Στο σημερινό κρίσιμο Eurogroup το βλέμμα της ελληνικής κυβέρνησης σε μια προσπάθεια να εξομαλυνθούν οι αντιδράσεις στην κοινωνία με τη συμφωνία για «Βόρεια Μακεδονία».
Το Μαξίμου επιθυμεί γενναία διευθέτηση του χρέους κάτι που όπως φαίνεται είχε πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων και για το Σκοπιανό.
Συγκεχυμένα είναι τα μηνύματα που έρχονται από τους δανειστές, καθώς πληθαίνουν οι φωνές για σκληρή επιτήρηση στη μεταμνημόνιο εποχή.
Η γερμανική πλευρά επιμένει σε 3ετή επιμήκυνση πληρωμών, αν και πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι μπορεί τελικά να γίνει συμβιβασμός στα 7 χρόνια. Υπενθυμίζεται πάντως πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει πως η επιμήκυνση θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 15ετίας. Από την άλλη πλευρά πάντως ξένα δημοσιεύματα εκτιμούν ότι θα υπάρξει μεσοβέζικη λύση που θα μπορούσε να περάσει και η Μέρκελ από το κοινοβούλιό της. Θα προβλέπει μικρή παράταση στην αποπληρωμή παλαιών δανείων, σίγουρα κάτω από τα δέκα χρόνια
Μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας
Από την άλλη πλευρά σχεδιάζεται ένα μεγάλο «μαξιλάρι» ασφαλείας, που θα καλύπτει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδας ενδεχομένως σε βάθος δύο ετών. Αυτή η προοπτική ενός «υπερμαξιλαριού» ανατροφοδοτεί τα σενάρια για το ύψος της τελευταίας δόσης του Προγράμματος, η οποία μπορεί να μην είναι 12 δις ευρώ- όπως ανέφερε ο Κ. Ρέγκλινγκ- αλλά πολύ μεγαλύτερη. Παρά ταύτα, άλλες πηγές παρατηρούν ότι ακόμα κι έτσι η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να διατηρεί ανοικτή γραμμή με τις αγορές, με νέες εκδόσεις ομολόγων.
Στην περίπτωση που η κυβέρνηση περάσει με επιτυχία τις σημερινές δυσκολίες και σχεδιάσει πιο άνετα τα δεδομένα μέχρι τις 20 Αυγούστου, τότε μπορεί από το φθινόπωρο να σχεδιάσει διαφορετικά και τους πολιτικούς της σχεδιασμούς.
Βέβαιη η σκληρή επιτήρηση
Το μόνο βέβαιο πάντως για τις αποφάσεις του σημερινού Eurogroup, είναι ότι η μεταμνημονιακή επιτήρηση θα είναι σκληρή, με τις αξιολογήσεις, τέσσερις στο έτος, να γίνονται ανά τρίμηνο. Αυτό που τονίζουν οι Ευρωπαίοι είναι πως θα πρέπει τόσο να διασφαλίζεται η συνέχεια και η συνέπεια των μεταρρυθμίσεων, αλλά και να μην δίνεται η εντύπωση ότι η Ελλάδα παραμένει σε Πρόγραμμα.
Τα αρνητικά σενάρια για το σημερινό Eurogroup
Να μην τα βρουν οι εταίροι και να μετατεθούν οι αποφάσεις για τον Ιούλιο.Η απόφαση για το χρέος να μην είναι αυτή που θα δώσει στις αγορές το πιστοποιητικό αξιοπιστίας που χρειάζεται η χώρα για να δανείζεται φθηνά.Μέτρα ελάφρυνσης υπό προϋποθέσεις και όρους. Δηλαδή αν δεν υλοποιούνται οι μεταρρυθμίσεις, τότε θα παγώνουν και τα μέτρα ελάφρυνσης. Οι αποφάσεις της Γερμανίας. Οι κυβερνητικοί εταίροι της Μέρκελ δεν θέλουν καν να ακούνε για ελάφρυνση ενώ η ίδια η καγκελάριος επιχειρεί να συνδέσει το χρέος με το προσφυγικό.