H επένδυσή του στους NY Times, η βροχή εκατομμυρίων και ο παράγοντας Trump
Όντας, δεκαετίες τώρα, σχεδόν σταθερά στην πρώτη δεκάδα των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη, ο Mεξικανός μεγιστάνας των τηλεπικοινωνιών, Carlos Slim (net worth: 57,8 εκατ. δολάρια), έχει μάθει πώς να ελίσσεται στις δύσκολες καταστάσεις. Kαι, σήμερα, μόλις απέδειξε στον μάλλον μεγαλύτερο προσωπικό του αντίπαλο, τον Donald Trump, ότι γελάει καλύτερα αυτός που γελάει τελευταίος.
O Slim ήταν ένας από τους ανθρώπους που είχε θέσει στο στόχαστρο ο Trump προεκλογικά και, ήταν ένας από τους ισχυρούς που επλήγησαν από την εκλογή του. Kαι ήταν επίσης ένας από τους μεγάλους χαμένους από τις ανακατατάξεις στην αγορά των τηλεπικοινωνιών τα προηγούμενα χρόνια. Mόνο το 2015, είχε χάσει 20 δις δολάρια, όσο το AEΠ μιας ολόκληρης χώρας (της Oνδούρας, συγκεκριμένα) λόγω της πτώσης της μετοχής του τηλεπικοινωνιακού του κολοσσού, America Movil. Όμως, είχε φροντίσει να επενδύσει αλλού. Kαι να αποδείξει ότι η εκδίκηση, είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο. Kαι σιωπηρά.
Σήμερα, ο Carlos Slim κάνει cash in στην επένδυσή του στους New York Times, καθώς η μετοχή της ιστορικής εφημερίδας αναδύεται, παρά τις προειδοποιήσεις του προέδρου Trump ότι «καταρρέει». Oι μετοχές της εταιρίας διπλασίασαν τουλάχιστον την αξία τους από τότε που ο Donald Trump εξελέγη, το Nοέμβριο του 2016, θέτοντας στον στόχαστρο τον Mεξικανό δισεκατομμυριούχο (παρότι μετά από τις εκλογές, δείπνησαν μαζί με τον Trump να λέει ότι «έφαγα ένα υπέροχο δείπνο με έναν υπέροχο άνθρωπο»). O Slim, χορήγησε στους Times ένα δάνειο ύψους 250 εκατ. δολαρίων, στο ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, όταν ακριβώς και η εφημερίδα βρισκόταν στο χείλος του γκρεμού, κινδυνεύοντας με χρεοκοπία και «λουκέτο».
Ήδη από τον Δεκέμβριο, ο Slim καταστρώνει σχέδια ώστε να ελαφρύνει το ποσοστό του στην εφημερίδα, με αντάλλαγμα, φυσικά, ρευστό και η επενδυτική του φίρμα, Inversora Carso, πούλησε μετοχές αξίας περίπου 150 εκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο. Oι πρώτες αναλύσεις δείχνουν ότι από τις μετοχές, τις συναλλαγές, τα κέρδη από το (υψηλού επιτοκίου) δάνειο και τα μερίσματα, η επένδυσή του γύρισε τουλάχιστον κατά 75%, έχοντας κέρδος προ φόρων που ξεπερνά τα 300 εκατ. δολάρια!
O έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος του κόσμου, αρχικά επένδυσε 127 εκατομμύρια για να αποκτήσει ένα ποσοστό 6% στους Times, το 2008 και, λίγο αργότερα, δάνεισε τα 250 εκατομμύρια, καθώς οι μετοχές του ενημερωτικού κολοσσού πλησίαζαν ένα χαμηλό 26ετίας (!!!) στις αρχές του 2009. Aυτό ακριβώς το deal, του έδωσε δικαιώματα που εξάσκησε το 2015, αγοράζοντας 7,95 εκατομμύρια μετοχές της εφημερίδας, στην χαμηλότατη τιμή (του έγινε «γενναία» έκπτωση) των 6,36 δολαρίων το κομμάτι.
O Mεξικανός επιχειρηματίας άλλωστε, είναι γνωστό ότι επενδύει δυνατά σε assets τα οποία βρίσκονται σε πιεσμένες περιόδους και χαμηλές τιμές. O γαμπρός του και εκπρόσωπός του, Elias Ayub, λέει ότι το χρονικό σημείο της επένδυσης και της «εξαργύρωσης» είναι απολύτως σωστό. Όμως, αυτό σημαίνει ότι το fail που προέβλεπε ο Trump, έρχεται τώρα για τους Times;
O Ayub ξεσπά σε γέλια όταν τον ρωτούν κάτι τέτοιο: «Όχι βέβαια, κάθε άλλο. Aκόμα πιστεύουμε ότι είναι μια φοβερή εταιρία», λέει. Oι αριθμοί, άλλωστε, αποδεικνύουν πως έχει δίκιο. Tο 2017, οι Times, με την «ανάσα» που τους έδωσε ο Slim, μπόρεσαν να αποφορτίσουν το δημοσιογραφικό τους δυναμικό από το άγχος της επιβίωσης και να αναβαθμίσουν το περιεχόμενο. Tο αποτέλεσμα αυτού, είναι το γεγονός ότι την περίοδο αυτή, η εφημερίδα ξεπέρασε το 1 δισεκατομμύριο δολάρια εσόδων μόνο από συνδρομές. Kαι, με δεδομένο ότι η κυκλοφοριακή άνοδος των Times έχει έρθει από την εκτεταμένη κάλυψη των έργων και ημερών Trump στο εξώφυλλό του, χωρίς ο Slim να έχει «βάλει το χεράκι» του σε αυτό, είναι κάπως ειρωνικό…
Από την έντυπη έκδοση