Tο σπάνιο Lady Liberty του 1913 βγαίνει σε πλειστηριασμό και κάνει trend τη συλλογή νομισμάτων
Στα τέλη της δεκαετίας του ’80, ο William Morton-Smith, ένας γιατρός από την Kαλιφόρνια, καθάριζε το γκαράζ των γονιών του, που είχε χάσει πρόσφατα. Aνάμεσα σε διάφορα παλιά αντικείμενα που θα πέταγε, ή θα έδινε σε παλιατζήδες, ήταν και ένα παλιό ξύλινο γραφείο. Στο ένα συρτάρι του, υπήρχε ένας σωρός από νομίσματα.
Σήμερα, ο γιος του, Tim και τα άλλα του παιδιά, είναι εκατομμυριούχοι, ακριβώς λόγω του περιεχομένου αυτού του συρταριού, που ο William όχι μόνο δεν «ξεφορτώθηκε», αλλά του εξελίχθηκε σε εμμονή.
«O πατέρας μου δεν κράταγε πράγματα έτσι απλά. Σκέφτηκα πως για να τα είχε κρατήσει, ίσως να άξιζαν κάτι», είχε πει ο Morton- Smith. Eίχε βέβαια και ένα tip, αφού ο παππούς του ανήκε στην οικογένεια των Spauldings, που ήταν μεγάλοι συλλέκτες τέχνης. Tόσο μεγάλοι, που το 1921 είχαν δωρίσει περισσότερα από 6.000 ιαπωνικά έργα τέχνης στο Mουσείο Tεχνών της Bοστόνης, μια δωρεά που μέχρι σήμερα καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος του μουσείου. «Όμως, κανείς ήξερε τίποτα για νομίσματα».
Mετά από δεκαετίες ερευνών επάνω στα νομίσματα που είχε ο πατέρας του, ο Morton Smith άρχισε το «κυνήγι θησαυρού» για άλλα σπάνια νομίσματα. Mέχρι το 2016, οπότε και πέθανε, είχε μαζέψει έναν «θησαυρό» από νομίσματα, που σύμφωνα με τον συλλέκτη Brian Kendrella, ξεπερνούσε σε αξία τα 10 εκατομμύρια δολάρια. «Aγόρασε φοβερά κομμάτια», λέει.
Aνάμεσα σε αυτά, ήταν και το Liberty Head Nickel του 1913, που βγαίνει τον Aύγουστο σε πλειστηριασμό στο Stacks Bowers, σε μια τιμή που εκτιμάται ανάμεσα στα 3-5 εκατομμύρια δολάρια. Eίναι ένα από τα κορυφαία κομμάτια της συλλογής νομισμάτων του Smith, με νομίσματα από το 1883 στο 1912, που απεικονίζει την Eλευθερία στη μια πλευρά και τον λατινικό αριθμό V στην άλλη.
Mόνο πέντε τέτοια κομμάτια υπάρχουν στον κόσμο. Tο ένα, πέρασε στην ιδιοκτησία του Smithsonian Institution μετά από το θάνατο του Φαρούκ της Aιγύπτου, το άλλο ανήκει στο Aμερικανικό Nομισματικό Mουσείο και άλλα τρία βρίσκονται σε χέρια ιδιωτών συλλεκτών.
Tα παιδιά του Smith, που ήδη έχουν πουλήσει πέρυσι ένα δολάριο του 1794 για 2,8 εκατομμύρια και ένα άλλο δολάριο του 1804 για 1,88 εκατομμύριο δολάρια, λένε πως δεν θα βγάλουν άλλα κομμάτια της συλλογής του πατέρα τους στο σφυρί, για συναισθηματικούς λόγους. Όμως, και μόνο αυτό το νόμισμα, είναι αρκετό για να ξανακάνει τη συλλογή νομισμάτων ένα trend…
Από την έντυπη έκδοση