«Θα ξαναγίνουν καταστροφές αν δεν γίνουν άμεσα, από αύριο αντιπλημμυρικά έργα» δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, κάνοντας λόγο για δυσκολίες και εμπόδια στην υλοποίηση τους.
Όπως επισημαίνει: «Όλες οι υπηρεσίες ουσιαστικά οι οποίες εμπλέκονται, αντί να προσπαθούν να λύσουν προβλήματα προκαλούν προβλήματα. Όχι μόνο το Δασαρχείο αλλά για παράδειγμα και η Αρχαιολογία αλλά και διάφορες άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διαδικασία, αποτελούν τροχοπέδη.
Για παράδειγμα θα μπορούσαν να γίνουν κάποιες παρεμβάσεις στο δάσος για την αντιμετώπιση των αντιπλημμυρικών φαινομένων αλλά αυτό θα γινόταν αν το επέτρεπε το νομοθετικό πλαίσιο και η ευελιξία στελεχών σε υπηρεσίες. Αν όμως τα στελέχη είναι άκαμπτα με αυστηρή στάση στην τήρηση των διαδικασιών τότε δεν κάνουμε τίποτε».
Όπως τονίζει ο καθηγητής Γεωλογίας αυτές οι διαπιστώσεις του είναι «από την εμπειρία που έχω στο Πανεπιστήμιο σε αυτές τις περιπτώσεις. Οι περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες ανεξάρτητες ή μη ανεξάρτητες προκαλούν πάντα προβλήματα και τελικά εμπλέκονται μέσα σε μια χαοτική διαδικασία».
Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο κ. Λέκκας υπογραμμίζει ότι ένας από τους βασικούς λόγους που πλημμύρισε και πάλι η περιοχή της Μάνδρας οφείλεται στο ότι «τα εδάφη είναι κορεσμένα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να απορροφήσουν μεγάλες ποσότητες νερού κι αυτές οι ποσότητες πήγαιναν μέσω των ρεμάτων κι έγινε αυτό που έγινε».