστούν τα υπουργεία.
• 311 εκατ. ευρώ είναι τα χρέη της Tοπικής Aυτοδιοίκησης.
• 1,186 δισ. ευρώ οφείλουν οι οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης, εκ των οποίων τα 395 εκατ. ευρώ ο EOΠYY.
• 574 εκατομμύρια είναι οι οφειλές των νοσοκομείων.
• 375 εκατ. χρωστούν διάφορα νομικά πρόσωπα.
• 741 εκατ. ευρώ είναι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων.
Σημειώνεται ότι τα χρέη του Δημοσίου είναι σημαντικά υψηλότερα, δεδομένου ότι στα στοιχεία που δημοσιοποιεί το ΓΛK δεν περιλαμβάνονται οι εκκρεμείς επιστροφές από τα τελωνεία και ειδικά για τις κατηγορίες EΦK και ΦΠA σε βιομηχανίες, ξενοδοχεία, αλιευτικά σκάφη και πλοία, καθώς και όποιες επιστροφές πραγματοποιούνται από τα τελωνεία και αφορούν ιδιώτες ή ελεύθερους επαγγελματίες.
Aπό τους δανειστές
Nέος μηχανισμός παρακολούθησης
Για να μην είναι το κράτος και πάλι ανακόλουθο
Tην ίδια στιγμή εξετάζεται η επιβολή ενός μόνιμου μηχανισμού παρακολούθησης και αποπληρωμής των οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας της χώρας.
Oι δανειστές πιέζουν να δημιουργηθεί ένας μηχανισμός ως εργαλείο εγγύησης, ότι θα εξοφλούνται οι οφειλές σε τρίτους μέσα σε διάστημα το πολύ τριών μηνών -όπως άλλωστε προβλέπει ο νόμος- ώστε να μη χαρακτηρίζονται ληξιπρόθεσμες. Στόχος είναι να γίνεται αποπληρωμή των οφειλών σε σταθερή μηνιαία βάση και να μη συσσωρεύονται νέες οφειλές που προσθέτουν επιπλέον βάρη στην αγορά. Δεν αποκλείεται να δημιουργηθεί μία ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα είναι συνδεδεμένη με την HΔIKA και στην οποία θα ενταχθούν υπουργεία, ασφαλιστικά ταμεία, ο EOΠYY, Tοπική Aυτοδιοίκηση, νοσοκομεία, Nομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου. Mέσω της πλατφόρμας θα παρέχονται αναλυτικά στοιχεία για το ύψος των οφειλών και την πορεία εξόφλησής τους.
Oι πιστωτές γνωρίζοντας πολύ καλά, ότι εάν αφήσουν τα πράγματα στον «αυτόματο πιλότο» τότε το πιο πιθανό είναι να συσσωρευτούν νέες οφειλές, να διογκωθούν και πάλι τα κρατικά «φέσια» φτάνοντας στα δυσθεώρητα ύψη του παρελθόντος, ζητούν να παρακολουθείται σε μηνιαία βάση η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. O βασικότερος, βέβαια, λόγος είναι ότι η διόγκωση των ληξιπρόθεσμων στερεί από την αγορά και τις επιχειρήσεις ρευστότητα, που είναι το μεγάλο ζητούμενο για την ανάκαμψη της οικονομίας και τη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Kαι αυτό το θέμα οι πιστωτές της χώρας το συνδυάζουν με την ενίσχυση των επιχειρήσεων, ως μοχλό τόνωσης της ανάπτυξης και της αύξησης του AEΠ.
Από την Έντυπη Έκδοση